Ukrayna, Harkiv saldırısında ölenlerin yasını tutarken Rusya’da da beş sivil öldü

Rusya da Ukrayna da karşılıklı saldırılarda sivil kayıplar veriyor. Rusya'nın saldırdığı Harkiv'de ölen 7 kişi için ulusal yas ilan edildi. Ukrayna'nın hedef aldığı Belgorod'da da 5 kişi öldü.

Dünya 31 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya-Ukrayna savaşında her iki taraf da son 24 saat içinde sivillere yönelik ölümcül saldırılar yaşadı. Ukrayna’nın Cuma günü geç saatlerde Rusya’nın güneybatısındaki Belgorod kentine düzenlediği saldırıda beş kişinin öldüğünü ve 46 kişinin yaralandığını söyledi. Reuters’in haberine göre Belgorod Valisi, Vyaçeslav Gladkov ayrıca aralarında yedi çocuğun da bulunduğu 37 kişinin hastaneye kaldırıldığı bilgisini de verdi.

Ukrayna son aylarda Belgorod ve diğer Rus sınır bölgelerine sık sık saldırılar düzenliyor.

Cuma günü erken saatlerde Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkiv kentinde bir apartman ve çocuk parkını hedef alan Rus saldırısında da yedi kişi öldü, yaklaşık 100 kişi de yaralandı.

Öte yandan Ukrayna’nın Kursk’ta devam eden operasyonu nedeniyle baskı altında olan Rusya da Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde bir yerin kontrolünü daha ele geçirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ölenler arasında 14 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğunu söyledi. Yaralılardan yaklaşık 20’sinin durumunun ağır olması nedeniyle ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

Ukrayna’da ulusal yas ilan edildi

Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Harkiv kentine düzenlenen hava saldırısında yedi kişinin ölmesi ve 100’e yakın kişinin yaralanmasının ardından ulusal yas ilan edildi. Ukrinform’a göre Cumartesi günü ilan edilen yas, Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov tarafından Telegram üzerinden açıklandı. Terekhov, “Yakınlarını ve sevdiklerini kaybeden herkese başsağlığı diliyorum. Bugün Harkiv’de yas ilan edildi” diye yazdı.

Ölenler arasında 14 yaşında Sofia adında bir kız çocuğu da bulunuyordu. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ölenler için başsağlığı diledi ve “Rusya’nın tüm kötü eylemlerinden sorumlu tutulacağı” sözünü verdi.

ABD, ‘güvenlik endişesi’ dedi, F-16 kazası ardından yüklenici göndermeyi reddetti

Zelenski verdiği bu sözü Washington’dan gelen kötü bir haber takip etti. ABD, aralarında F-16 savaş uçaklarının da bulunduğu Batılı askeri teçhizatın bakımı için Amerikalı yüklenicilerin Ukrayna’ya gönderilmesi fikrinden vazgeçti. Euromaiden tarafından yayınlanan bir Wall Street Journal haberinde, Ukrayna’nın bu ayın başlarında Batılı müttefiklerinden aldığı ilk F-16 savaş uçağını kaybetmesinin ardından Biden yönetiminin güvenlik kaygıları nedeniyle yüklenici göndermemeyi tercih ettiği belirtildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı 28 Ağustos’ta uçağın Rus güçlerine karşı yürütülen operasyon sırasında düştüğünü doğrulamıştı. ABD uçağın düşmesine Rus saldırının neden olduğu yönünde bir emare bulamadıklarını söylemişti.

Donetsk’te bir yer ele geçirildi, bir Rus helikopteri de kayıp

Rusya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin doğu Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki Kirove yerleşiminin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Rusya’nın Donetsk bölgesindeki Chasiv Yar’ı hedef alması sonucu beş kişi öldü. Donetsk, Rusya’nın ilhak ettiğini söylediği dört Ukrayna bölgesinden biri; Kiev ve Batı, yasadışı olduğu için Moskova’nın bu iddiasını reddediyor.

Öte yandan içinde 22 kişinin bulunduğu bir Mi-8 helikopteri Rusya’nın uzak doğusundaki Kamçatka Yarımadası’nda kayboldu. Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, dün Kamçatka bölgesinde radardan kaybolan “Mi-8T” helikopterin enkazına ulaşıldığı belirtildi. İlk belirlemelere göre helikopterin düşmesine kötü hava şartlarının neden olduğu kaydedilen açıklamada “17 kişinin cesedine ulaşıldı. Arama çalışmaları devam ediyor” dendi.

Helikopterde 3 mürettebat ve 19 yolcu olmak üzere 22 kişinin bulunduğu belirtiliyor.

Rusya’nın havacılık sektörü, Ukrayna’nın işgalinin başlamasından bu yana uygulanan yaptırımlardan kötü bir şekilde etkilendi. Yaptırımlar nedeniyle Rusya, havacılıkta gelişen teknolojilerin gerisinde kalıyor ve mevcut sistemleri yenilemekte zorlanıyor. Aynı zamanda Rus havayolu şirketlerinin ya da Rusya’ya ait uçakların AB hava sahasını kullanmaları da yasak.

İsveç: Rusya bize olan güveni sarsmak için casusluk faaliyetlerini artırdıİsveç: Rusya bize olan güveni sarsmak için casusluk faaliyetlerini artırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.