Ukrayna’nın Kursk operasyonu Putin’i geriyor: Beni suçlamayın

Rusya, Ukrayna'nın Kursk operasyonuyla sarsılmaya devam ediyor. Yaşanan operasyondan güvenlik güçlerini sorumlu tutan Putin, "Beni suçlamayın" dedi. Öte yandan ABD'nin silah kullanımı konusunda uyguladığı kısıtlamaları kaldıracağı iddia edildi.

Dünya 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin // Fotoğraf: AA

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş Kiev güçlerinin yürüttüğü Kursk operasyonuyla tüm dikkatleri yeniden üzerine çekti. Rus toprağı Kursk bölgesinde, Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta başlattığı saldırılar sonrasında şiddetli çatışmalar başlamıştı. Rusya, Ukrayna’nın Kursk’a Batı’dan aldığı silahlarla saldırdığını ve saldırıyı NATO ile birlikte planladığını söylese de ne Kiev ne de Batılı müttefikleri bunu kabul etmiş değil. Her ne kadar Ukrayna kabul etmese de Kursk operasyonunun Batılı müttefiklerin verdikleri silahları “Rusya’nın bir nebze içinde” kullanma izni vermesini takip ettiğini de anımsatalım. İşte bu izin konusu daha su götürürken Rusya’dan yeni bir iddia daha geldi. Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) elçisi Anatoly Antonov, ABD’nin bir noktada Ukrayna’ya sağlanan silahların kullanımına ilişkin tüm kısıtlamaları kaldıracağı uyarısında da bulundu.

Öte yandan Antonov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kursk’a dair bir planda karar kıldığını da söyledi. Antonov, Putin’in Kursk bölgesinde devam eden Ukrayna saldırısına bir yanıt verdiğini ve Rusya’ya saldıran sorumluların cezalandırılacağını söyledi. Rusya’nın devlet haber ajansı TASS’ın Perşembe günü geç saatlerde Antonov’dan aktardığına göre Antonov, “Size samimi olarak söylüyorum ki Başkan bir karar verdi. Kursk bölgesinde yaşananlardan dolayı herkesin ağır bir şekilde cezalandırılacağına kesinlikle inanıyorum” dedi.

‘Beni suçlamayın’

Antonov, Putin tarafından verilen kararın ayrıntılarına değinmemeyi tercih etti. Ancak elçinin yorumunun zamanlama açısından önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Keza, Antonov’un bu yorumu Putin’in Kremlin’deki kritik toplantısını takip etti. Dün Rus lider, Kremlin’de üst düzey devlet yetkilileriyle bir toplantı yaptı. Toplantının atmosferini gergin diye betimleyen Politico’ya göre Putin, yetkililere “Kursk nedeniyle beni suçlamayın” dedi. Putin’in epey sinirli olduğu aktarılan toplantıya, sınır bölgelerinin valileri de dahil olmak üzere üst düzey yetkililer katılmıştı.

Ukrayna’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yabancı bir güç tarafından Rusya’ya yapılan en büyük saldırısını başlatmasından iki hafta sonra yapılan bu toplantıda, Putin’in tavrı dikkat çekti. Ukrayna’nın ülkesinin 1000 kilometre kare içerisine girmesine dair mesaj veren Putin, yetkililere, “Beni suçlamayın” dedi. Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan Rus lider, Kursk’ta ortaya çıkan “güvenlik sorunlarının” güvenlik güçlerinin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

‘ABD silah kullanımı kısıtlamalarını tümden kaldıracak’

2017’den bu yana Rusya’nın ABD elçisi olarak görev yapmakta olan Antonov, RIA devlet haber ajansı tarafından yayınlanan değerlendirmelerinde kritik bir konudan da bahsetti. Diplomat, ABD’nin bir noktada Ukrayna’ya tedarik edilen silahların kullanımı üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldıracağı uyarısında da bulundu. Antonov Biden yönetimini kast ederek şunları söyledi: “Mevcut yönetim bir elini uzatıp diğer eliyle arkasından hançer tutan biri gibi davranıyor.”

Antonov, Washington’un Kiev’in Rus topraklarının derinliklerine yönelik saldırılarda ABD silahlarını kullanmasına izin verilmeyeceği yönündeki son yorumlarını ‘kışkırtma’ olarak niteledi. Antonov, “Esasen, çok fazla düşünmeden, belirli bir noktada mevcut tüm kısıtlamaları kaldırmak için zemin hazırlıyorlar” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri 2022’den bu yana Ukrayna’ya 55 milyar dolardan fazla askeri yardımda bulundu, ancak silahlarının kullanımını Ukrayna toprakları ve karşı ateş, savunma amaçlı sınır ötesi operasyonlarla sınırladı. Kiev, Kursk’ta bombalar ve HIMARS roket sistemleri de dahil olmak üzere ABD yapımı silahlar kullandığını söyledi. Washington, Kursk bölgesinde ABD yapımı silahların kullanılması konusunda doğrudan bir yorum yapmadı ancak ABD politikalarının değişmediğini ve Ukrayna’nın kendisini Rusya’nın işgaline karşı savunduğunu yineledi.

Rusya: Ukrayna'nın Kursk'a saldırısı müzakere olasılığını ortadan kaldırdıRusya: Ukrayna’nın Kursk’a saldırısı müzakere olasılığını ortadan kaldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.