Ve Obamalar sahnede, Trump’ı fena alaya aldılar: Talip olduğun işi bir siyah alabilir

Demokratların Ulusak Kongresi'nin ikinci gününde sahne Obamalarındı. Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle toplam 55 dakika konuştu. İkisinin de konuşmasında öne çıkan konu Trump'ın söylemleri ve vizyonuydu.

Dünya 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Barack Obama ve Michelle Obama birbirlerine sarılırken. Fotoğraf: EPA-EFE/REX/Shutterstock

ABD’de başkanlık seçimlerine üç aydan kısa süre kaldı ve Demokratlar iki gündür ulusal kongrelerinde neden seçimleri kazanmaları gerektiğini anlatıyor. İlk gün ABD Başkanı Joe Biden sahneden gözü yaşlı ayrılmıştı. Bugün ise sahneye kendinden emin, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile alay eden Obamalar çıktı. Bu eski ABD Başkanı Barack Obama’nın son 10 yılda yaptığı en hararetli konuşmaydı.

Biden adaylığını çekene kadar Demokratların baskısına uğrasa da Obama bu çabaların arka planında kalmayı tercih etmişti. Üstelik Biden çekildiğinde olası adaylardan biri olarak Michelle Obama’nın ismi gündeme gelmişti. Ancak tüm bu sessizliğin ortasında salı gecesi eşi Michelle’in ardından kürsüye çıkan Obama manşetlerde yerini aldı.

“Meşalenin el değiştirdiğini” söyleyen Obama sözlerine “Amerika yeni bir sayfa açmaya ve daha iyi bir hikayeye hazır. Kamala Harris gibi bir başkana hazırız” diye devam etti. Obama’nın bu konuşması Biden’ın pazartesi gecesi yaptığı, kendisinin ve Harris’in dört yıllık başarılarına odaklandığı veda konuşması ile gençleşen Demokrat Parti yapısına odaklanan programa nokta koyar nitelikteydi.

Obama’nın son iki yıldır spot ışıklarından uzak durmasının nedeni yeniden kürsüye çıktığında bunun daha anlamlı ve sözlerine daha fazla ağırlık katacağı düşüncesinde olması. Obama 35 dakikalık konuşmasını birçok delegenin ayakta kaldığı tıklım tıklım salonda yaptı. Harris, Biden’ın konuşmasını locadan izledi ama Obama’nın konuşmasını dinlemeye gitmedi. Bunun yerine Walz ile Milwaukee’ye giderek oldukça kalabalık bir miting yaptı.

‘Trump sizi rahatsız eden komşu, Harris ise her yardımınıza koşar’

Konuşmasının bir kısmını Trump’a ayıran eski lider “78 yaşındaki o milyarder dokuz yıl önce altın asansöründen indi ineli sızlanmayı bırakmadı. Kamala’ya karşı kaybetmekten korktuğu için yakınmaları ve şikayetleri daha da beter hale geldi” dedi. “Çocukça lakaplar, manyak manyak komplo teorileri ve kalabalığın büyüklüğüyle ilgili tuhaf takıntıları…” diye sayan Obama “Bu böyle sürüp gidiyor. Geçen gün biri Trump’ı her gün her dakika pencerenizin önünde yaprak toplayıcıyı çalıştıran komşuya benzetmişti. Oysa Harris yaprak temizleyiciyi çalıştıran değil ihtiyacınız olduğunda yardımınıza koşacak komşu” dedi. Trump’ın konuşmasında “altın asansör” diye bahsettiği şey, Trump’ın 2015 yılında başkanlık kampanyasını başlatmak için Trump Tower’daki altın renkli asansörden indiği görüntülere atıf. 

Harris ile 20 yıldır tanışıklığı olan Obama, başkan adayının savcı, senatör ve başkan yardımcısıyken yaptığı çalışmalara değinerek hem Harris’i hem de başkan yardımcısı adayı Tim Walz’ın “Amerika’nın orijinal hikayesine sadık siyasetçiler” olarak niteledi.

Ülkenin ilk siyahi başkanı Obama ikinci kez bir seçimde bir kadını liderleri olarak seçmeye çağırıyor. Hem de bu kez Demokratların kazanması ABD’nin ilk siyahi kadın başkanının seçilmesi demek olacak. Obama 2016 seçimlerinde Biden’dan ön seçimlerde Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a karşı yarışmamasını istemişti. Clinton’a gösterdiği özveriyi hazirana ayında Trump’la yaptığı münazarada başarısız performans sergileyerek tepkileri üstüne çeken Biden’ı korumak için göstermemişti.

Ama 35 dakikalık konuşmasında Biden’ın karakterinden, başkanlığından ve yıllardır devam eden kariyerinden vazgeçme kararından da bahsetti: “İstikrarlı, insanları bir araya getiren ve vazgeçebilecek, ki siyasette bu en nadir görülen şeydir, kadar özverili bir lidere ihtiyacımız vardı. Ülkemiz için hırsını bir kenara bırakacak.”

‘Özgürlüğe bakışımız farklı’

Obama konuşmasında Cumhuriyetçilerle Demokratların özgürlüğe bakışı konusundaki farklılıklara da değinerek “Onlar için bir grubun kazancı başka bir grubun kaybıdır. Onlar için özgürlük, sendikalaşmaya çalışan işçileri işten çıkarmak, nehirlerimizi zehirlemek ve herkes gibi vergi ödemekten kaçınmak, güçlü olanın istediğini yapabilmesi anlamına geliyor” dedi. Demokratların ise “daha geniş bir özgürlük fikrini” benimsediğini söyledi.

Trump kendisini siyahiler için günümüzün Abraham Lincoln’ü olarak göstermeye çalışadursun Obama konuşmasını Lincoln’den de bahsederek bitirdi: “Özlemini duyduğumuz şeyin herhangi bir politika ya da program kadar güçlü bir kadın olduğuna inanıyorum. Birlikte çalışıp birbirimizi kolladığımız Amerika’ya dönüş. Lincoln’un iç savaşın arifesinde ‘sevgi bağı’ dediği şeyin yeniden kurulması. Onun deyimiyle “doğamızın iyi tarafını” harekete geçiren bir Amerika. Bu seçimin amacı da budur.”

‘Ancak benim gibi bir deli…’

Aslında Barack Obama kürsüye eşi Michelle’in son derece hararetli konuşmasından hemen sonra çıktı ve bunu da kürsüde itiraf etti: ‘Ancak benim gibi bir deli Michelle’den sonra konuşma yapar.’ Barack Obama’nın konuşması sık sık alkışlarla kesildi ama gerçekten de ondan önce kürsüye gelen Michelle Obama’nın konuşması çok güçlüydü.

Konuşmasına önce ‘Umut Amerika’ya geri geldi’ diye başladı ve buradan sözü Amerikan değerlerine getirdi. Derken tuhaf biçimde yakın zaman önce ölen kendi annesini ve onun öğrettiklerini hatırlattı. Ama kısa sürede bunu neden yaptığı anlaşıldı, konu yine dürüstlük, çok çalışmak, inancına bağlı olmak, Amerika’yı sevmek ve ona güvenmek, rüyalarını gerçekleştirmeye çalışmak gibi temel Amerikan değerleriydi. Bu hatırlatmayı hemen Kamala Harris’in de, salonda bulunan herkesin de aynı değerlerle büyüdüğünü anlatmak için yapmıştı. Michelle Obama, Trump’ın tersine, geçmişte Cumhuriyetçi Parti’nin çok savunduğu bu Amerikan değerlerini daha çok Demokratlar’ın temsil ettiğini söylüyordu. Bu, aynı zamanda Kama Harris kampanyasının da iletişim stratejisi. Harris böylece Trump’ı ‘aşırı’ bulan Cumhuriyetçilerin oylarına talip oluyor.

Beyaz Saray da bir siyah işi…

Michelle Obama’nın konuşması sık sık büyük alkışlarla kesildi ama herhalde en büyük alkışı Trump’ın şu ana kadar yaptığı en büyük gafı alıp Demokratlar lehine bir silaha çevirdiğinde aldı.

Donald Trump birkaç hafta önce Amerikalı siyah gazetecilerin ortak derneğinde sahneye çıkıp soruları yanıtlarken laf arasında ‘göçmenlerin siyahilerin işlerini ellerinden aldığı’ndan söz edip ‘Siyah işler’ diye bir şey söylemişti; yani siyahlara özgü mavi yakalı, düşük seviyeli işler. Bu sebeple de çok eleştirilmişti. Siyahiler Trump’ın sözlerine “Biz sadece vasıfsız işlerde çalışmıyoruz” diyerek tepki göstermişti. Michelle Obama lafı öyle bir getirdi ki, sonunda Amerikan Başkanlığı’ndan söz ederek “Ona şu anda istediği işin ‘siyahilerin işi’ olabileceğini kim söyleyecek?” dediğinde salon yıkıldı.

Michelle Obama’nın da konuşması 20 dakika sürdü. Harris’e desteğini gösterse de daha çok Trump ile dalga geçmeye odaklandı. “Donald Trump yıllardır insanların bizden korkması için gücünü elinden geldiğince kullanıyor” diyen Michelle “Sınırlı, dar dünya görüşü çalışkan, iyi eğitimli, başarılı, üstüne bir de siyahi iki insanın varlığıyla kendini tehdit altında hissetmesine neden oluverdi” dedi.

‘Kimse size ulaşmadıysa şikayet etmeyin’

Salı gecesi sahneye çıkan Michelle Obama daha önce de Demokrat Parti kongrelerinde konuşmuş eski first lady’nin daha ağırbaşlı ve heyecanlı versiyonuydu. Sadece Trump’a ve vizyonuna eleştiri getirmekle kalmadı, seçmenlerden de sandığa gitmelerini istedi: “Kimsenin eli kolu bağlı oturup davet edilmeyi beklemesine izin veremeyiz. Seçim kampanyasından kimse desteğinizi istemek için özel olarak sizinle iletişime geçmediyse şikayet etmeyin. Bu tür bir aptallığa ayıracak vaktimiz yok. Kaderimiz bizim ellerimizde” dedi.

Eski first lady araştırma şirketi YouGov’un derlediği en tanınmış kişiler listesinde beşinci sırada. Demokratlar arasında da çok popüler. Hatta Demokrat seçmenlere başkanlık için kimi aday göstermek istedikleri sorulduğunda adı sürekli listenin başında yer alıyor. Ancak temsilcileri adaylıkla ilgili söylentileri geçiştiriyor.

Biden veda konuşmasında gözyaşlarını tutamadıBiden veda konuşmasında gözyaşlarını tutamadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.