Trudeau’ya Gazze protestosu: Restorandan kovuldu

İsrail'e destek açıklamalarıyla tepki çeken Kanada Başbakanı Trudeau yemek için gittiği bir restoranda protesto edildi. Trudeau, ateşkes için gösteri yapan eylemcilerin masasının etrafından toplanması ardından mekanı terk etmek zorunda kaldı.

Dünya 17 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

7 Ekim’de Hamas tarafından gerçekleştirilen Aksa Tufanı operasyonu ardından Filistinli örgütler ve İsrail arasında patlak veren savaş, dünya siyasetinde de belirleyici olmaya devam ediyor. Batı ülkelerinin ateşkese karşı tavrı devam ederken halklar da “ateşkes” için protesto ve çağrılarını sürdürüyor. Hükümet ve halk arasında yaşanan Gazze geriliminin son örneğinin adresi Kanada oldu. İsrail’e destek çıkarken Gazze’de ateşkese karşı çıkan Kanada Başbakanı Justin Trudeau salı akşamı biraz sosyalleşmek için yemeğe çıktı. Ancak Gazze için ateşkes isteyen vatandaşların gösterileri karşısında iki kez restoran değiştirmek zorunda kaldı.

Önce bir Hint restoranına giden Trudeau, ateşkes için çağrı yapan birçok kişinin masanın başında toplanarak “Gazze için ateşkes” diye çağrı yapmasıyla mekandan ayrılmak zorunda kaldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bir kadınla oturduğu görülen Başbakanın çevresini bir anda göstericiler sarıyor ve “Gazze için şimdi ateşkes” diye bağırıyorlar. Göstericilerden bir kadının aynı zamanda Kanada Başbakanına “ellerinizde kan var” dediği de duyuluyor. Yaşadığı rahatsızlık tüm halinden belli olan Trudeau, masadan ceketini de alıp kalkıyor ve mekanı terk ediyor. Tüm eleştirilere ve ateşkes çağrılarına rağmen yüzüne takındığı bir gülümsemeyle yemek yiyen vatandaşları selamlayan Kanada Başbakanı mekanı terk etmek zorunda kalıyor.

Bu görüntüler sosyal medyada fazlasıyla yankı buldu ancak salı akşamı yaşananlar bununla da sınırlı kalmadı. Ateşkes çağrılarına kayıtsız bir şekilde mekanı terk eden Kanada Başbakanı güzel bir yemek konusunda ısrarcıydı ve bu sefer “rahat ederim” umuduyla Çin Mahallesi olarak anılan yerin yolunu tuttu. Çin Mahallesi’ne giden Trudeau kendisini bekleyen protestodan habersiz yemeğini yerken, restoranın kapısında ellerinde Filistin bayrakları ve dövizler taşıyan bir kalabalık belirdi.

Vancouver polisine göre restoranın çevresinde tahminen 250 protestocu toplandı. Protestocuların 150 kadarı mekanın önündeyken geri kalanı da arka kapısında bekliyordu. Amaçları Gazze için ateşkes taleplerini Trudeau’ya duyurmaktı. Ellerinde Filistin bayrakları ve dövizlerle Gazze için ateşkes çağrısı yapan kalabalığa karşı Polis de yaklaşık 100 memuru Başbakanın yemek yediği restorana konuşlandırarak bekleyişe geçti. Vancouver Polis Departmanı Müdürü Steve Addison, memurların Başbakanın restorandan güvenli bir şekilde çıkmasını sağlamak için konuşlandırıldığını ifade etti. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Trudeau’nun önü ve arkası tutulan restorandan çıkışının sağlanması için polis tarafından bir koridor oluşturulduğu görülüyor.

2 kişi tutuklandı, 1 polis yaralı

Vancouver polisi, Hint restoranında yaşanan protestodan haberdar olduklarını ancak güvenlik önlemi alacak kadar büyümediğini ifade ederken Çin Mahallesi’nde yaşananları ise “beklenmedik” olarak nitelendirdi. Polis, başbakanın restorandan çıkışı esnasında güvenlik koridorunda görevli polislerle memurlar arasında arbede yaşandığını bir polisin yüzüne yumruk atılmasıyla gözünden yaralandığını ifade ederek hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yaşanan arbedenin ardından iki kişi ise tutuklandı.

Polis, Coquitlam, B.C.’den 27 yaşındaki bir kişi ile 34 yaşındaki Vancouverlı bir adamın tutuklandığını söyledi. 27 yaşındaki gencin şok tabancası kullandığı için tutuklandığı aktarılan açıklamada 34 yaşındaki adamın da polise mukavemetten alındığı bilgisi paylaşıldı.

Batı Kanada’nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolü olan Vancouver’da son bir yılda ortalama 800 civarında protesto gerçekleşti. Protestolar özellikle Gazze’de yaşananların ardından artış gösteriyor.

‘Terör’ atışması: Erdoğan ‘Gazze’ dedi, Netanyahu ‘Türk köyleri’‘Terör’ atışması: Erdoğan ‘Gazze’ dedi, Netanyahu ‘Türk köyleri’

Nazi askerini alkışlayan Kanada Parlamentosu'na Trudeau'dan tepki: Utanç vericiNazi askerini alkışlayan Kanada Parlamentosu’na Trudeau’dan tepki: Utanç verici

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.