Umman’da camiye silahlı saldırı: biri polis altı ölü, en az 28 yaralı

Umman'da bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda biri polis olmak üzere en az altı kişi öldü, 28 kişi de yaralandı.

Dünya 17 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: X

Saldırı başkent Maskat’ın doğusunda yer alan Vadi el-Kebir’de Şii Müslümanların önemli bir dini etkinliği sırasında oldu.

Olay yerinden çekilen videoda minaresi görünen İmam Ali Camii’nin yakınında kaçışan insanlar görülüyor, silah sesleri duyuluyor ve ardından bir ses “Aman Allahım!” diyor.

Pakistanlı ve Ummanlı yetkililer ölenler arasında dört Pakistanlı ve bir polis olduğunu ve en az 28 kişinin yaralandığını söyledi.

Umman polisi saldırının arkasındaki üç silahlı kişinin öldürüldüğünü ve polis memurlarının “çatışmayla ilgili prosedürleri tamamladığını” duyurdu.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı, Pakistan hükümeti “Pakistan bu alçakça terör saldırısını şiddetle kınamaktadır. Umman hükümetinin saldırganları etkisiz hale getirmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz” açıklaması yaptı.

Zamanlama manidar: Muharrem ayının 10. günü

Pakistan’ın Umman Büyükelçisi İmran Ali’nin hastaneleri ziyaret ettiği ve yaralılarla görüştüğü belirtilirken elçilikten yapılan açıklamada “Umman’da ikamet eden tüm Pakistanlılardan yetkililerle işbirliği yapmaları talep edilmektedir” dendi.

ABD’nin Muskat Büyükelçiliği silahlı saldırının ardından güvenlik uyarısı yaptı. Büyükelçilik X hesabından yaptığı açıklamada “ABD vatandaşları tetikte olmalı, yerel haberleri izlemeli ve yerel yetkililerin talimatlarını dikkate almalıdır” diye yazdı.

Suç oranının düşük olduğu ve sık sık bölgesel arabuluculuk yapan Umman’da böyle bir saldırı nadir görülür. Saldırı Şii Müslümanların Muhammed Peygamber’in torunu İmam Hüseyin’in yedinci yüzyılda savaş meydanında katledilişini andıkları Aşure günü sırasında gerçekleşti.

Birçok Şii Aşure gününü İmam Hüseyin’in Irak’ın Kerbela kentindeki türbesine hac ziyareti yaparak anmakta. Sünni Müslümanlar ise günü oruç tutarak anabiliyor.

IŞİD Horasan'ın ayak izleri: Türkiye, İran ve Avrupa'ya doğru genişliyorIŞİD Horasan’ın ayak izleri: Türkiye, İran ve Avrupa’ya doğru genişliyor

IŞİD operasyonunda gözden kaçan detay: Santa Maria saldırısı planının yapıldığı Kayseri ablukadaIŞİD operasyonunda gözden kaçan detay: Santa Maria saldırısı planının yapıldığı Kayseri ablukada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.