Yeni görüntüler Trump’a suikast girişimi tartışmalarını alevlendirdi: Gizli Servis’e güven neredeyse sıfır

Donald Trump'a yönelik suikast girişimine ilişkin Fox News'ün yayımladığı görüntüler, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Anketler ise Gizli Servis'e güvenin rekor oranda düştüğünü kaydediyor.

Dünya 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kasım ayında gideceği seçimler yaklaşırken ülke siyasetinin tansiyonu da düşmüyor. Mevcut Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilip yerine yardımcısı Kamala Harris’i göstermesi, suikast girişiminden sonra kendisine olan desteği yükselten eski Başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ı biraz zora soktu. Yaşanan suikast girişiminin etkisi Harris karşısında ne derece olur onu ilerleyen süreçte göreceğiz ancak Trump’ın hayata milimetreyle tutunduğu o gün konuşulmaya devam ediyor.

Suikast girişimine yönelik yeni tartışma Cumhuriyetçilerin yayın mecrası olarak anılan Fox News’in yayımladığı görüntüler üzerine başladı. Kanal, Trump’a suikast girişimi sırasında yaralanan James Copenhaver’dan elde ettiği ve Crooks’un ateş ettiği çatıda koşan “birini” gösteren görüntüleri yayımlamıştı. Gizli Servis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da bu görüntülere cevap verdi. Gizli Servis’ten yapılan açıklamada, “Trump’a yapılan suikast girişimi öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yaşandığını anlama ve bunun bir daha yaşanmamasını sağlama konusunda kararlıyız. Buna Kongre, FBI ve diğer ilgili soruşturmalarla tam işbirliği de dahildir” ifadeleri kullanıldı. FBI’dan yapılan açıklamada ise görüntülerden haberdar olunduğu kaydedildi. Açıklamada, konuya ilişkin başka bir yorum yapılmadı.

Gizli Servis’e güven rekor düşüş yaşadı

Associated Press’in (AP) NORC Halkla İlişkiler Merkezi ile yaptığı ankette, 25-29 Temmuz arasında bin 143 ABD’liye Gizli Servis’in performansı hakkında sorular yöneltildi. Ankete katılanların yalnızca yüzde 30’u, seçimlerden önce başkan adaylarını şiddete karşı korumada Gizli Servis’e “son derece ya da çok güvendiğini” söyledi. Trump’a suikast girişimi hakkında da soru yöneltilen ankette, katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i, Gizli Servis’in suikast girişiminde “en azından orta seviyede sorumlu” olduğu görüşünü paylaştı.

Katılımcıların yarısı, Trump’a suikast girişiminde Gizli Servis’in “büyük sorumluluğu” olduğunu ifade ederken, yaklaşık yüzde 40’ı ise silahlara erişimin kolay olmasının suikast girişiminde etkili olduğunu belirtti. Ankete katılanların yarısı da suikast girişiminin meydana geldiği Pensilvanya eyaleti güvenlik güçlerinin ihmali olduğu görüşünü savundu.

Suikast girişiminde yaşananlar

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 13 Temmuz’da Pensilvanya’da Butler bölgesinde mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramış, mitinge katılan 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmış, ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış, incelemelerin ardından teşebbüste bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu duyurmuştu. Suikast girişimi sırasında mitinge katılan itfaiyeci Corey Comperatore hayatını kaybetmiş, James Copenhaver ve David Dutch yaralanmıştı.

Trump’a suikast girişiminden sonra seçim sonucu kimin umurunda; artık herkes biraz Trump nasılsa! Trump’a suikast girişiminden sonra seçim sonucu kimin umurunda; artık herkes biraz Trump nasılsa! 

Trump suikast girişiminden sonraki ilk mitinginde: Şi bana 'güzel bir not' yazdıTrump suikast girişiminden sonraki ilk mitinginde: Şi bana ‘güzel bir not’ yazdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.