Trump bakanlık teklif etti, Musk ‘Dogecoin’ ile yanıt verdi: Göreve hazırım

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump ABD'li milyarder Musk'ı bakan ya da danışman olarak düşünebileceğini söyledi. Musk da bu dolaylı teklife "Göreve hazırım" yanıtıı verdi. Bakanlığın adı da belli: DOGE.

Dünya 20 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Elon Musk/X

Cumhuriyetçilerin kasımdaki başkanlık seçimlerinde adayı olan Donald Trump ile ABD’li milyarder Elon Musk bir dönem zıt kutuplardaydı. Musk’ın desteklediği aday farklıydı, Trump da bu yüzden ona kırgındı. Öyle ki Musk o zamanlar Twitter olarak bilinen X’i devraldığında Trump’ın 6 Ocak Kongre baskınından sonra askıya alınan hesabını açtığında Trump uygulamaya geri dönmemişti. Ama bu ikili şimdi birbirine çok yakın. Musk’ın Trump’ın kampanyasına yüklü miktarda bağış yaptığı yönündeki haberlerin ardından Trump mitinginde Musk’a sevgi gösterileri yaparak “Seviyorum bu adamı” demişti.

Trump sevgisinin sadece lafta kalmasını da düşünmüyor gibi. Zira Pensilvanya’nın York bölgesinde dün düzenlenen bir kampanya etkinliğinde İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan Trump, Musk’ı danışmanlık ya da bakanlık makamına düşünüp düşünmediği sorusuna “Çok zeki bir adam o. Yapmayı isterse kesinlikle düşünürüm. Çok parlak biri” dedi. Peki ya Musk bu konu hakkında ne düşünüyordu?

Musk çok geçmeden cevabını kendi platformu X’ten kendi fotoğrafını paylaşarak “Göreve hazırım” diye verdi. Ama gözü danışmanlıktan ziyade bakanlıkta gibi görünüyor. Çünkü paylaştığı fotoğrafta istediği görevin ne olduğunu da belirtti: Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE). Aslında böyle bir bakanlık yok ama Musk için önemli olan da zaten bakanlığın kısaltması. 2013’te popüler olan ama sonra popüler bir kripto paraya dönüşen “Dogecoin”e atıf denebilir.

Dogecoin’in değeri Ocak 2021’de Reddit kullanıcılarının ilgisi sonucu 24 saatte yüzde 800’ün üstüne çıkmıştı. Daha sonra Musk da Dogecoin’e ilgi göstermişti. Musk’ın “Hizmete hazırım” paylaşımının ardından yatırımcılar yine Dogecoin’e hücum etti. CoinGecko verilerine göre Musk’ın gönderisiyle birlikte DOGE fiyatı yaklaşık yüzde 4,45 yükseliş sergileyerek 0,101 dolar seviyesinden 0,106 dolara fırladı.

Bu arada en son çektirdiği sabıka fotoğrafını geçen ağustos X platformunu yükleyen Trump bir yıl sonra 13 Ağustos günü Musk ile yaptığı yayınla platforma geri döndü. İkilinin sohbeti bir milyonu aşkın kişi tarafından izlendi. Eski ABD başkanı yayından sonra 900 bin takipçi kazandı. İkili o yayında dış politikadan, ekonomiden, eğitimden ve iklim değişikliğinden bahsetmişti. Kimileri Musk’ı Demokratların adayı Kamala Harris’e karşı Trump’ı destekleyerek elindeki sosyal medya gücünü kötüye kullanabileceğini söyledi.

Ama Musk bu eleştirilere cevaben yapay zeka tarafından yaratılmış bir videoyu X hesabından paylaştı. Videoda Musk ve Trump yan yana dans ediyor. Video şu ana kadar 100 milyondan fazla görüntülenmiş durumda.

Tesla kavgası

Musk ve Trump arasındaki ilişkiler her zaman bu kadar güllük gülistanlık değildi. Cumhuriyetçiler başkan adaylarını henüz seçmemişken Silikon Vadisi’ndeki sağ eğilimli milyarderler Trump’ın o dönem rakibi olan Florida Valisi Ron DeSantis’e destek veriyordu. Çünkü o dönem DeSantis gerçekten Trump’ı alt edebilecek bir rakip olarak görülüyordu. Oysa bu beklentileri karşılayamadı, ön seçimlerde DeSantis ikinci sırada kalmakta bile zorlandı. Sadece Trump değil, popülerlik sıralamasında ön seçimden en son çekilen Nikki Haley’nin de gerisinde kaldı.

Tarihlerde biraz daha geriye gidelim. 2022 yılında ikili arasındaki gerilim bir kez daha yükselmişti. Trump, Musk’ın 2016 seçimlerinde kendisine oy verdiğini söylemiş ama Musk “Doğru değil” diyerek eski ABD başkanını yalanlamıştı. Bunun üzerine Trump, “Bozuk Teslalarla ilgili davalar için Beyaz Saray’a geldiğinde ona ‘Dizlerinin üstüne çök’ diyebilirdim, o da bunu yapardı” demişti. Musk, bunun üstüne X’ten Trump karşıtı bir sürü paylaşım yapmıştı.

Trump dün Pensilvanya’daki etkinlikte Teslalarla ilgili de konuştu. Elektrikli araçlardaki vergi indiriminin kaldırılıp kaldırılmamasıyla ilgili nihai bir karara varmadığını söyleyerek “Elektrikli araçların büyük hayranıyım ama benzinli araçları, hibritleri ve sonrasında her ne halt geliyorsa onu seven bir insanım” dedi.

İki düşmandılar, iki aşığa dönüştüler: Trump ve Musk birbirlerini yükseltebilecek mi?İki düşmandılar, iki aşığa dönüştüler: Trump ve Musk birbirlerini yükseltebilecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.