Trump, DeSantis’in kürtaj yasağını eleştirdi: Korkunç bir hata

Eski ABD Başkanı Trump, önseçimlerde en büyük rakibi olan Florida Valisi DeSantis'in eyalet genelinde altıncı haftadan sonra kürtajı yasaklaması nedeniyle sert bir dille eleştirdi. Trump, kadınlar için kritik olan Roe v. Wade yasasının iptaline yol açan yüksek mahkeme atamalarını yapan başkandı.

Dünya 19 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Trump, kendi başkanlık döneminde yüksek mahkemeye üç muhafazakar yargıç atayarak, Roe v. Wade'in kaldırılmasına katkıda bulundu. Fotoğraf: Shutterstock

NBC’nin pazar sabahı yayınlanan ‘Meet the Press’ programına konuk olan eski ABD Başkanı Donald Trump, muhafazakarların yoğun olduğu Iowa’da seçmenlerinin tepkisini çekecek birtakım açıklamalarda bulundu.

Trump, Cumhuriyetçiler arasındaki önseçimlerde en büyük rakibi olan Florida Valisi Ron DeSantis’in eyalet genelinde kadınların altıncı haftadan sonra kürtaj yapmasını yasaklayan yasayı imzalamasını, “Bence yaptığı korkunç bir şey, korkunç bir hata” sözleriyle değerlendirdi.

Adaylığını açıkladıktan sonra kürtaj konusunda ilk kez bu kadar rahat konuşan lider herkesi şaşırttı. Zira önceki röportajlarında, kadınların kürtaj olma hakkını güvence altına alan Roe v. Wafe kararının feshine karşılık kendisinin 15’inci haftadan sonra kürtaj yasağını destekleyip desteklemediği konusunu daima geçiştirmekle yetinmişti.

Trump, pazar günkü programda bu konudaki tutumunu netleştirmekten yine kaçındı ancak, “Olması gereken birkaç hafta ya da ay belirtmektir. Bu sayılar insanları mutlu edecek sayılar olmalı ama” dedi ve 52 yıldır Demokratlarla Cumhuriyetçilerin bir türlü anlaşamadığı kürtaj meselesini ‘her iki tarafı da müzakere masasına oturtarak barış ile sonuçlanacak bir anlaşmaya varmaya’ ikna edeceği vaadinde bulundu.

Oysa ki Trump, başkanlığı döneminde yüksek mahkemeye üç muhafazakar yargıç atayarak Roe kararının iptal edilmesinde muhafazakarlara çoğunluk sağlamıştı. Demokratlar, Trump’ın Cumhuriyetçiler arasındaki önseçimden zaferle çıkarsa 2024’teki esas başkanlık seçimlerinde yürütecekleri seçim kampanyasının ana maddelerinden birinin eski başkanın Roe’nin iptalindeki rolü olacağını belirtiliyorlar.

Trump’ın danışmanları da kürtajın 2022 ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler için siyasi bir kayıp olduğunun farkında. Eski başkan da Roe’nin feshini öngören mahkeme görüşünün taslığı kamuoyuna sızdığında danışmanlarına bunun partisinin seçim şansına zarar vereceğini söylemişti.

DeSantis destekçileri ise Trump’ın pazar günkü açıklamalarını örnek göstererek, “Iowalılar onun artık eskiden tanıdığımız Trump olmadığını bir kez daha görmüştür. Yeni Trump, Cumhuriyetçilere soldan saldırıyor” sözleriyle Trump’ın değiştiğini vurguladı. DeSantis’in Sözcüsü Andrew Romeo ise Trump’ın kürtaj konusunda Demokratlarla pazarlık yapabileceğini öne sürerek, Trump başkanlığı döneminde ‘Demokratlarla uzlaşmanın feci sonuçlarının 7 trilyon dolarlık bir yeni borç’ ile ‘tamamlanmamış sınır duvarları’ olacağını söyledi.

Temsilciler Meclisi, Biden'a azil soruşturması başlatacakTemsilciler Meclisi, Biden’a azil soruşturması başlatacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.