Ukrayna Kırım’da tatil bölgesini vurdu: En az beş ölü, yüzden fazla yaralı

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası'na Ukrayna güçlerince hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda beş sivil hayatını kaybederken 100'den fazla kişi de yaralandı. Moskova saldırıda ABD yapımı füzelerin kullanıldığını söyleyerek Washington'u suçladı.

Dünya 24 Haziran 2024
Ukrayna Kırım'ın Sivastopol kentinde sahil bölgesini vurdu. / Fotoğraf: X

Ukrayna’nın ABD silahlarıyla Rusya topraklarına saldırması konusu gündemdeyken ABD’nin bunu artık “kırmızı çizgi” olarak görmediği yorumları da gelmeye başladı. Konu gündemi meşgul ederken Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım bir saldırıyla sarsıldı. Yetkililer Ukrayna’nın Sivastopol şehrine düzenlediği saldırı sırasında füze parçalarının plajda bulunanların üstüne düşmesiyle en az beş kişinin öldüğünü ve 100’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Sivastopol Valisi Mikhail Razvozhayev Telegram üzerinden “Maalesef şu an üçü çocuk ve ikisi yetişkin olmak üzere beş can kaybımız, 100’den fazla yaralımız var” açıklaması yaptı.

X’te yayınlanan video görüntülerinde saldırı sonrası yaralı sivillerin araçlara alınmadan önce sedyelerle sahilden taşındığı görülüyor. Bazıları hâlâ mayolu olan plaj sakinlerinin bölgeyi boşalttığı anlar kameralara yansıyor.

Ukrayna saldırısında ölenlerden biri Magadan Belediye Başkan Yardımcısı Oleg Averyanov’un kızıydı. Magadan Belediye Başkanı Yuri Grishan, Averyanov’un kızı Sofia’nın dokuz yaşında ve ailesiyle birlikte Sivastopol’de tatilde olduğunu söyledi.

Sirenler çalışmadı

Bir günlük yas ilan eden Vali Razvozhayev’e göre kayıplar kısmen saldırının zamanlamasından kaynaklandı. Zira saldırı “sivillerin bir kısmının işten döndüğü, bir kısmının da çocuklarıyla sahile gittiği bir zamanda” gerçekleşti.

Olay yerindeki görgü tanıklarına göre saldırıyı haber veren bir hava saldırısı sireni duyulmadı. Birçok bölge sakini de resmi paylaşımların yorum bölümüne girerek hava saldırısı sireninin kendilerini yaklaşan saldırıya karşı uyarmamasından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi.

Rusya ABD’yi sorumlu tutuyor

Rusya Savunma Bakanlığı Telegram’da yaptığı paylaşımda Ukrayna’nın saldırıyı “misket bombalarıyla donatılmış ABD tarafından tedarik edilen ATACMS operasyonel-taktik füzeleri” kullanarak gerçekleştirdiğini söyledi. Bakanlık ABD’li uzmanların ATACMS füzelerinin uçuş koordinatlarını ABD casus uydularından gelen bilgilere dayanarak belirlediğini bildirdi.

Gönderide dört füzenin Rus hava savunması tarafından vurulduğu ancak bir diğerinin “hava savunmasının etkisiyle son bölümde uçuş yörüngesinden saptığı ve savaş başlığının şehrin üstünde havada patladığı” belirtildi.

Ukrayna’nın Sivastopol’e yönelik saldırısına yanıt olarak Rusya Savunma Bakanlığı “bu tür eylemlerin cevapsız kalmayacağını” belirterek saldırının sorumlusunun Washington olduğunu söyledi:

“Sivastopol’deki sivillere yönelik kasıtlı füze saldırısının sorumluluğu her şeyden önce bu silahları Ukrayna’ya tedarik eden Washington’a ve bu saldırının topraklarından gerçekleştirildiği Kiev rejimine aittir.”

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sivastopol yetkilileriyle sürekli temas halinde olduğunu ve Rus hükümetinin önceliğinin mağdurlara gerekli tüm yardımı sağlamak olduğunu ifade etti.

Kırım sık sık saldırıların hedefinde fakat hâlâ Rusların vazgeçilmezi

Kırım, Rusya’nın 2014 yılında yarımadayı ilhak etmesinden bu yana Rusya tarafından işgal altında tutuluyor. Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinden bu yana Ukrayna güçlerinin zaman zaman saldırısına uğruyor.

Bu strateji hakkında bilgi sahibi Ukraynalı bir kaynak geçen yıl CNN’e Kiev’in Kırım’daki Rus deniz üslerini ve gemilerini hedef alan saldırılarının yarımadayı izole etmeye ve Rusya’nın Ukrayna anakarasındaki askeri operasyonlarını sürdürmesini zorlaştırmaya yönelik stratejinin ayrılmaz parçası olduğunda ısrar ettiğini söylemişti.

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinden önce Kırım’ın en büyük şehri olan Sivastopol Ruslar için popüler bir turizm merkeziydi. Savaşın patlak vermesinden sonra bile Ruslar tehlikelere rağmen kıyı kentine akın etmeye devam etti.

Dağıstan'da dört yere saldırı: Sinagog yakıldı, rahip öldürüldü, çok sayıda yaralı varDağıstan’da dört yere saldırı: Sinagog yakıldı, rahip öldürüldü, çok sayıda yaralı var

 

ABD silahlarının Rusya'yı vurmasına izin verdi, ama Ukrayna menzili yetersiz buluyorABD silahlarının Rusya’yı vurmasına izin verdi, ama Ukrayna menzili yetersiz buluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.