Ukrayna 144 dronla Kremlin’in 50 kilometre yakınını vurdu

Ukrayna'nın karşı saldırısıyla yeniden alevlenen savaşta Keiv güçleri bu zamana kadarki en büyük dron saldırısını gerçekleştirdi. Kremlin'in 50 kilometre yakını dahil 10'dan fazla bölgeye 144 dronla saldırı yapıldı.

Dünya 10 Eylül 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta Kiev güçlerinin karşı saldırısı da kendinden bahsettirmeyi sürdürüyor. Ukrayna’nın salı günü Rusya sınırları içine yaptığı saldırı bugüne kadarkilerin en büyüğü olmasıyla dikkat çekti. 144 dron ile yapılan saldırıda bir kadın hayatını kaybetti, birçok bina harabeye döndü. Moskova’daki en işlek havalimanları da hizmetlerini askıya almak durumunda kaldı.

Rusya’ya yönelik saldırılar ülkenin batısını ve 21 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Moskova oblastını etkiledi. Rusya Moskova bölgesi üstünde en az 20, diğer sekiz bölge üzerinde de 124 insansız hava aracını imha ettiğini açıkladı.

Kremlin’in 50 kilometre ötesi hedefteydi

Ukrayna’nın saldırıları nedeniyle bölgedeki dört havalimanından üçü uçuşlarını askıya aldı. Haber Rusya’nın Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Rosaviatsia’dan geldi. Başkente giden anayol da kısmen trafiğe kapatıldı.

Moskova Valisi Andrei Vorobyov dron saldırılarının iki yüksek katlı binaya hasar verdiğini açıkladı. Ramenskoye bölgesinde iki apartmanda saldırılar nedeniyle yangın çıktığı kaydedildi. Ramenskoye’de saldırılar nedeniyle 46 yaşındaki bir kadın hayatını kaybederken üç kişi de yaralandı. Vorobyov 43 kişinin de tahliye edildiği bilgisini paylaştı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde de saldırının boyutları gözler önüne serildi. Reuters’e konuşan Alexander Li “Camdan bakıyordum ve bir alev topu gördüm. Ardından cam şok dalgası nedeniyle patladı” ifadelerini kullandı. Saldırının ana hedeflerinden biri olan Ramenskoye, Kremlin’in 50 kilometre güneydoğusunda. Bölgenin aşağı yukarı çeyrek milyon insana ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında 70’den fazla dronun da ülkenin Bryansk bölgesi ve diğer ondan fazla oblast üstünde düşürüldüğü ifadeleri yer aldı. Açıklamaya göre bu bölgelerde zarar tespiti rapor edilmedi.

Rusya, Ukrayna’nın doğusunda ilerlerken Kiev de 6 Ağustos’ta Rusya’nın batısındaki Kursk’a yönelik operasyonuyla savaşı Rusya’nın içlerine yöneltmeye çalışıyor. Kiev 2022’de Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın derinliklerine saldırma hakkı olduğunu belirtiyor. Ancak Ukrayna’nın Batılı müttefikleri savaşın Rusya ile ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşmesini istemediklerini dile getirmeye devam ediyor. Bunu dile getirmeye devam etseler de Ukrayna geçen haftalarda kendi silahlarının Rusya’nın içlerinde kullanılması yönündeki kısıtlamayı hafifleten ABD’nin izniyle savaşın seyrini değiştirdi. Ukrayna daha fazla silah ve daha fazla izin istemeye de devam ediyor.

Yerli dron üretimi genişliyor

Ukrayna’nın yerli dron endüstrisi hızla büyüyor ve Kiev, Rusya’nın enerji, askeri ve ulaşım altyapısına yönelik saldırılarını da arttırıyor. Rusya dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı.
Salı günkü saldırı Ukrayna’nın Eylül ayı başında başlattığı ve özellikle Rusya’nın enerji ve elektrik tesislerini hedef alan insansız hava aracı saldırısının ardından geldi. Kuzeyinde Moskova bölgesine komşu Tula bölgesi yetkilileri Rus devlet haber ajansına yaptıkları açıklamada bir dron enkazının bir yakıt ve enerji tesisinin üzerine düştüğünü, ancak tesisin “teknolojik sürecinin” etkilenmediğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 7 Eylül’de İtalya’da düzenlenen Ambrosetti Uluslararası Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada yurtdışından gelecek askeri yardımın gecikmesi durumunda orduya silah tedarik etmek amacıyla yeraltında silah fabrikası inşa ettiklerini söyledi. Zelenski Kiev’in Rusya’nın saldırganlığını püskürtmek için ek hava savunma sistemleri ve diğer yardımları giderek daha fazla talep ettiği bir dönemde yerel iş dünyası liderleri ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüşmek üzere İtalya’daydı. Ukrayna lideri “Ortaklarımızdan gelen malzemeler gecikirse diye Ukrayna askerlerinin kendilerini savunabilmeleri adına silah üretimi için yeraltı tesisleri inşa ediyoruz” dedi.

Zelenski Ukrayna’nın özellikle “savaşı Rus topraklarına taşımak ” için yeni insansız hava araçları ve füzeler geliştirdiğini de sözlerine ekledi. Zelenski Rus mevkidaşı Vladimir Putin için de “Yakında baskıya dayanamayacak ve tek bir şey isteyecek, o da barış” ifadelerini kullandı.

Zelenski Ankara'yı kızdırabilir: 'Ekümenik' dedi ve Bartholomeos'u kiliseler kavgasına çektiZelenski Ankara’yı kızdırabilir: ‘Ekümenik’ dedi ve Bartholomeos’u kiliseler kavgasına çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.