Trump suikast girişiminden sonraki ilk mitinginde: Şi bana ‘güzel bir not’ yazdı

Suikast girişimi sonrası ilk mitinginde konuşan Trump, 'geçmiş olsun' demek için kendisine ulaşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 'güzel bir not' ilettiğini söyledi.

Dünya 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Trump seçim kampanyası/X

Cumhuriyetçilerin kasımdaki ABD başkanlık yarışında resmi adayı olan Donald Trump geçen cumartesi günü uğradığı saldırıdan bu yana ilk kez Michigan’da miting düzenledi. Eski başkan suikast girişiminden bahsettiği gibi Demokratların yaşadığı sıkıntılara da değindi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’den “güzel bir not” aldığını belirten Trump “Yüce Tanrı’nın izniyle kurtuldum” dedi. Yanına başkan yardımcısı adayı J.D. Vance’i de alan Trump binlerce kişiden oluşan kalabalığı coşturdu, gösterdikleri sevgi ve destek için destekçilerine teşekkür etti. Seçmenlerin çoğu Pensilvanya’daki saldırıdan sonra Trump’ın çekilen ikonik fotoğrafının yer aldığı tişörtleri giyiyordu. 

Mitinge katılan kalabalık Trump’ın suikasttan hemen sonra yumruğunu havaya kaldırarak haykırdığı “Savaş, savaş, savaş!” sözlerini tekrarladı. “Tam bir hafta önce bu zamanlardı” diyen Trump sözlerine “Karşınızda yalnızca Yüce Tanrı’nın izniyle duruyorum. O sırada çok özel bir şey oldu” dedi. Eski başkanın son günlerde taktığı, Cumhuriyetçiler arasında da moda olan beyaz, büyükçe bandajın yerini daha küçük ten rengi bir bandaj aldı.

Eski Beyaz Saray doktoru Dr. Ronny Jackson Trump’ın yarasını muayene ettikten sonra durumu hakkında açıklama yaptı. Jackson kurşunun Trump’ın kulağında kıkırdakta iki cm genişliğinde yara açtığını belirtti. Yaranın düzgün şekilde iyileşmeye başladığını söyleyen doktor dikiş atmaya bile gerek olmadığını belirtti.

‘Demokrasi için yenen kurşun’

Michigan’daki konuşmasında Demokratların kendisini “demokrasi için tehdit oluşturmak”la suçladığını söyleyen Trump “Geçen hafta demokrasi için kurşun yedim” dedi ve “Beyaz Saray’ı geri almaya hazır olduğunu” vurguladı.

Trump’ın Milwaukee’de adaylığının resmen açıklanmasından sonraki ilk durağının Michigan olması ‘Mavi Duvar” eyaletlerinin seçimde ne kadar kritik olacağını gösteriyor. Michigan, Wisconsin ve Pensilvanya seçimlerde belirleyici ve genelde Cumhuriyetçilerin Demokratlara karşı en zayıf olduğu eyaletlerden birkaçı. Biden’ın 2020’de kıl payı kazandığı Michigan’da yapılan anketlerde yarışı Five Thirty Eight’e göre bu kez Trump 2,2 puan farkla önde götürüyor. Eski başkan Georgia, Arizona ve Nevada gibi savaş alanlarında çok daha büyük farklarla önde.

Bu arada milyarder Elon Musk’ın seçim kampanyası için Trump’a her ay 45 milyon dolar vereceği iddialarını Trump kendi ağzıyla doğruladı: “Akıllı insanlarımızın hayatını olabildiğine güzelleştirmeliyiz, Musk çok akıllı bir adam. Bana ayda 45 milyon dolar verecek. Harika biri. Cidden” dedi.

Mitinge katılan seçmenlerden Wendy Upcott 26 yaşındaki kızlarının güvenlik nedeniyle etkinliğe katılmamalarını istediğini belirterek “Sadece bir hafta sonra ikinci bir suikast girişimi olma ihtimali çok düşük” dedi. Arkadaşıyla etkinliğe gelmeden önce kısa bir tereddüt yaşadığını söyleyen Laura Schultz ise “Korkunun sizi durdurmasına izin veremezsiniz” dedi. 24 yaşındaki Donald ilk kez Trump’ın mitinglerine katılan seçmenlerdendi ve “Bu, suikast girişiminden sonraki ilk miting. Bence en önemlisi de bu olacak” dedi.

Pensilvanya mitinginde ortaya çıkan güvenlik açığı hatasını tekrarlamak isteyen yetkililer etkinlik alanının kapalı olmasının kolaylık sağladığını belirtti. Eski Gizli Servis ajanı Jason Russell “Alanda çok sayıda ajanımız olacak” dedi. Miting sorunsuz şekilde tamamlandı.

Miting alanının girişindeki güvenlik yetkilileri.

Vance, Harris’e verdi veriştirdi

Kendisi de zor bir çocukluk geçirdiği için işçi sınıfı seçmenlere hitap ettiği düşünülen Ohio Senatörü Vance de sürpriz bir şekilde mitingdeki yerini aldı. Kısa süre önce kendisi için “Ülkemize değil, sadece Trump’a sadık kalacak” diyen Biden’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris’i hedefine alan Vance “Bilmiyorum ki Kamala, Deniz Kuvvetleri’nde görev yaptım ve kendi işimi kurdum, o sıra sen ne halt yiyordun?” dedi. Vance konuşurken Cumhuriyetçiler “ABD” sloganları atmaya başladı.

Fotoğraf: Shutterstock

Trump ile karşı karşıya geldiği tartışma programından beri kötü performansı nedeniyle Demokratların “Çekil” diye baskı uyguladığı Biden suikast girişimi sonrası hepten hedef haline geldi. Biden dün gece başkanlıktan adaylığını çekerek bundan sonraki süreçte yalnızca görevine odaklanacağını söyledi ve yerine geçecek en uygun kişinin Harris olduğuna işaret etti. Trump Demokratların yaşadığı sorunlar konusunda çok fazla konuşmayı tercih etmese de cumartesi günü kalabalığa rakiplerinin “birkaç sorunu olduğunu belirtti: “Onlar da adaylarının kim olduğunu bilmiyor, biz de.”

Şi’den gelen ‘güzel not’

Trump miting sırasında suikast girişiminden sonra başta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping olmak üzere birçok dünya liderinin kendisine ulaştığını söyledi. “Başkan Şi ile çok iyi anlaşıyorum diyen Trump “O harika bir adam, geçen gün olanları duyduğunda bana güzel bir not yazdı. Liderlerin çoğu öyle yaptı” dedi. Ancak Trump hangi liderlerin kendisiyle temasa geçtiğini belirtmedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Trump ile görüştüğünü biliyoruz.

“Şi zeki bir adam, 1,4 milyar insanı demir yumrukla kontrol ediyor” diyen Trump Çinli liderin Biden gibi siyasetçileri “bebek gibi” gösterdiğini söyledi. Trump’ın mitingdeki tek çıkışı bu da değil. Eski başkan Şi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “ülkelerini seven, akıllı, sert figürler” olarak tanımladı.

Eski başkan uzun zamandır Şi ile samimi bir ilişkiye sahip olduğunu söylüyor. 2020’de hâlâ başkanken Çin’i ABD ile ticaretinde “yağmacı uygulamalar” yapmakla suçlayan Trump buna rağmen Şi ile “birbirlerini sevdiklerini” belirtmişti. Kendi döneminde Çin’e gümrük vergisi uygulayan Trump, Covid-19 pandemisi patlak verdiğinde de Çin’i suçlamıştı.

Yeniden başkan olursa Çin’e gümrük vergisi uygulayacağının altını çizen Trump Tayvan konusundaysa Çin’in hoşuna gidebilecek bir politika izliyor. Bir röportajında “Tayvan’ın bize bir faydası yok. Parasını versinler, onları koruyalım” diyerek kendi döneminde ABD’den Tayvan’a gönderilen yardımlarda sorun yaşanacağının altını çizdi.

Baskılar ağır geldi, Biden başkanlık yarışından çekildiBaskılar ağır geldi, Biden başkanlık yarışından çekildi

Trump'la görüşen Erdoğan: Güçlü bir liderlik sergiledinizTrump’la görüşen Erdoğan: Güçlü bir liderlik sergilediniz

Trump’a suikast girişiminden sonra seçim sonucu kimin umurunda; artık herkes biraz Trump nasılsa! Trump’a suikast girişiminden sonra seçim sonucu kimin umurunda; artık herkes biraz Trump nasılsa! 

Ohioluların 'Obama'sı, Demokratların 'radikal' MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?Ohioluların ‘Obama’sı, Demokratların ‘radikal’ MAGA destekçisi: Kim bu J.D. Vance?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.