Bir İngiliz kadın daha Türkiye’ye geldi, mide küçültme ameliyatı oldu, sonra da öldü

20 yaşındaki İngiliz kadın Türkiye'de geçirdiği tüp mide ameliyatının ardından uçakta geçirdiği septik şok nedeniyle hayatını kaybetti. The Mirror gazetesine göre son beş yılda Türkiye'de ameliyat olan 25 İngiliz kadını hayatını kaybetti.

Dünya 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Sağlık turizminde giderek popüler bir destinasyon hâline gelen Türkiye’de estetik ameliyat skandalları yaşanmaya devam ediyor. Bu kez mağdur 20 yaşındaki İngiliz Morgan Ribeiro.

Yıllarca kilosu yüzünden zorbalığa maruz kalan genç kadın Türkiye’de geçirdiği ameliyattan sonra partneri Jamie Brewster ile ülkesi İngiltere’ye dönmek üzere bindiği uçakta septik şok geçirince uçak Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan kadın Belgrad’da hayatını kaybetti. Otopsi raporu genç kadının 5 Ocak’ta geçirdiği 2 bin 500 sterlinlik (yaklaşık 96 bin TL) ameliyatta yanlışlıkla ince bağırsağının kesildiğini ortaya koydu.

Annesi 44 yaşındaki Erin Gibson ise 20 yaşındaki Morgan’ın ameliyat için Türkiye’ye gideceğinden habersizdi. Mirror’a verdiği demeçte anne Erin şöyle konuştu:

“Öğrendiğimde artık çok geçti, o çoktan uçağa binmişti. İçime bir kurt düştü çünkü Türkiye hakkında ürkütücü hikayeler duymuştum. O her zaman iri bir kızdı ve gerçekten çok zor zamanlar geçirdi. Ona içinin ve dışının çok güzel olduğunu söyledim ki gerçekten çok güzel bir kızdı. Sanatçı, dışa dönük, hoppa, arkadaş canlısı ve sevgi dolu biriydi. Hayatının boşa gitmesini istemiyordum kesinlikle.”

Morgan İngiliz sağlık sistemindeki bekleme listelerinde yıllarını geçirmek istemediği için 2 bin 500 sterlinlik işlem için 19 yaşındaki Jamie ile birlikte Güney Londra’daki evinden yola çıkmıştı. Jamie’ye Morgan’ın ince bağırsağının kesildiğini söyleyen Sırbistan’daki doktorlardı. Sırp doktorların aktardığına göre ince bağırsağının 10 santimlik kısmını almışlardı. Ancak Morgan yurtdışına bu ilk seyahatinde 9 ocakta uçakta rahatsızlandı ve dört gün sonra sabah 4’te de hayatını kaybetti.

Morgan’ın ölüm sebebi, otopsiye göre ince bağırsağındaki ameliyat yerinden dışarı bağırsak sıvıları ve bakterilerin sızması sonrası oluşan peritonitin yarattığı septik, yani zehirli şoktu.

Morgan eylül ayında kilo verme ihtimali olan hastaları yurtdışındaki ameliyatlarla buluşturan bir şirketle sanal görüşme yapmış. Jamie Türkiye’deki hastane personelinin prosedür hakkında bilgi verdiğini ama olası tehlikelerden bahsetmediğini söylüyor. Morgan’ın Türkiye’de hangi hastanede ameliyat olduğu şimdilik bilinmiyor.

Morgan’ın babası Richard ise kızının cesedine İngiltere’de ikinci bir otopsi yapılabileceğini söyledi.

Mirror’ın aktardığına göre Ocak 2019’dan bu yana en az 25 İngiliz Türkiye’de oldukları ameliyatlardan sonra hayatını kaybetti. Bir hükümet sözcüsü “Yurtdışında tıbbi bir işlem yaptırmayı düşünen herkesi seyahat tavsiyelerimizi gözden geçirmeye çağırıyoruz” diyerek çeşitli tehlikelere dikkat çekmişti.

Tüp mide ameliyatı

Tüp mide operasyonu midenin büyük bölümünün çıkarılmasını içeren bir operasyon olarak biliniyor. Çıkarılan kısım tüm midenin yaklaşık yüzde 80’i kadar. Geri kalan midenin şekli tüpe benzediği için ameliyat bu isimle anılıyor.

Midenin büyük bölümü cerrahi olarak çıkarıldığında tüketilen besin miktarı sınırlanıyor. Bu yolla hastanın kilo vermesi amaçlanıyor.

Midesine kelepçe taktı, 10 yılda 110 kilo verdiMidesine kelepçe taktı, 10 yılda 110 kilo verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.