Trump bu kez de 21’lik bir ergenin hedefi olacaktı: Çantasında Çığlık maskesi, elinde AK-47

Trump'ın 20 yaşındaki bir genç tarafından hedef alınmasından sonra bu kez de 21 yaşındaki bir şüpheli yakayı ele verdi. Partinin Milwaukee'deki ulusal kongresi sırasında alan yakınlarında tutuklanan gencin çantasından çıkan eşyalar şaşkınlık yarattı.

Dünya 18 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Eski ABD Başkanı Donald Trump 13 temmuzda Pensilvanya eyaletinin Butler kentindeki seçim mitinginde suikast girişimine uğramıştı. Saldırgan yine Pennsylvania’ya bağlı Bethel Park’tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks’tu. Crooks AR-15 tipi bir tüfekle yakındaki bir binanın çatısından sekiz el ateş etmişti. Saldırı sırasında Trump kulağından yaralanmış, izleyicilerden Corey Comperatore hayatını kaybetmiş ve iki kişi ağır yaralanmıştı. Crooks Gizli Servis keskin nişancıları tarafından olay yerinde vurularak öldürülmüştü.

Trump ise yara aldıktan sonra sahnede yere düşmüş ve Gizli Servis ajanları tarafından koruma altına alınmıştı. Sahneden kaldırılmadan önce kanlı yüzüyle yumruğunu havaya kaldırarak destekçilerine iyi olduğunu göstermişti. Hastaneye kaldırılan Trump birkaç saat sonra taburcu edilmiş ve iki gün sonra Milwaukee kentindeki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi’nde (RNC) yeniden sahneye çıkmıştı.

Trump kongrede sahne aldığı sırada sahnenin arkasında tuhaf olaylar yaşandı. Pazartesi günü kongrenin düzenlendiği alanın yakınında tutuklanan silahlı adamla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Milwaukee İlçe Çevre Mahkemesi’ne yapılan suç duyurusunda 21 yaşındaki Donnell Tinsley’nin lisanssız ve kabzasız bir AK-47 silah (kalaşnikof), bir ‘Çığlık’ film maskesi ve çeşitli başka eşyalar taşıdığı iddia edildi.

Ghost face Scream Mask - Buy Royalty Free 3D model by Nima (@h3ydari96) [7b094a3]

‘Scream’ (Çığlık) adlı popüler korku-gerilim filmi serisiyle ünlenen ikonik maske.

Pazartesi sabahı RNC’nin dışında devriye gezen bir Ulusal Güvenlik özel ajanı Tinsley’in kongre araç tarama alanının yaklaşık iki blok dışında yürüdüğünü fark etti. Polis Tinsley’in kar maskesi ve siyah eldiven taktığını ve büyük, ağır bir sırt çantası taşıdığını belirtti.

Federal ajan Tinsley’i durdurarak sırt çantasını aradı. Çantada ‘Draco’ olarak da bilinen bir AK-47 silah bulundu. Taşıma izni olup olmadığı sorulduğunda Tinsley izin belgesi olmadığını itiraf etti.

The Century Arms Draco – Faktory 47

‘Draco’ olarak da bilinen AK-47 silah.

Sırt çantasında ayrıca tamamen tüfek mühimmatıyla dolu bir şarjör, bir ‘Çığlık’ (Scream) film maskesi, bir el feneri, iki çift siyah eldiven, bir çift güneş gözlüğü, bir Müttefik Evrensel Güvenlik üniforma gömleği, iki kutu sprey boya ve boş tasarımcı esrar torbaları bulundu. Tinsley’in pantolon ceplerindeki iki cep telefonu da dikkat çekti.

Federal kolluk kuvvetleri Tinsley’in silah taşıma izni olmadığını doğruladıktan sonra şüpheli genci gözaltına aldı. Mahkeme kayıtlarına göre Tinsley dün sabah ilk duruşmasına çıktı. Avukat bilgilerine henüz ulaşılamadı.

Tutuklama cumartesi günü Pensilvanya’daki suikast girişiminin ardından güvenlik önlemlerinin artırıldığı bir dönemde gerçekleşti.

Salı günü ise polis Milwaukee’deki kongre merkezinin yaklaşık bir mil uzağında iki bıçak taşıyan bir adamı ölümcül bir şekilde vurmuştu. Polis bu olayın RNC ile ilgili olmadığını belirtti. Görgü tanıkları şüphelinin elinde iki bıçak olduğunu ve bıçakları polise doğru savurduğunu söyledi.

FBI ve bakanlıktan misilleme uyarısı

ABC News’e göre Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) Kasım’daki başkanlık seçimleriyle bağlantılı hedeflere potansiyel saldırılara ilişkin ortak bir uyarı yayımladı. Açıklamada “şiddet yanlısı aşırılıkçıların” seçim dönemiyle ilgili hedeflere yönelik tehditlerde bulunduğu belirtildi.

Duyuruda çevrim içi topluluklarda bazı bireylerin suikast girişimine yanıt olarak şiddet eylemlerine teşvik ettiği veya bu tür tehditlerde bulunduğu vurgulandı. FBI ve DHS, yerel, eyalet ve federal kolluk kuvvetlerine şüpheli davranışları bildirmeleri çağrısında bulunurken radikalleşme ve şiddet eğilimlerinin belirlenmesinin zorluklarına dikkat çekildi.

Federal yetkililer Trump’a suikast girişiminde bulunan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks’un motivasyonunu araştırmaya devam ederken kamusal söylemdeki bölücü konuların mevcut tehdit ortamını daha kötüleştirebileceği konusunda uyardı.

Yetkililer daha önce de seçimle bağlantılı hedeflere sahte bomba tehdidi ve seçim yetkililerine gönderilen beyaz toz içeren mektuplar gibi bir dizi girişimi tespit etmişti. Duyuruda Trump’a yapılan saldırının seçimle ilgili hedeflerin artan saldırı tehdidi altında olduğunu gösterdiği belirtildi.

Gizli Servis mercek altına alınıyor

ABD İç Güvenlik Bakanlığı Trump’a yönelik suikast girişimine dair bir bilgi notu yayımladı. Bu notta ABD Gizli Servisi’nin olayın gerçekleştiği etkinlikteki güvenlik önlemlerini gözden geçireceği belirtildi.

Değerlendirmenin başlangıç tarihi veya ne kadar süreceği hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Şiddet sarmalı: Trump suikastında komplolar dizi dizi, olgular ise bambaşka bir hikayeŞiddet sarmalı: Trump suikastında komplolar dizi dizi, olgular ise bambaşka bir hikaye

Trump suikasti ve ABD’ye yaklaşan anarşiTrump suikasti ve ABD’ye yaklaşan anarşi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.