THY pilotu uçuş sırasında öldü, uçak New York’a acil iniş yaptı

59 yaşındaki THY pilotu İlçehin Pehlivan ABD'den İstanbul'a gelen uçağı uçururken fenalaşarak hayatını kaybetti. Uçak New York'a acil iniş yaptı. Pehlivan'ın ölüm nedeni henüz bilinmiyor. Son muayenesinde bir sağlık sorunu çıkmamış.

Dünya 9 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Türk Hava Yolları’na (THY) ait bir uçağı kaptan pilot olarak uçuran 59 yaşındaki İlçehin Pehlivan uçuş sırasında rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Uçuş takip sitesi FlightAware’in verilerine göre Airbus A350-900 uçağı Seattle’dan İstanbul’a gelecekti. Ancak Pehlivan’ın ani ölümünün ardından yardımcı pilot New York’taki John F. Kennedy Havalimanı’na acil iniş yaptı.

Havayolunun basın müşaviri Yahya Üstün Pehlivan’ın uçuş sırasında fenalaştığını açıkladı. Üstün “Kaptanımıza uçakta yapılan ilk doktor müdahalesi sonuçsuz kalınca kaptan ve bir yardımcı pilottan oluşan kokpit ekibi acil iniş kararı almış, ancak kaptanımız iniş öncesi hayatını kaybetmiştir” dedi.

Üstün’ün açıklamasına göre Pehlivan 2007 yılından beri THY için çalışıyor. Son periyodik muayenesini 8 Mart’ta olan Pehlivan’ın sonuçları uçmasına engel bir sağlık sorununa işaret etmemiş. Türk pilotun ölümüne neyin sebep olduğu henüz tam olarak bilinmiyor.

Sözcü “Türk Hava Yolları ailesi olarak, kaptanımıza Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere tüm çalışma arkadaşları ve sevenlerine sabır diliyoruz” dedi.

Kocaeli Üniversitesi acil tıp uzmanı Prof. Nurettin Özgür Doğan kendi sosyal medya hesabından “Uçaklarda bu tip acil durumlar için görev alabilecek hekimler uçuş öncesi belli olmalıdır. Her hekim akut bir durumda müdahale edemeyebilir, zorlanabilir, hangi ekipmanın var olduğunu bilmeyebilir” diyerek uçaklarda genel olarak görülen bir soruna dikkat çekti.

Normalde uçaklarda acil tıbbi bir durum meydana geldiğinde uçakta bulunan yolcu hekimlerden yardım isteniyor. Ancak her hekim acil tıp alanında uzmanlaşmış olmayabiliyor ya da uçakta mevcut olan tıbbi ekipman konusunda tecrübesi olmayabiliyor. Bu da uçuş sırasında müdahaleyi zorlaştırabiliyor. Kaldı ki uçakta o sırada doktor da olmayabilir.

Esaretin 594 günü: Yeni Zelandalı pilot kurtulunca kendisini kaçıranlara teşekkür ettiEsaretin 594 günü: Yeni Zelandalı pilot kurtulunca kendisini kaçıranlara teşekkür etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.