Yüksek lisans tezi istifa getirdi: Norveç Sağlık Bakanı görevi bıraktı

Görevi bıraktığını duyuran Norveç Sağlık Bakanı Kjerkol, akademik çalışmasında intihal yapma suçlamasından ötürü bu yıl istifa eden ikinci Norveçli bakan oldu.

Dünya 13 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Refah seviyesi oldukça yüksek olan İskandinav ülkesi Norveç, Sağlık Bakanı Ingvild Kjerkol’un istifasıyla sarsıldı. Kjerkol, 2021 yılında yüksek lisans tezini teslim ettiği Norveç’in kuzeyindeki Bodoe’de bulunan Nord Üniversitesi tarafından yapılan bir soruşturmada “yüksek lisans tezinde önemsiz sayılmayacak miktarda intihal olduğu” sonucuna varılmasından bir gün sonra görevini bıraktı.

Başbakan Jonas Gahr Store düzenlediği basın toplantısında “Ingvild’in bakanlık görevinden istifa etmesi gerektiği sonucuna vardık” dedi. Başbakan soruşturma heyetinin intihalin “kasıtlı” olduğu sonucuna vardığını belirtti.

Kjerkoll, kendisinin ve bir ortak yazarın “başkalarının ödevlerini intihal etme niyetinde olmadıklarını” söyledi. Store ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kjerkoll “İnanılmamak acı verse de üniversitenin farklı bir görüşte olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız” diye konuştu.

48 yaşındaki Kjerkol, Gahr Store’nin kendi İşçi Partisi ve küçük Merkez Partisi’nden oluşan bir koalisyon hükümeti oluşturduğu Ekim 2021’den bu yana görevde.

İktidar partisi ayrılıklarla sarsılıyor

Norveçli siyasetçi bu yıl akademik intihal iddialarına karışan ikinci kabine üyesi oldu. Ocak ayında Gıda ve Tarım Bakanı Sandra Borch, bir öğrencinin kendisinin yüksek lisans tezinin imla hataları da dahil olmak üzere bazı bölümlerinin farklı bir yazardan kaynak gösterilmeden kopyalandığını keşfetmesinin ardından araştırma ve yükseköğretim bakanlığı görevinden istifa etmişti.

Gahr Store’nin koalisyonu son aylarda başka yanlışlar nedeniyle birkaç bakanın ayrılığına tanık oldu. Eylül ayında dönemin Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt’in kocasının yıllarca kendisinden habersiz hisse senedi alım satımı yaptığı ve bunun da kendisini zenginleştirdiği ortaya çıkmıştı.

Geçen yılın Eylül ayında iktidardaki sosyal demokrat İşçi Partisi, 1924’ten bu yana ilk kez yerel seçimlerde ana muhalefet partisi muhafazakar Hoeyre karşısında yenilgiye uğramıştı. On yıllar boyunca yerel seçimlerde Norveç’in en büyük partisi olan İşçi Partisi, 11 Eylül’de Norveç’in 356 belediyesi ve 11 ilçesindeki yerel meclisler için yapılan seçimlerde ikinci olmuştu.

Norveç meclisinde bomba paniğiNorveç meclisinde bomba paniği

Biden NATO'nun yeni üyesini unuttu: İsveç ve Norveç...Biden NATO’nun yeni üyesini unuttu: İsveç ve Norveç…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.