Yıllardır ölümü bekleyen seri katil damar bulunamayınca idam edilemedi

ABD'nin en uzun süredir idam edilmeyi bekleyen seri katili zehirli iğnenin yapılacağı damarın bulunamaması üzerine hücresine geri gönderildi. Beş cinayet işlediği bilinen ancak hapisteyken 42 cinayet itiraf eden Creech'in infazı durduruldu.

Dünya 29 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Seri katil Thomas Creech

Amerika Birleşik Devletleri’nin Idaho eyaleti ilginç bir infaza sahne oldu. 73 yaşındaki seri katil Thomas Eugene Creech çarşamba günü enjeksiyonla ilaç verilerek idam edilecekti, ancak damar bulunamayınca infaz durduruldu. Yarım asırdır cezaevinde bulunan Creech üç eyalette işlenen beş cinayetten hüküm giymişti ancak yetkililer daha fazla kurbanı olduğundan şüpheleniyor.

Damar bulmak için sekiz kez denediler

Ömür boyu hapis cezası çekmekte olan Creech 1981 yılında da kaldığı cezaevinde 22 yaşındaki mahkum David Dale Jensen’i döverek öldürmüş ve bu suç nedeniyle idama mahkum edilmişti. Creech ABD’nin en uzun süredir infaz bekleyen mahkumlarından biriydi. Çarşamba günü bu bekleyiş son bulacaktı, ancak enjeksiyon için damar bulunamayınca Creech’in infazı durduruldu.

73 yaşındaki seri katil çarşamba sabahı ABD saatiyle 10’da sedyeyle Idaho Maksimum Güvenlik Kurumundaki infaz odasına götürüldü. İnfaz odasında Creech’i medikal ekipten üç kişi bekliyordu. Infaz zehirli iğne enjeksiyonuyla yapılacaktı ancak yaşlı seri katilin damarı bulunamadı. Sekiz kere enjeksiyonu deneyen medikal ekip sonuncu girişimde de başarılı olamadı. Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Josh Tewalt daha sonra düzenlenen basın toplantısında üç sağlık ekibi üyesinin sekiz kez iğne yapmayı denediğini söyledi. Bazı denemelerde medikal ekip üyeleri damara erişemedi, bazılarında ise erişebildi ama damar kalitesi konusunda emin olamadılar. Creech’in kollarında, bacaklarında, ellerinde ve ayaklarında birçok deneme yapıldı ancak infaz yapılamadı.

Hapishane müdürü yaklaşık bir saat süren başarısız girişimlerin ardından 10:58’de infazın durdurulduğunu bildirdi. AP’de yer alan haberde idam cezasının geçerliliğini yitirebileceği dahi ifade edildi. Tewalt diğer tıbbi prosedürler infaza izin verse de eyaletin sekizinci denemeden sonrasının zalimce olabileceğini ve eyaletin olağandışı cezalandırma yasağını dikkate aldığını söyledi. Creech’in avukatları başarısız infaz girişimlerinin ardından ABD Bölge Mahkemesi’ne yeni bir erteleme talebinde bulundu. Avukatlar “kötü ve beceriksizce infaz girişiminin” bakanlığın “insancıl ve anayasaya uygun bir infaz konusundaki yetersizliğini” kanıtladığını söyledi. Mahkeme ölüm emrinin süresi dolmadan infazı tekrar denemeyeceğini teyit etmesinin ardından erteleme kararı verdi; eyalet infazı gerçekleştirmek isterse yeniden izin almak zorunda kalacak. Idaho Federal Savunma Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada “Eğitimi bilinmeyen kişiler infaz için görevlendirildiğinde işte böyle olur. Ülkenin en eski idam mahkumlarından birini infaz etmeye çalışırken böyle bir aksilik yaşanabileceği konusunda uyarımızı yapmıştık” dendi.

12 yıl sonra yapılacak ilk infazdı

Eyalette 12 yıl sonraki ilk infaz gazeteciler tarafından da izleniyordu. Gazetecilerin de tanık olduğu başarısız infaz girişiminin gönüllüler tarafından yapılmaya çalışıldığı da ortaya çıktı. Ceza infaz kurumu infaz ekibinin tamamen gönüllülerden oluştuğunu söyledi. Serum takmak ve ölümcül ilacı uygulamakla görevli olanlar tıp eğitimi almıştı, ancak kimlikleri gizli tutuldu. Yüzlerini gizlemek için beyaz kar maskesi ve lacivert önlük giymişlerdi. Her serum takma girişiminde sağlık ekibi cildi alkolle temizledi, uyuşturucu bir solüsyon enjekte etti, cildi tekrar temizledi ve ardından serum kateterini yerleştirmeye çalıştı. Her deneme sağlık ekibi üyelerinin cildi palpe etmesi ve iğneleri yerleştirmeye çalışmasıyla birkaç dakika sürdü. Creech sık sık ayrı bir tanık odasında oturan aile üyelerine ve avukatlarına baktı. Kolları masaya bağlıydı ama sık sık parmaklarını onlara doğru uzatıyordu. Ara sıra odadaki birine “seni seviyorum” der gibi görünüyordu.

İnfazın gecikmesinin ardından mağdurların acılarının sona ermediği ve adaletin yine geciktiği yorumları yapıldı.

42 cinayeti itiraf etti

Creech 1981’de Jensen’i öldüresiye dövdüğünde beş cinayet nedeniyle ömür boyu hapis cezasını çekiyordu. Jensen’ın ölümüyle idama mahkum edildi. 73 yaşındaki seri katilin beş cinayet işlediği bilinse de 42 cinayeti itiraf etmesiyle dikkatleri yeniden üstüne çekmişti. Cinayetlerinin birçoğunu “Satanist” bir motivasyonla işlediği iddia edilmiş, bunlardan bazılarının Hells Angels ve Şeytan Kilisesi ile bağlantılı olduğu öne sürülmüştü. Creech ifadesine göre ilk cinayetini henüz 17 yaşındayken bir arkadaşını boğarak işlemişti. Daha sonra San Francisco’da bir kişiyi, Ohio’da ise beş kişiyi daha öldürdüğünü söyleyen Creech satanist bir tarikata katıldığını ve burada insan kurban ettiklerini anlattı. 100 farklı olay yeri gösterse de yapılan araştırmalarda bulunan kemiklerin birçoğunun hayvanlara ait olduğu tespit edilmişti.

77 kişiyi öldüren Norveçli seri katil devlete açtığı davayı kaybetti77 kişiyi öldüren Norveçli seri katil devlete açtığı davayı kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.