Türkiye karşıtı Menendez sonunda pes dedi, istifa etti

Türkiye karşıtlığıyla bilinen, 16 farklı yolsuzluk suçlamasından hüküm giyen ABD'li Demokrat Senatör Bob Menendez kulak tıkadığı istifa çağrılarına daha fazla dayanamadı.

Dünya 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'li senatör Bob Menendez. / Fotoğraf: Shutterstock

Amerika Birleşik Devletleri’nde 16 farklı yolsuzluk suçlamasından hüküm giyen Demokrat, eski Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Senatör Bob Menendez en sonunda istifa etti. Ankara ve Tayyip Erdoğan karşıtlığıyla bilinen Menendez’in cezası 29 Ekim’de görülecek duruşmada belirlenecek.

Uzun zamandır istifa çağrılarına kulak tıkayan Menendez’in bu kararı Senato Etik Komisyonu’nun azil değerlendirmesine başlamasından bir gün sonra duyuruldu.

Suçlamalar neler?

Menendez’e yöneltilen suçlamalar arasında New Jerseyli bir iş insanından altın ve nakit rüşvet almak, Mısır hükümeti adına yabancı ajan olarak faaliyet göstermek, Mısır istihbarat yetkilileriyle görüşmeler yapmak ve ülkenin ABD askeri yardımına erişimini sağlamak iddiaları vardı. Jüri Menendez’in bu iddiaları kapsayan 16 ayrı suçlamanın tamamında suçlu olduğuna karar verdi.

20 yıla kadar hapis cezası alabilir

Jüri kararı Demokrat senatörün müttefiklerini ceza soruşturmalarından korumak ve ofisinin gücünü kötüye kullanarak kendisini ve eşi de dahil olmak üzere yakınlarını zenginleştirmekle suçlandığı dokuz haftalık bir yargı sürecinin ardından geldi. 29 Ekim’de hüküm giymesi beklenen Menendez’in karşı karşıya olduğu 16 suçlamanın en ciddileri için 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Menendez hakkındaki bütün suçlamaları reddederek masum olduğunu iddia etmişti.

Bob Menendez kimdir?

Menendez’in siyasi kariyeri 1974 yılında liseden mezun olduktan iki yıl sonra New Jersey’deki Union City eğitim kuruluna seçilmesiyle başladı. Daha sonra eyalet yasama organında görev yaptı ve 1992’de ABD Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 2006 yılında ise ABD Senatörü oldu.

Menendez hakkında iki kez iddianame hazırlanan tek ABD Senatörü. Geçen yaz hakkında ikinci kez iddianame hazırlanmasının ardından Menendez Küba kökenine atıfta bulunarak ayrımcılık gördüğünü iddia etmişti. Duruşma devam ederken bağımsız olarak yeniden seçim için aday olacağını duyurmuştu.

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Menendez ABD Kongresi’nde verdiği Türkiye karşıtı yasa tasarıları ile biliniyor. Menendez, ABD tarafından Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki politikalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi ile Komite Başkanı olduğu dönemde adından sıkça söz ettirdi.

Rum ve Ermeni lobilerine de yakın olan Senatör 25 Ağustos’ta Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Rumların mücadelelerine katkı ve “Helenizm”e hizmetlerinden dolayı Havari Barnabas Altın Madalyası ödülüne layık görüldü.

Ankara’nın pek çok konuda canını sıkan yasa tasarısı ve demeçleriyle bilinen Menendez bir keresinde “Herkesten son Türk askerinin Kıbrıs’ı terk etmesini sağlamasını istiyorum. Bölge genelindeki saldırılarını durdurana kadar Türkiye için herhangi bir F-16’yı onaylamayacağım. Komşusuna karşı böyle davranan saldırgan bir ülke ödüllendirilmemeli” demişti.

Menendez görevi bıraktı: Artık Türkiye'ye verilecek F-16'lara itiraz edemeyecekMenendez görevi bıraktı: Artık Türkiye’ye verilecek F-16’lara itiraz edemeyecek

Menendez eskiden Türkiye'yi suçluyordu, şimdi eşini suçluyor: Maksat paçayı kurtarmakMenendez eskiden Türkiye’yi suçluyordu, şimdi eşini suçluyor: Maksat paçayı kurtarmak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.