Trump gizli belge duruşmasının 2024 seçiminden sonra yapılmasını istedi

Malikanesinde bulunan gizli belgelerden dolayı kendisine 37 ayrı suç yöneltilen eski ABD Başkanı Donald Trump, davanın duruşmasının 2024 başkanlık seçimlerinden sonrasına ertelenmesini istedi. Avukatları, seçim kampanyası ile duruşmanın çakışmasının Trump'ı zora sokacağını dile getirdi.

Dünya 12 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Trump, 2024 başkanlık seçimi için kampanyasına hız verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Mar-a-Lago’daki malikanesinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak 37 ayrı suçtan mahkeme karşısına çıkacak. Savcıların iddiasına göre Trump, ulusal güvenlik için kritik öneme sahip belgeleri başkanlıktan ayrıldıktan sonra bile evinde tuttu ve belgeleri teslim almaya gelen yetkilileri bunların kendisinde olmadığını söyleyerek yanlış yönlendirmeye çalıştı. Trump’ın sakladığı belgeler arasında ABD’nin nükleer sırları ve bir saldırı durumunda ABD’nin nasıl misilleme yapacağı gibi ulusal savunma bilgileri vardı. Bir ay önce hakim karşısına çıkan Trump, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Bir sonraki duruşmanın tam da Cumhuriyetçilerin 2024 başkanlık adayını seçecekleri döneme denk gelecek olması Trump’ın tepkisini çekmiş, bunu ‘kendisine kurulan bir kumpas’ olarak nitelendirmişti. Trump şimdi avukatları aracılığıyla federal mahkemeye yaptığı talepte duruşma sürecini 2024 seçimleri sonrasına ertelenmesini istedi.

Trump’ın avukatları mahkemeye sundukları dilekçede, başkan adayı olduğu bir dönemde davaya devam edilmesinin tarafsız bir jüri oluşturulmasını neredeyse imkansız hale getirdiğini savundu.

Savunma dosyasında aralık ayının duruşma başlatmak için çok erken olduğu belirtiliyor ve bir duruşma tarihi belirlenmemesi için ABD Bölge Mahkemesi yargıcı Aileen Cannon’a çağrıda bulunuluyor. Trump’ın Cumhuriyetçilerin ön seçimini kazanacağını varsayan avukatlar, duruşmalar için yaklaşık bir yıllık bir erteleme istiyor.

Bu strateji, Trump’ın daha önce de denediği bir yöntem. Karşı karşıya kaldığı davaları mümkün olduğunca sürüncemede bırakan Trump, hukuki ortamın değişmesini bekleyerek davalardan en az hasarla çıkmayı amaçlıyor. Ancak bu kez, suçlu bulunması halinde uzun bir hapis cezası alabilir.

Bununla birlikte Trump’ın 2024 başkanlık seçimlerini kazanması halinde, savcılığın açtığı davayı engellemek için yasal araçlar elinin altında olacak. Daha önce başkana ‘kendi kendini affetme’ yetkisini veren Trump, daha önce hiç denenmemiş bu yöntemi kullanabileceği gibi, Adalet Bakanlığı yöneticilerini atama yetkisinden faydalanarak hakkındaki suçlamaları düşürebilir de.

Savunma avukatları dilekçede, gelecek aylarda görülecek başka davaların duruşmaya hazırlanmayı zorlaştıracağını belirtiyor. Zira Trump’ın hem kendisine hem de şirketlerine büyük kısıtlamalar getirilmesini amaçlayan, ekim ayında görülecek bir davası ve eski erotik film yıldızı Stormy Daniels’a yaptığı ödemelerle ilgili olarak Mart 2024’te yargılanacağı toplamda iki davası daha var.

Trump'ın gizli belgeler hakkında konuştuğu ses kaydı basına sızdıTrump’ın gizli belgeler hakkında konuştuğu ses kaydı basına sızdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.