Hindistan ve ABD’nin ‘carpe diem’i: G20’de neler yaşandı?
Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta işgal ettiği Ukrayna savaşında 439'uncu günü geride bıraktık. Savaş tüm hızıyla devam ederken, bugün de bölgede sıcak dakikalar yaşandı. Ukrayna, Rusya'nın tahıl anlaşmasını durdurduğunu öne sürdü, Kadirov ve Prigozhin ile ilgili ortaya ilginç bir iddia atıldı.
Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında 439’uncu günü geride bıraktık. Stratejik önemi diğer bölgelere nazaran daha az olan Bahmut’ta çatışmalar devam ediyor. Öte yandan geçen hafta Kremlin Sarayı’na iki adet insansız hava aracı saldırısı gerçekleşti. Kremlin bu saldırıların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef aldığını öne sürdü. Bu konu hâlâ tartışılırken bu sefer de Kremlin yanlısı Zahar Prilepin’in aracına yönelik bombalı saldırı yapıldı. Bu saldırıdan Prilepin yaralı çıkarken, şoförü ise hayatını kaybetti.
Ortalık bu kadar kızışmışken Rusya haftaya Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef alan saldırılarla başladı. Ukraynalı yetkililer bu saldırılarda en az 5 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirirken, Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, şehrin Solomyankskyi bölgesine meydana gelen patlama nedeniyle üç kişinin, Sviatoşin’e düşen dron parçalarından dolayı ise iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Öte yandan Zaporijya Bölge İdaresi yetkilisi Vladimir Rogov ise Rus güçlerinin bölgedeki Orikhiv kentindeki bir depoyu vurduğunu bildirdi.
Bir diğer Rus saldırısı ise Odesa’daki Kızılhaç deposuna gerçekleştirildi. Kızılhaç örgütünün Odesa bölge teşkilatından yapılan açıklamada 1000 metrekarelik depoda insani yardım malzemeleri olduğu belirtildi. Teşkilatın açıklamasına göre saldırı sırasında içeride personel ya da gönüllü yoktu.
Söz konusu saldırılar Rus güçlerinin Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarında yaşayanları bölgeden tahliye etmeye başlamasının ardından geldi. İngiliz haber ajansı Reuters’ın Moskova’daki yerel yetkililere dayandırdığı haberine göre, şimdiye kadar bölgeden 660’ı çocuk olmak üzere 1600 kişi tahliye edildi.
Şimdiye kadar iki kez uzatılan tahıl anlaşmasının süresi 18 Mayıs’ta sona eriyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 4 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada sürenin uzatılması için çalışmaların devam ettiğini bildirmişti.
Ancak Ukrayna’dan gelen açıklama görüşmelerin o kadar da yolunda gitmediğini gösteriyor. Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Rusya’nın gelen gemilerin denetimlerini yapmayı reddettiğini iddia ederek tahıl girişimini bir kez daha bilfiil durdurduğunu söyledi. Bakanlık, tahıl almak üzere yolda olan 62 gemi dahil olmak üzere Ukrayna’ya doğru yola çıkmak için 90 geminin Türkiye kara sularında onay beklediği bilgisini verdi.
Bahmut cephesinden ise yeni bir iddia ortaya atıldı. Rus paralı asker grubu Wagner’in yöneticisi Yevgeni Prigozhin savunma şeflerini mühimmat olmadığı için Bahmut’tan çekilmekle tehdit etmiş, bunun akabinde mühimmat sözü alınca da stratejik öneminin oldukça düşük olduğu bölgede savaşmaya devam edeceklerini bildirmişti.
Bu sefer ise ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Prigozhin ve Çeçen lider Ramazan Kadirov’un Rusya Savunma Bakanlığı’nu Wagner’e daha çok kaynak tedarik etmesi için tehdit ettiğini bildirdi. Kuruluşa göre Kadirov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e konuya ilişkin bir mektup yazdı. Bu mektubun komuta zincirini baypas ettiği ve Çeçen birliklerin bölgeden çekilmesi riskini alamayacaklarından mühimmat teklifinin gönülsüzce kabul edildiği belirtildi.
Raporda Kadirov’un 2022 sonbaharı ile 2023 kışı arasında Çeçen birliklerinin savaştaki sınırlı rolü sebebiyle son zamanlarda gözden düştüğü belirtildi. Buna göre Putin, 13 Mart’ta Kadirov’u görüşmeleri sırasında aşağı gördü. Dolayısıyla Kadirov, Prigozhin’in Bahmut’tan çekilme tehditlerini yeniden etkili bir güç haline gelmek için fırsat olarak görüyor.
Avrupa Birliği Komisyonu, savaşın başından beri düzenli aralıklarla Rusya’ya karşı yaptırım paketi açıklamaktan vazgeçmiyor. Şimdiye kadar 10 yaptırım paketi uygulayan komisyon, 11’inci paket için birliğe üye ülkelere bir teklif gönderdi. AB Komisyonu Başsözcüsü Eric Mamer, paketin içeriğine dair henüz detayları paylaşamayacağına işaret etti.
Bununla birlikte paketin amacının yaptırımların uygulanmasını, etkinliğinin artırılmasını ve birliğe üye ülkelerin yaptırımları delmesini önleyici olmasını istedikleri bildirildi. Yeni yaptırım paketinin Daimi Temsilciler Komitesi’nde (COREPER) çarşamba günü ele alınması bekleniyor. Avrupa basını, Rusya’ya askeri amaçla kullanılabilecek ekipmanlar tedarik ettiği iddia edilen 7 Çinli firmanın da yaptırımlardan nasibini alacağını söylüyor.