Türk asıllı Alman siyasetçi İsrail’in büyükelçilik saldırısını hatırlattı, istifası istendi

Alman Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz İran'ın saldırısında İsrail'in büyükelçilik saldırısını hatırlatınca tepki çekti. Öyle ki Özoğuz tweetini silse de istifa çağrıları gelmeye başladı.

Dünya 15 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Aydan Özoğuz. Fotoğraf: AA

İran’ın İsrail’e saldırısına ilişkin yorum yapan siyasetçilerden biri Almanya’nın Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesi ve Federal Meclis’te başkan yardımcısı Türk asıllı Alman siyasetçi Aydan Özoğuz’du. Ama o diğer Batılı liderlerin ve siyasetçilerin yorumlarından farklı olarak İsrail’in sorumluluğuna da dikkat çekti.

Özoğuz sosyal medya hesabından “Çok fazla savaş var, çok fazla insan tehlike altında, serbest bırakılmayan rehineler, açlık çeken insanlar var. Ben Ukrayna’daki, İsrail’deki ve Gazze’deki insanların hepsi için endişeleniyorum. Niye böyle bir provokasyon yapıldı? İran’ın büyükelçiliğinin bombalanması Ortadoğu’daki durumu daha büyük bir tehlikenin içine itti” diye yazdı.

1 Nisan’da İsrail Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçilik binasına bağlı bir yapıyı vurarak yedi kişinin ölümüne neden olmuştu. Ölenler arasında İran Devrim Muhafızları’nın önde gelen komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi de vardı. Saldırının ardından tüm dünya İran’ın buna nasıl bir karşılık vereceğine odaklandı. Bütün bir hafta boyunca “Ha saldırdı, ha saldıracak” derken gerçekten de 300’den fazla İran dron ve füzesi İsrail’i hedef aldı. Saldırılar ABD, Ürdün ve İngiltere’nin de desteğiyle durduruldu.

Batılı liderler İran’ın saldırısını bölgede tansiyonu yükselttiği için kınadı ama mesajlarında İsrail’in büyükelçilik saldırısından bahsetmediler. Özoğuz’un mesajı ise onlarınkinden ayrılıyordu.

Bavyera hükümetinin antisemitizm komiseri Ludwig Spaenle, SDP’li siyasetçiyi istifaya çağırarak “Özoğuz yolun sonuna geldi. Uzun zaman önce istifa etmeliydi” dedi. FOCUS’a konuşan Spaenle “Böyle şeytani ve yanlış şekilde düşünüp tartışan herkes terörün dilini kullanıyor ve bu davranışları mollaların işine yarıyor. Sayın Özoğuz İsrail’e zarar vermek isteyenlerin dilinden konuşuyor. Üstelik bunu yüksek devlet makamında bulunan bir kişi yapıyor” dedi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u da harekete geçmeye çağıran Spaenle “Eğer Alman hükümetinin son aylarda İsrail’e verdiği güvenceler ciddiyse böyle birinin şansölye tarafından da istifaya çağrılması gerekir” diye konuştu.

Berlin Freien Üniversitesi sosyoloji profesörü Stefan Liebig ise Bild’e verdiği demeçte Özoğuz’un söyleminin antisemit olduğunu iddia etti. Liebig bunun Özoğuz’un temsil ettiği kuruma yakışmadığını belirterek “birazcık terbiyesi varsa istifa etmesi gerektiğini” söyledi.

Tweetini silmek zorunda kaldı

Gelen yoğun tepkilerin ardından Özoğuz tweetini silmek zorunda kaldı. Savaşın yeterince kötü bir şey olduğunu söyleyen Özoğuz bu hararetli ortamda herkesin birbirine saldırdığını belirtti.

Ancak tweeti silmesi ortamı sakinleştirmeye yetmedi. Yeşiller Partisi’nin uzun yıllar liderliğini yapmış Volker Beck “İsrail 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısına uğradı. İsrail neredeyse her gün Hizbullah’ın saldırısına uğruyor. Bu gece de İran’ın saldırısına uğradı. Ve siz İsrail’in provokasyon yaptığını mı düşünüyorsunuz? Kardeşleriniz hesabınızı mı hackledi?” diye sordu.

Aydan Özoğuz’un kardeşleri Yavuz Özoğuz ve Gürhan Özoğuz’un İran ve Hizbullah destekçisi olduğu, Muslim-Markt denen radikal İslamcı bir siteyi yönettiği belirtiliyor. Özoğuz 2011 yılında kardeşlerini reddetmediğini, ancak politik olarak onlardan  farklı görüşlere sahip olduğunu belirtmişti. Volker Beck “Kardeşlerin hesabını mı hackledi?” sorusunu bu yüzden sormuş.

Bu arada altı aydır devam eden savaşta İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 33 bini geçti. Ölenlerin büyük bir kısmını çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Ayrıca İsrail saldırılarında hastaneleri de hedef aldığı için savaşın başından bu yana 20’den fazla hastane işlevini yerine getiremez hale geldi. 20’den fazla kişi İsrail’in saldırılarından değil ama açlıktan dolayı hayatını kaybetti. 2 milyondan fazla Filistinli de evini terk etmek zorunda kaldı.

İran'ın saldırısına Batılı ülkelerden tepki yağıyorİran’ın saldırısına Batılı ülkelerden tepki yağıyor

İran Ortadoğu'nun önde gelen silah ihracatçısı: Saldırı kapasitesi ne, İsrail'e ne kadar zarar verebildi?İran Ortadoğu’nun önde gelen silah ihracatçısı: Saldırı kapasitesi ne, İsrail’e ne kadar zarar verebildi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.