Erdoğan-Kılıçdaroğlu yarışı dış basında: Sonuç ne olursa olsun Türkiye’de aşırı sağ kazanıyor

İngiliz Telegraph, söylemini sertleştiren Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Kişilik nakli yaptırmış olması'nın bile düşünülebileceğini yazarken, Fransız Le Monde, muhalefetin tehlikeli biçimde sağa kaydığını kaydetti. İngiliz The Independent'a göreyse seçimin galibi kazanan kim olursa olsun aşırı sağ.

Dünya 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’deki seçimlere yönelik analizlerini sıklaştıran dış basında kaydadeğer üç yazı yayımlandı.

İlki The Independent’ta Borzou Daraghi imzalıydı. ‘Türkiye yeni liderini seçerken, sonuç ne olursa olsun aşırı sağ kazanıyor’ başlığı taşıyan Daraghi imzalı yazı, ülkedeki sorunların mültecilere yüklendiğini öne sürerken, “Türkiye’deki enflasyon krizine ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesine Beşar Esad diktatörlüğünden kaçan Suriyeliler sebep olmadı. Türkiye’nin otoriter yöneliminden, basına yönelik baskılardan, kurumlarının içinin boşaltılmasından Taliban’dan kaçan Afganlar sorumlu değil. Avrupa’ya ulaşma umuduyla Ege Denizi’nde lastik botlara binen Malililer, Eritreliler ve Sudanlılar, ülkenin 6 Şubat’taki dehşet verici depremlerinde çöken kalitesiz apartmanları inşa etmedi. Kurtarma çalışmalarında başarısız olan da mülteciler değildi” ifadelerini kullandı.

Daraghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kampanya süreci ve ilk turdan sonraki açıklamalarına bakıldığında, ülkedeki tek sorun olarak ‘mültecilerin’ göründüğüne dair kanaatini paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ikinci tur oylaması 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

The Times: Kalp emojisi yapan dede imajı gitti

Diğer bir yazı da İngiliz The Times’ta Louise Callaghan tarafından yazılmıştı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci tura dair politikasını anlattığı ses getiren konuşmasını değerlendiren Callaghan, “Kılıçdaroğlu perşembe günü kürsüye çıktığında, onun bir kişilik nakli yaptırdığını düşündüyseniz eğer, bu tamamen anlaşılır bir durum olurdu” derken, “Demokrasi ve çoğulculuktan bahseden ve eliyle kalp emojisi yapan dede imajı gitmişti. Pazar günü yapılan seçimde ikinci sırada yer alan Kılıçdaroğlu, hedefinin Suriyeli mültecileri göndermek olduğunu tekrar tekrar söyleyerek sert bir milliyetçiye dönüştü” ifadelerini kullandı. Callaghan, ayrıca Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun destek için aşırı sağcı liderlerle görüştüğünü yazdı.

Le Monde: Muhalefet tehlikeli şekilde sağa kaydı

Bir başka yazı da Fransız Le Monde’dan, gazeteinin İstanbul temsilcisi Nicolas Bourcie ile Angéle Pierre’in kaleminden geldi. Muhalefetin tehlikeli bir şekilde sağa kaydığı yorumunu belirten ikili Kılıçdaroğlu’nun perşembe günkü konuşmasına atıfla, kullandığı tonun, aşırı milliyetçilerin söylemlerine yaklaştığını belirtti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun HDP ile gayrı resmi işbirliğini kampanyasında kilit bir konu haline getirdi. Birçok analiste göre bu açıklamalar meyvesini verdi ve özellikle de milliyetçi seçmenlerin oylarına mal oldu.”

Erdoğan CNN'e konuştu: Diktatör olsam işi ikinci tura bırakır mıydım?Erdoğan CNN’e konuştu: Diktatör olsam işi ikinci tura bırakır mıydım?

Kılıçdaroğlu WSJ'ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir,  Putin de bunu çok iyi bilmektedirKılıçdaroğlu WSJ’ye konuştu: Türkiye Batı ittifakının üyesidir, Putin de bunu çok iyi bilmektedir

Dünya basınında Türkiye seçimi: Gerilim filmine dönüştüDünya basınında Türkiye seçimi: Gerilim filmine dönüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.