Trump ilk önseçim tartışmasına katılmayacak: ‘Halk beni zaten tanıyor’

ABD'de 2024 başkanlık seçimleri için harekete geçildi. Cumhuriyetçi adayların halkın karşısına çıkıp hitabet yeteneğini konuşturacağı ilk tartışma yarın Fox News'da yayınlanacak. Ancak eski Başkan Trump, "Beni halk tanıyor zaten" diyerek tartışmaya katılmayı reddediyor.

Dünya 22 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump, ilk önseöim tartışmasına katılmasına gerek olmadığını düşünüyor. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de 2024 başkanlık seçimleri için kollar sıvanmaya başladı. Cumhuriyetçilerin yarın yapmayı planladığı önseçim tartışması 2024 seçimlerinin de ilk tartışması olma niteliği taşıyor.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, pazar günü yaptığı açıklamada, Fox News’da yayınlanacak ilk önseçim tartışmasına katılmayacağını duyurdu. Trump kendi sosyal medya platformu Truth üzerinden, “Halk beni zaten tanıyor. Bu nedenle tartışmaya katılmayacağım!” diye yazdı.

Eski başkanın sadece şimdilik planlanan tartışmalara mı yoksa gelecekteki tüm tartışmalara mı katılmayacağı henüz belli değil. Bir danışmanı CNN International’a yaptığı açıklamada, Trump’ın bu söylemlerine rağmen ileri tarihteki başka tartışmalara katılmaya karar verebileceğini söyledi. İddia edildiğine göre Trump, ikinci tartışmanın yapılacağı yerin Reagen Kütüphanesi olmasından hoşnutsuz kalmış ve bu mekanda hiç konuşma yapmak için davet edilmediğinden yakınmış.

Anketlerde rakiplerine fark atan Trump’ın bu tartışmayı pas geçeceği zaten tahmin ediliyordu. Eski başkanın planlarını bilen birçok kaynak, Trump’ın bu tartışmaya katılmak yerine Fox News’in eski haber sunucusu Tucker Carlson ile bir röportaj yapmayı tercih ettiğini söylemişti.

Herkes katılması için seferber oldu

Buna rağmen Cumhuriyetçi yetkililer, pazar sabahından beri Trump’ı tartışmaya katılmaya ikna etme çabası içerisindeydi. Trump’ın paylaşımından saatler önce RNC Başkanı Ronna McDaniel, Fox News’a verdiği demeçte Trump’ın tartışmaya katılmasını umduğunu söyleyerek, “Başkan Trump’ın geleceğini ummaya devam ediyorum. Amerikan halkının tüm adayları dinlemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” demişti.

Trump’ın bir danışmanına göre McDaniel ve RNC tartışma komitesinden sorumlu David Bossie, geçen haftalarda eski başkanı New Jersey’deki evinde ziyaret ederek tartışmaya katılmaya teşvik etmişti. Eski başkan ise o ziyarette planları hakkında kesin bir yorum yapmaktan kaçınmıştı. Benzer bir şekilde Fox News yöneticisi Jay Wallace ve kanalın genel müdürü Suzanne Scott da Trump’ı tartışmaya teşvik etmeye çalışmıştı.

Adaylık için şartlar

Tartışmaya katılabilmek için adayların eyalet başına en az 200 olmak şartıyla en az 40 bin bağışçıya sahip olması ve RNC’nin şartlarını karşılayan üç ulusal ankette en az yüzde bir oya ulaşması gerekiyor. Adaylardan ayrıca Cumhuriyetçilerin esas seçime girmesi için seçtiği adayı destekleme ve birleşme taahhütlerini ifade eden bir sadakat yemini imzalamaları bekleniyor.

Şu ana kadar eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, Florida Valisi Ron DeSantis, eski Güney Caroline Valisi Nikki Haley, girişimci Vivek Ramaswamy, Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum, Güney Carolina Senatörü Tim Scott, Arkansas Valisi Asa Hutchinson ve eski New Jersey Valisi Vhris Christie aday olmaya hak kazandı.

Trump'a zehirli mektup göndermişti: Kanadalı kadına 22 yıl hapisTrump’a zehirli mektup göndermişti: Kanadalı kadına 22 yıl hapis

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.