Trump’a yine mahkeme kapısı görünebilir: Bu sefer 6 Ocak baskını ile ilgili mektup aldı

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, yetkililer tarafından 6 Ocak 2021 Kongre isyanıyla ilgili federal soruşturmada hedef olduğu konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Bu, 2024 başkanlık yarışına katılan eski başkanın karşılaştığı en yeni yasal sorun oluyor.

Dünya 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Trump, Daniels'ı susturmak için o dönemki avukatı aracılığıyla erotik film yıldızına 130 bin dolar vermişti.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskını ile ilgili olarak dört gün içinde Büyük Jüri ile görüşmesinin istenildiği bir mektup aldığını söyledi. Trump, ‘bunun hep tutuklama ve iddianame ile sonuçlandığını’ söyledi.

Trump, hakkındaki tüm federal soruşturmaları yürüten savcı Jack Smith’i ‘dengesiz’ olarak nitelendirirken, “Bu cadı avı tamamen seçimlere müdahaledir ve kolluk kuvvetlerinin siyasi bir silah haline getirildiğini göstermektedir” dedi. Smith ise, “Bu ülkede birtakım yasalar var ve bunlar herkes için geçerli. Bu yasaları uygulayarak, gerçekleri ortaya çıkararak bir soruşturmanın sonucu belirlenebilir” dedi.

Öte yandan Trump’a gönderilen bilgilendirme mektubu, Smith’in Trump’ın baskındaki rolüyle ilgili iddianame hazırlamaya hazırlandığının en açık işareti. Trump’ın tam olarak ne ile suçlanacağı henüz belirsiz olsa da Smith ve ekibi, eski başkanın ülkeyi 6 Ocak’a götüren dönemdeki ve baskın günündeki davranışlarını inceliyor. Federal yetkililer Trump’ın açıklamasını henüz doğrulamadı.

Der Spiegel'den 'Trump'ın Amerikası'na çarpıcı yolculuk: Ülke radikalleşmeye doğru yol alıyorDer Spiegel’den ‘Trump’ın Amerikası’na çarpıcı yolculuk: Ülke radikalleşmeye doğru yol alıyor

Trump’ın destekçileri 6 Ocak 2021’de mevcut Başkan Joe Biden’ın seçim zaferini kabul etmeyerek ABD Kongre Binası’nı basmıştı. Trump baskının gerçekleştiği dönemde Biden’ın hile yaparak seçimi kazandığını iddia etmişti. Dolayısıyla Trump, baskına teşvik eden kişi olarak görülüyordu. Geçen yılın sonlarında baskını soruşturan Kongre Paneli, Trump hakkında suç duyurusunda bulunulmasını tavsiye etmişti.

Kamuoyu yoklamaları Trump’ın Cumhuriyetçi adaylar arasındaki yarışı önde götürdüğünü gösteriyor. Ancak başındaki davalar seçim kampanyasını zora sokacak türden. Zira eski başkan geçen ay federal savcılar tarafından gizli belgeleri saklamakla ve yetkilileri yanlış yönlendirmekle suçladı.

Trump’ın yargılandığı diğer davalar arasında ise 2016 seçimleri öncesinde eski erotik film yıldızı Stormy Daniels’a ‘seçim kampanyası harcaması’ olarak sus payı ödemesiyle ilgili yargılanıyor. Trump hakkında açılan bir diğer soruşturma ise 2020 seçim sonuçlarına müdahale etme teşebbüsü.

Trump cezai kovuşturmaya uğrayan ilk eski ABD başkanı. Trump yukarıda saydığımız tüm davalarda suçlu olduğunu reddetti ve siyasi olarak hedef alındığını iddia etti. Bununla birlikte kendisine yöneltilen suçlamalar başkanlığa adaylığını koymasını ve yeniden seçilmesini engellemiyor.

Trump gizli belge duruşmasının 2024 seçiminden sonra yapılmasını istediTrump gizli belge duruşmasının 2024 seçiminden sonra yapılmasını istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.