Savaş kabinesi Mısır’ın teklifini görüşürken Netanyahu Gazze’yi ziyaret etti
İsrail ve ABD ile ilişkileri kuvvetlendirme çabasındaki Milei yönetiminden sembolik bir adım geldi. Daha önce de "Yahudi olmak istiyorum" diyen Milei yönetimindeki Arjantin, Hamas'ı terör örgütü listesine alan ilk Latin Amerika ülkesi oldu.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali devam ediyor. Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200 İsraillinin öldürülüp 250’sinin de esir alınmasıyla başlayan katliamda, bugüne kadar öldürülen Filistinlilerin sayısı 38 bini geçti. Arjantin’de göreve başladığı ilk günden bu yana İsrail’den yana tavır takınan aşırı sağcı Devlet Başkanı Javier Milei de Hamas’ın terör örgütü listesine soktu. Bu kararıyla Arjantin, Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlayan ilk ve tek Latin Amerika ülkesi oldu.
Arjantin’in Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail ile ilişkilerini kuvvetlendirmeye çalıştığı bir dönemde gelen Milei’nin bu adımı sembolik bir önem de taşıyor. Kararı açıklayan Milei’nin ofisi, Filistinli grubun geçtiğimiz 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı saldırısına atıfta bulundu. Açıklamada ayrıca Hamas’ın, Arjantin’in ülkedeki Yahudilere yönelik iki saldırısından Hizbullah desteği nedeniyle sorumlu tuttuğu İran’la olan yakın ilişkilerine de değinildi.
Cuma günü yapılan açıklamada da Milei’nin “teröristleri oldukları gibi tanıma konusundaki sarsılmaz kararlılığı” ifade edilirken, “bunu yapmak için ilk kez siyasi bir irade olduğu” belirtildi. Seçimlerden zaferle çıkmasından önce “başkan olduğunda ilk ziyaretini İsrail’e yapacağını” söyleyen Milei, “Yahudi olmak istiyorum” da demişti.
Arjantin’in Hamas’ı terör örgütü listesine alma adımı, 1994 yılında yaşanan saldırının 30’uncu yıldönümünden hemen önce gerçekleşti. 1994 yılında başkent Buenos Aires’te bir Yahudi merkezi bombalanmış, 85 kişi ölmüş yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Olay, Arjantin modern tarihinin en ölümcül saldırısı olarak tarihe geçmişti.
1992 yılında yine Buenos Aires’te yaşanan saldırının adresi de İsrail Konsolosluğu olmuştu. Saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmişti. Arjantin, bu iki saldırı için de İran destekli Lübnan Hizbullah’ını suçluyor.
ABD, Avrupa Birliği ve diğer batılı ülkelerin çoğu, İsrail ile mevcut savaşından önce Hamas’ı “terör” listesine almıştı.
Latin Amerika’daki en büyük Yahudi cemaatine ev sahipliği yapan Arjantin’de daha önceki sol eğilimli Peronist hükümetler İsrail ile dostane bağlarını sürdürmüş ancak Filistin devletine de destek vermişlerdi.
Aralık ayında göreve geldiğinden bu yana Milei, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya verdiği sesli destekle İsrail’in en yakın müttefiklerinden bile ayrılıyor. Gazze’de 38 binden fazla Filistinlinin ölümüne, bölge halkının yüzde 80’inden fazlasının yerinden edilmesine ve insani bir felakete yol açan askeri harekâtı nedeniyle İsrail, küresel baskıların artmasıyla bir nevi yalnızlığa itilmiş durumda.
Yahudi diasporası on dokuzuncu yüzyılın ortalarından beri Arjantin’de önemli bir varlığa sahip. Ülke, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’dan Yahudi göçmen akınına uğramıştı. Dünya Yahudi Kongresi’ne göre Arjantin, yaklaşık 200 bin nüfusuyla Latin Amerika’nın en büyük Yahudi topluluklarından birine ve ev sahipliği yapıyor.