Türkiye’nin onayı İsveç basınında: Erdoğan kendi bacağına sıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylayan kararı imzalaması Gazeteler İsveç basınında manşette yer aldı. Erdoğan'ın 15 günü olmasına rağmen kararı ikinci günde imzalamasına dikkat çekti.

Goteborgs Posten gazetesi ise Erdoğan'ın İsveç kararını imzaladığı haberin hemen altında, Türkiye'nin 20 aylık süreçte attığı adımların bir Türkiye uzmanı tarafından değerlendirildiği analize yer verdi.

Dünya 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması İsveç basınında manşette yer aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması ve bunun akabinde kararın Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer alması İsveç basınında geniş yer buldu.

Aftonbladet: Erdoğan ve Orban arasında anlaşma olabilir

Aftonbladet’in manşeti.

Stockholm merkezli Aftonbladet “Erdoğan NATO başvurusunu onayladı” başlığıyla manşette verdiği haberde Erdoğan’ın imzasını çekmesini sağlayabilecek kanunlar olduğu belirtiliyor. Ancak uzman görüşlerine yer verilen haberde Erdoğan’ın geri adım atmasının beklenmediği yazıyor.

Haberde Macaristan’ın İsveç’in üyeliğine onay verecek son ülke olmayacağı sözü verdiği ama öyle olmadığı belirtildi. Aftonbladet’e konuşan Türkiye uzmanı ve eski Türk büyükelçisi Michael Sahlin “Bence Erdoğan ve (Macaristan Başbakanı) Orban arasında bir anlaşma vardı. Ama Macaristan mı verdiği sözü artık önemsemiyor yoksa Türkiye mi Macaristan’ın İsveç’in üyeliğini onaylayacak son ülke olmasına karar verdi bilmiyorum” dedi.

Dagens Nyheter: Erdoğan Finlandiya’nın üyelik kararını dört, İsveç’inkini iki günde onayladı

Dagens Nyheter’in manşeti

Aftonbladet gibi Dagens Nyheter de “Erdoğan İsveç’in başvurusunu onayladı” başlığıyla manşette verdi haberi. Erdoğan’ın kararı imzalamak için 15 günü olduğu belirtilen haberde Erdoğan’ın Finlandiya’nın üyeliğine dört günde, İsveç’te ise iki günde imza attığını yazdı.

Expressen’de Kristersson’un sözü ön plana çıktı

Expressen’in manşeti.

Expressen ise manşette verdiği haberin başlığına diğer iki gazeteden ayrı olarak Kristersson’un “tarihi dönüm noktası” sözünü eklemiş.

Goteborgs Posten: Erdoğan kendi bacağına sıktı

Goteborgs Posten de Erdoğan’ın kararı imzalamak için daha iki haftası olduğuna değindi. Gazete manşet haberinden ayrı olarak Türkiye uzmanı Paul Levin’in analizlerine yer verdiği başka bir haber daha yaptı. Haber’de Levin’in “Türkiye İsveç’i onaylayarak kazançlı çıksa da aynı zamanda kendi bacağına sıktı” diye düşündüğü yazılmış. Levin’e göre “Müttefikleri tehdit etmek uzun vadede iyi bir hamle değildi” ve “Birçok İsveçli Türkiye’nin süreç boyunca takındığı tavırdan rahatsız oldu. Taraflar arası ilişki zarar gördü.”

Erdoğan F-16'ları beklemedi: İsveç'in NATO üyeliği Resmi Gazete'deErdoğan F-16’ları beklemedi: İsveç’in NATO üyeliği Resmi Gazete’de

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.