Trump ile Papa’nın ağız dalaşı yeniden başladı

Başkan Trump, Katoliklerin dini lideri Papa’yı bu kez “İran’ın nükleer silaha sahip olmasının sorun olmadığını söylemek”le suçladı. Papa’nın cevabı, “Biz yıllardır her türlü nükleer silaha karşı çıkıyoruz” oldu. ABD tam da Papa ile barışmak için Dışişleri Bakanı Rubio’yu Vatikan’a göndermek üzereydi

Dünya 6 Mayıs 2026

Başkan Trump, Papa XIV. Leo ile olan kamuoyu önündeki çekişmesini tırmandırarak, Papa’yı ABD’nin İran’a karşı askeri harekatına karşı çıkarak Katolikleri tehlikeye atmakla suçladı. Papa da ona sert bir cevap verdi.

Başkanın Papa’ya yönelik son sert eleştirisi, Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun bu hafta sonu Roma’ya yapacağı ziyareti zorlaştırabilir; Rubio, aylardır artan gerilimlerin ardından ABD-Vatikan ilişkilerini yeniden düzenlemek amacıyla Papa Leo ile görüşecek.

Şikago doğumlu Papa, Trump’ın artan askeri güç kullanımına karşı en açık sözlü eleştirmenlerden biri haline geldi ve bu durum, Hristiyanlardan aldığı güçlü seçim desteğiyle Beyaz Saray’a geri dönen bir başkanı kızdırdı.

The Wall Street Journal’ın haberine göre Dünyanın en önde gelen iki Amerikalısı arasındaki eşi benzeri görülmemiş ayrılık, Katolik seçmenleri böldü ve bu yılki ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin önemli bir seçmen kitlesinden desteğini kaybetmesine yol açma tehdidinde bulundu.

Trump, Pazartesi günü kaydedilen bir radyo programı sunucusu Hugh Hewitt ile yaptığı röportajda, “Papa, İran’ın nükleer silaha sahip olmasının sorun olmadığını söylemeyi tercih ediyor,” dedi. “Bunun çok iyi olduğunu düşünmüyorum,” diye ekledi ve “Bence birçok Katolik’i ve birçok insanı tehlikeye atıyor” dedi.

Papa Leo XIV, Başkan Trump’ın İran’ın nükleer silaha sahip olmasını desteklediği yönündeki iddialarını sert bir dille reddetti. Leo gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kilise yıllardır tüm nükleer silahlara karşı çıkmıştır, bu konuda hiçbir şüphe yoktur” dedi. Sözlerine şöyle devam etti: “Eğer biri beni İncil’i ilan ettiğim için eleştirmek istiyorsa, bunu dürüstçe yapsın.”

İran’ın nükleer programa sahip olmasının kabul edilebilir olduğunu asla söylemeyen Papa Leo, defalarca tüm nükleer silahlardan arınmış bir dünya çağrısında bulundu. Papa, ABD öncülüğündeki İran savaşını sert bir şekilde eleştirerek, “hiçbir şeyi çözmediğini” söyledi ve müzakereler çağrısında bulundu.

Beyaz Saray, 28 Şubat’ta İsrail ile ortak saldırılara başlamasından bu yana İran’la savaşa girmenin çeşitli nedenlerini öne sürdü; bunlar arasında İran’ın füze programlarını ortadan kaldırmak, savunma sanayi üssünü yok etmek ve nükleer silah edinme çabalarını durdurmak yer alıyor. Trump daha önce, geçen yıl Haziran ayındaki bir önceki bombalama turunda ABD’nin İran’ın nükleer kapasitesini yok ettiğini söylemişti.

Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Papa, İncil’i vaaz etme anlamında yoluna devam ediyor. Rolünün gerektirdiği şeyi, yani barışı vaaz etmeyi yapıyor” dedi.

Geçen sonbahardan bu yana, Şikago doğumlu Papa ve üst düzey ABD Katolik din adamları, yönetimi hem göçmenlik konusundaki sert taktikleri hem de yurtdışında güç kullanımı nedeniyle eleştirdi.

Trump ise Papa’yı sert bir dille eleştirerek, onu “suç konusunda ZAYIF ve dış politika konusunda berbat” olarak nitelendirdi ve “Radikal Sol’a hizmet etmekle” suçladı.

Leo, selefi Papa Francis’e kıyasla geleneksel öğretileri daha açık bir şekilde savunduğu için onu öven birçok muhafazakar Katolik’in desteğini kazandı.

Bu çatışma, Amerikalı Katolik seçmenleri böldü. Bunların büyük çoğunluğu 2024 başkanlık seçimlerinde Trump’ı destekledi, ancak son aylardaki kamuoyu anketleri başkanın onay oranının düştüğünü gösterdi.

Nisan ayı sonlarında YouGov tarafından yapılan bir anket, ABD Katoliklerinin %42’sinin Leo’nun İran savaşı konusundaki duruşuna katıldığını, %31’inin ise Trump’ın bu konudaki görüşüne katıldığını ortaya koydu.

Papa, özellikle Nisan ayında Trump’ın İran’a yönelik, Tahran’ın savaşı sona erdirme konusunda ABD’nin taleplerini kabul etmemesi halinde “bütün bir medeniyetin öleceği” tehdidini eleştirmişti.

Leo’nun eleştirileri, İran özelinde sınırlı kalmayarak genel olarak savaşa yönelik geniş bir kınamaya dönüştü. Bu durum, Katolikliğe geçen Başkan Yardımcısı JD Vance’in eleştirisine yol açtı; Vance, Papa’nın teoloji hakkında konuşurken “dikkatli olması” gerektiğini, çünkü adil savaş fikrinin Katolik öğretisinin de bir parçası olduğunu söyledi.

Haftalar süren sözlü atışmaların ardından ABD, Rubio’yu bu hafta sonu Roma’ya göndereceğini duyurdu. ABD yetkilileri, Rubio’nun gerilimleri azaltmayı ve İran konusunda daha verimli bir diyaloğu başlatmayı hedefleyeceğini söyledi.

Perşembe günü Leo ve Parolin ile görüşmesi beklenen Rubio’nun, ABD’nin petrol ablukası ve kapsamlı yaptırımlarla adanın Komünist hükümetine yönelik baskısını artırdığı Küba meselesini de görüşmesi bekleniyor.

Vatikan, adanın ekonomik krizini hafifletmek ve kötüleşen insani sorunları gidermek amacıyla aylardır Washington ve Havana arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Üst düzey Kübalı yetkililer, ABD’nin yaptırımlarını hafifletmesi için Vatikan’a baskı yapması yönünde başvuruda bulundu.

Uzun zamandır ABD ve Küba arasında yakınlaşma için çalışan Vatikan, aynı zamanda Trump yönetimini Venezuela’da yaptığı gibi Küba’da askeri güç kullanmaktan caydırmaya çalışıyor.

Rubio, Küba hükümetinin Rusya ve Çin de dahil olmak üzere Washington’ın jeopolitik rakipleriyle olan yakın bağları göz önüne alındığında, ABD ulusal güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda uyardı.

Geçen hafta Fox News’e verdiği bir röportajda, “ABD kıyılarından 90 mil açıkta, cezasız bir şekilde faaliyet gösteren yabancı bir askeri, istihbarat veya güvenlik aygıtına izin vermeyeceğiz,” dedi. “Bu, Başkan Trump döneminde olmayacak.”

Eski ABD diplomatı ve hem Obama hem de ilk Trump yönetimlerinde Latin Amerika politikası üzerinde çalışan Tom Shannon, Trump’ın Papa’ya yönelik sert eleştirilerinin, ABD’nin Küba ve diğer yerlerde Vatikan ile diplomatik koordinasyon çabalarını zorlaştırabileceğini söyledi.

Shannon, “Kendinize şunu sorun: Eğer Papa’ya hakaret ediyorsanız, ondan nasıl yardım almayı umuyorsunuz?” dedi.

Trump yetkilileri, gerilimlere rağmen, ABD ve Vatikan’ın siyasi tutukluların serbest bırakılması ve Küba’ya insani yardım ulaştırılması için diplomatik çabalarını yakından koordine ettiğini söyledi.

Cuma günü Trump, adanın ekonomisinin daha geniş kesimlerini hedef alan yeni bir Küba yaptırımı uyguladı ve Küba hükümetiyle iş yapan finans kuruluşlarına ikincil yaptırımlar uygulama tehdidinde bulundu.

Trump bu sefer de Papa’ya sardı: Leo kendine çeki düzen ver, solculuğu bırakTrump bu sefer de Papa’ya sardı: Leo kendine çeki düzen ver, solculuğu bırak

Trump bu sefer sert bir kayaya çarptı: Dindar sağ Papa’ya söylediklerine ve yayınladığı resme çok kızdıTrump bu sefer sert bir kayaya çarptı: Dindar sağ Papa’ya söylediklerine ve yayınladığı resme çok kızdı

Papa bir milim geri adım atmıyor: Dünya, bir avuç zorba tarafından harap ediliyorPapa bir milim geri adım atmıyor: Dünya, bir avuç zorba tarafından harap ediliyor

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.