Suikast planı ve artan saldırılar: Çanlar Zelenski ve Harkiv için çalıyor

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, Harkiv'de artan saldırılarla devam ediyor. Öte yandan Kiev'de de suikast iddiaları gündemde. Zelenski ve üst düzey yetkililere suikast iddiası Ukrayna Güvenlik Servisi'nin mercek altına alınmasına neden oldu.

Dünya 10 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş üçüncü yılında devam ederken Moskova’nın askeri saldırganlığı da gittikçe artıyor. Rus güçlerinin saldırılarını artırdığı Harkiv’de siviller tahliye ediliyor. Öte yandan savaşın derin etkileri Ukrayna’nın iç siyasetinde de derin bir şekilde hissediliyor. Kiev yönetiminde istikrarsızlığa neden olan savaş bu sefer de suikast iddialarını beraberinde getirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye suikast planı hazırladığı iddia edilen iki Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) üst düzey yetkilisi görevden alındı.

Odağın İsrail’in Gazze işgaline kaydığı şu günlerde Ukrayna cephesinde neler yaşandığına birlikte bakalım.

Suikast iddiaları Kiev’i hareketlendirdi

Ukrayna’da süren savaş etkilerini aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda da sürdürüyor. Kiev yine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye yönelik bir suikast planıyla sarsıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin üst düzey iki yetkilisini cumhurbaşkanına suikast planlamakla suçladı bu suçlamadan iki gün sonra da SBU başkanını görevden aldı. Zelenski, SBU Başkanı Serhiy Rud’un görevden alınmasına ilişkin bir kararname yayınladı. Rud’un yerine gelecek isim de belirlenmedi.

SBU tarafından bu hafta yapılan bir açıklamada Zelenski ve diğer üst düzey Ukraynalı yetkililere suikast planlamakla suçlanan devlet güvenlik teşkilatında albay olan iki kişinin yakalandığı belirtilmişti.

‘Suikastlar Putin’e bir hediye’

Suikast iddiaları haliyle gözleri Kremlin’e çevirdi. Ukrayna Devlet Başkanı daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine yönelik 5 ya da 6 kez suikast girişiminde bulunduğunu ifade etmişti. Son yaşanan olaylardan da Rusya sorumlu tutuldu. SBU tarafından yapılan açıklamada suikast planlamakla suçlanan iki albayın gizli bilgileri Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) için Moskova’ya sızdırdığı hatta FSB tarafından tutuldukları ifade edildi. SBU açıklamasında Salı günü yeni Başkanlık dönemi için yemin eden Putin’e bu suikastların bir hediye olarak planlandığı ifade edildi.

SBU’ya göre iddia edilen suikast planı şöyle işleyecekti: Zelenski’nin yakın çevresinden bir güvenlik mensubu bulunarak Ukrayna Devlet Başkanı’nı rehin alması ve daha sonra da öldürmesi istenecekti.

İddia edilen suikast planının hangi noktada rotaya çıktığı ve engellendiği sorusu hala cevapsız.

Moskova ise, SBU’nun açıklamasına ilişkin herhangi bir yorumda bulunmadı.

Rus işgaline iki yıldan fazla bir süredir ülkesinin savunmasının önde gelen lideri olan Zelenski, geçen yıl güvenlik servislerinin kendisine yönelik en az beş Rus suikast planını önlediğini söylemişti.

‘Covid gibi…’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski geçen yıl yaptığı bir açıklamada Rusya’nın kendisine yönelik en az “5 ya da 6” suikast girişiminin güvenlik güçleri tarafından önlendiğini iddia etmişti. Zelenski, girişimlerin yoğunluğunun kendisini neredeyse tehlikeye karşı uyuşturduğunu belirterek daha sonraki girişimleri de Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmaya benzetmişti.

Zelenski şöyle demişti:

İlk kez olduğunda çok ilginç oluyor ve ondan sonrası tıpkı Kovid gibi. İlk girişim panik yaratıyor. Her şeyden önce insanlar ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlar ve bu çok korkutucu görünüyor Ve ondan sonra, bir grubun daha bunu [denemek] için Ukrayna’ya geldiği istihbaratı sizinle paylaşılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı, Moskova’nın geçen yıl başlattığı Ukrayna istilasının ilk gününde Rusya’nın kendisine suikast düzenlemek üzere Kiev’e paraşütle özel kuvvetler indirdiğini iddia etmişti.

Harkiv alarmda

Kiev, Rus kuvvetlerinin Cuma günü erken saatlerde kuzeydoğu Ukrayna’ya yeni bir sınır ötesi saldırı başlattığını duyurdu; bunun, ülkenin ikinci büyük şehri Harkiv’i tehlikeye atacak yeni bir büyük operasyonun başlangıcı olabileceği ifade ediliyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırının püskürtüldüğünü ancak sınır boyunca çeşitli noktalarda askerlerin konuşlandırıldığını ve çatışmaların devam ettiğini söyledi. Bakanlık Telegram’da “Ukrayna’nın savunma güçleri düşmanın saldırısını engellemeye devam ediyor” diye yazdı.

Ukrayna Rusya’nın saldırılarının Harkiv’in yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusunda yer alan sınır kasabası Vovchan çevresindeki bölgeye odaklandığını söyledi. Savaş alanındaki gelişmeleri haritalayan Kiev yanlısı DeepState Telegram kanalı, Rus kuvvetlerinin “sınır boyunca bir dizi yerleşime girip burada yer edinmeye çalıştığını” iddia etti. Rus askeri blog yazarları, bu saldırının amacının Harkiv’in alınmasına zemin hazırlamak veya şehrin 1 milyondan fazla sakini arasında “panik” yaratmak olduğunu öne sürdüler. Buna göre, Rusya Harkiv’de artan saldırıyla yeni mülteci akını gerçekleştirmeyi hedefliyor olabilir.  Ukrayna parlamentosu üyesi ve kurumun dış ilişkiler komitesi başkanı Oleksandr Merezhko, Newsweek’e bu ihtimalden bahsetti, şöyle dedi:

Ruslar, bir mülteci dalgasına neden olmak için Harkiv’de yaşayan insanları korkutmak istiyor.

Rusya iki bölgeyi ele geçirdiğini duyurmuştu

Rusya Savunma Bakanlığı da bundan iki gün önce, Ukrayna’da Harkiv bölgesindeki Kislovka ve Donetsk bölgesindeki Novokalinovo yerleşim birimlerini kontrolleri altına aldıklarını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’daki eylemlerine ilişkin bilgi verildi. Ukrayna’nın, Rus enerji tesislerine zarar verme girişimlerine cevap verildiği belirtilen açıklamada, bu sabah Rusya Silahlı Kuvvetlerinin denizden ve havadan atılan uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzeler, “Kinjal” hipersonik füze sistemleri ve insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna’nın enerji tesisleri ve askeri sanayi işletmelerinin vurulduğu ifade edildi.

Saldırıların hedeflerine ulaştığı aktarılan açıklamada, belirlenen tüm hedeflerin imha edildiği bildirildi. Açıklamada, “Saldırı sonucunda Ukrayna’nın askeri ürün üretme kapasitesi, Batı silahlarının ve askeri teçhizatlarının çatışma hattına sevk edilmesi önemli ölçüde azaldı” denildi. Rus “Batı” askeri birliklerinin, Harkiv bölgesindeki Kislovka yerleşim birimini ele geçirdiği kaydedilen açıklamada, “Merkez” askeri birliklerinin de Donetsk bölgesinde Novokalinovo yerleşim birimini kontrol altına aldığı ifade edildi.

Ukrayna Eurovision protestolarına katılmayacak: Böyle bir lüksümüz yokUkrayna Eurovision protestolarına katılmayacak: Böyle bir lüksümüz yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.