Temsilciler Meclisi, Biden’a azil soruşturması başlatacak

Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, ABD Başkanı Joe Biden için azil soruşturması açılacağını duyurdu. Ancak Cumhuriyetçilerin işi hiç kolay değil. Zira soruşturma için Temsilciler Meclisi'nin yanı sıra Senato'nun da onayı gerekiyor.

Dünya 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını imzaladı.

ABD’deki ara seçimlerde Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdiklerinden beri ABD Başkanı Joe Biden hakkında araştırma yürütüyor. En azından şimdiye kadar Biden’ın görevini kötüye kullandığına dair somut bir kanıt bulunamadı. Ancak yapılan araştırmalar hiç olmazsa Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın iş anlaşmalarına ve Biden’ın oğlunun eylemleri konusunda ne kadar bilgi sahibi olduğuna ışık tuttu.

Cumhuriyetçilere göre Biden, 2009-2017 yılları arasında başkan yardımcılığı yaptığı sıralarda oğlunun iş anlaşmalarından kazanç sağlamış. Bu süre zarfında Hunter’ın bazı iş ortaklarıyla görüştüğü iddia edilen Biden’ın Hunter’ı resmi yurt dışı seyahatlerinde yanında götürdüğü belirtiliyor.

Kongre Binası’nda kısa bir açıklama yapan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Biden’ın davranışlarıyla ilgili ‘ciddi ve güvenilir’ iddialar olduğunu söyleyerek, “Bu iddialar birleştirildiğinde ortaya yolsuzluğun resmi çıkıyor” dedi. McCarthy, meclisin Biden hakkında resmi olarak azil soruşturması açacağını söyledi. McCarthy, soruşturmanın Biden’ın ‘görevi kötüye kullanmasına ve yolsuzluk iddialarına’ odaklanacağını bildirdi.

Beyaz Saray’dan ise McCarthy’nin söylemlerine tepki gecikmedi. Saray Sözcüsü Ian Sams, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Cumhuriyetçiler dokuz aydır Başkan’ı soruşturuyor ancak yanlış bir şeye rastlayamadılar. Fazla siyasetin en kötü halini görüyoruz” dedi.

Hunter Biden şu anda vergi suçları nedeniyle federal soruşturma altında. Kaliforniya McCarthy ise konuyu ele alan yetkililerin Biden’ın ailesine özel muamele gösterdiğini iddia ediyor. McCarthy’nin dile getirdiği soruşturma, belge istemek ve ifade almak için celp çıkarmak da dahil olmak üzere Kongre müfettişlerine Biden’ı soruşturmak için daha fazla yasal yetki verilmesini sağlayacak.

Eğer soruşturmanın sonuçlarında McCarthy’nin iddia ettiği gibi Biden’ın yolsuzluğa karıştığı sonucuna varılırsa Başkan görevden alınabilir. Zira ABD yasalarına göre ülkenin lideri ‘vatana ihanet, rüşvet ve diğer ağır suç ya da kabahatler’ ile görevden alınabiliyor.

Biden gerçekten görevden alınabilir mi?

Peki böyle bir çabanın gerçekten başarıya ulaşması mümkün mü? Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde 222’ye 212’lik bir üstünlüğe sahip ancak bu üstünlük o kadar büyük değil. Ardından konunun Senato’da görüşülmesi ve oylanması gerekiyor. Ne var ki Senato’da çoğunluk Demokratlarda. Bu aşamaya gelindiği anda davanın düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor.

McCarthy’nin neden böyle bir çaba içine giriştiğine gelecek olursak, Temsilciler Meclisi Başkanı şu anda bütçe tasarısını meclisten geçirmeye çalışıyor. ABD hükümetinin kısmen kapanmasını önlemek için bu tedbirlerin eylül sonuna kadar kongre tarafından onaylanması gerekiyor. Dolayısıyla McCarthy’nin bu hamleyle bütçe savaşları öncesinde Cumhuriyetçilerin gözüne girmeye çalıştığı düşünülüyor.

Ancak Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında rekabetin kıyasıya olduğu bölgelerdeki Cumhuriyetçiler, bu hareketin onları zafere taşıyan ılımlı seçmenleri kendilerinden soğutacağından korkarak azil girişiminden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Cumhuriyetçiler mecliste sadece 10 sandalyelik bir çoğunluğa sahip, dolayısıyla bu Cumhuriyetçilerden ufacık bir kısmı bile azil konusunda çekingen davranırsa McCarthy’nin çabası meclisten senatoya taşınamayabilir bile.

Batı'yı Trump endişesi sardı: Cumhuriyetçiler kazanırsa ABD'nin Ukrayna'ya desteği kesilebilirBatı’yı Trump endişesi sardı: Cumhuriyetçiler kazanırsa ABD’nin Ukrayna’ya desteği kesilebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.