İsrail polisinden muhalif Yahudilere: Sizi Gazze’ye gönderirim

Dünya'nın bir çok ülkesinde Filistin eylemleri devam ederken, Amerika'da yaşayan Yahudilerden ve İsrail'deki barış aktivislerinden ateşkes çağrıları geldi. Eylem yapan gruplar, Netanyahu'nun savaş politikasına tepki gösteriyor.

Dünya 20 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Onlar taraf olmadan barıştan yana bir çözüm istiyorlar. Dünya’nın bir çok ülkesinde Filistin için eylemler düzenlenirken, Amerika’da yaşayan Yahudiler de sessiz kalmadı. Öte yandan Tel Aviv’de ise Hamas tarafından rehin alınan insanların yakınlarının başlattığı nöbet de sürüyor.

Dün, Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen ABD Başkanı Joe biden, İsrail’e ‘tam destek’ mesajını tazelemişti. Ancak bu duruş, ABD’de bazı Yahudi gruplarının tepkisini çekmeye devam ediyor. Aynı şekilde İsrail’de kayıp yakınları için nöbet tutan kişilerin de Netanyahu’nun ‘agresif Filistin politikasına’ yönelik eleştirileri sürüyor.

ABD’li Yahudiler kongre binasında: En az 300 gözaltı

ABD kongresi, İsrail’e gönderdiği silah ve para yardımları ile her ne kadar itidal çağrısı yapsa da ‘taraf’ olmaya devam ediyor. İşte tam da burada, başkent Washington’da, yaklaşık 500 kişilik bir grup aktivist, dün sabah saatlerinde Kongre binasını basmıştı. Eylem, ‘Barış için Yahudi Sesi’ isimli grup tarafından yapıldı. Kendilerini anti-Siyonist bir Yahudi topluluğu olarak tanımlayan aktivistler, ‘Bizim adımıza değil’ yazılı tişörtleri ile Kongrede oturma eylemi düzenlediler, ‘Gazze’de ateşkes’ çağrısı yaptılar. 400 Amerikan Yahudi’si ve 25 hahamdan oluşan grup, ABD Kongresinin ateşkes kararı almasını talep etti. Eylemin ardından en az üç yüz kişi göz altına alındı.

 

ABD’den ateşkes vetosu

Kongredeki eylemin sebebi, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki ateşkes oylamasında ABD’nin veto koymasıydı. Brezilya’nın önerdiği bit tasarı, Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla geçici ateşkes ilan edilmesini öngörüyordu. 15 ülkeden 12’si tasarıyı kabul etse de, Rusya ve İngiltere’nin çekimser oyları, ve Amerika’nın vetosu sebebiyle tasarı reddedilmişti. ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, oylamanın ardından ABD’nin ‘saha diplomasisi’ için daha fazla vakit istediğini açıkladı.

Karar tasarında önerdiği değişiklikler kabul edilmeyen Rusya Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise “Sivillere yönelik kınamayı kabul etmeyen delegasyonlar Ortadoğu’da akan kanın durmasını istemiyor” dedi. Nebenzia “Amerikalı arkadaşlarımızın iki yüzlülüğüne bir kez daha şahit olduk. BMGK’deki tasarıyı veto ederek çözüm istemediklerini gösterdiler” diye konuştu.

İsrail’de Netanyahu’ya tepkiler büyüyor

Barış için bir diğer çağrı da İsrail’den geldi. Gazze’de rehin alınan İsrailli vatandaşların aileleri, Pazar günü toplandıkları İsrail Savunma Bakanlığının önünde Netanyahu’yu sertçe eleştirmişlerdi. ”Netanyahu, ellerin kanlı. Rehineleri derhal iade edin” sloganları atan kalabalık, rehine krizinden hükümetin savaş politikasını sorumlu tutuyor. Eylemcilerden biri olan Monica Levy, ”Netanyahu yalnızca koltuğunu korumak istiyor, hepimizi kurban etmeye hazır” ifadelerini kullandı.

Tel Aviv’de Savunma Bakanlığı önünde geçtiğimiz haftasonu hareketli saatler yaşandı. Eşi ve üç çocuğu Gazze’de rehin tutulan Avihai Brodtz’un nöbet çağrısı Netanyahu karşıtı protestolara dönüştü. Brodtz’un savunma bakanlığı önündeki nöbet çağrısına yüzlerce esir ailesi katıldı. Kibbutz Kfar Aza’daki saldırılardan sağ kurtulan, ancak eşi Hagar ve üç çocuğu (Opri, Yuval ve Oriya) kaçırılan Brodtz, cumartesi sabahı erken saatlerde karargâhın önünde nöbet tutmaya başladı. Aile üyeleri geri getirilene kadar da bakanlığın önünde kalacağını söylemişti.

Eylemlere İsrail Emniyet Müdürü Kobi Shabtai’den sert tepki geldi. Gösterileri ‘kışkırtma’ olarak nitelendiren Shabtai, eylemcileri ‘otobüslere bindirip Gazze’ye göndermekle’ tehdit etti. Emniyet Müdürü ayrıca ‘protestolara izin verilmeyeceğini’ açıkladı. İsrail’in Hayfa şehrinde dün, bir Gazze dayanışması eyleminde altı kişi göz altına alınmıştı.

Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleri, 14 Ekim gecesi ellerinde pankartlarla İsrail Savunma Bakanlığı binası önünde hükümeti protesto etti.
Kaynak: AA

İsrail tarafından bugün yapılan açıklamada Hamas’ın elinde tutulan rehine sayısı 206 olarak belirtilmişti. Hamas ise elindeki rehinelerden birinin görüntülerini yayınlamıştı. Videoda, İsrail ve Fransız vatandaşı olan Mia Shem’in kolunun alçıda olduğu görülüyor.

 

 

İsrail hükümetin verilerine göre, 206 İsrail vatandaşı Hamas tarafından esir tutuluyor. Çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 1,400 olarak açıklanırken, Filistin Sağlık Bakanlığı da ölen Filistinli sayısının 4 bine yaklaştığını ifade etmişti.

Erdoğan'dan Biden'a Gazze suçlaması: Sükunet çabamızı sekteye uğrattılarErdoğan’dan Biden’a Gazze suçlaması: Sükunet çabamızı sekteye uğrattılar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.