Yunanistan’da havai fişekten çıkan yangın 13 tutuklama getirdi

Yunanistan yangınlarla mücadelesini sürdürürken, Atina yakınlarında çıkan yangının sebebinin bir yattan atılan havai fişek olduğu tespit edildi. Havai fişekleri attığı belirtilen 13 kişi tutuklandı.

Dünya 23 Haziran 2024
Fotoğraf: AA

Yaz aylarının gelip çatmasıyla dünya küresel ısınmanın da neden olduğu kavurucu sıcaklarla boğuşuyor. Yaz yangınları sezonu da ne yazık ki dünyanın birçok yerinde kendisini göstermeye başladı. Bu ülkelerden biri de komşu Yunanistan oldu. Yunanistan’da, yüksek hava sıcaklıkları ve şiddetli rüzgar nedeniyle başta Andros Adası olmak üzere birçok noktada çıkan orman yangınlarına müdahale edildi. Öte yandan geçtiğimiz günlerde başkent Atina’nın yakınlarında çıkan yangınla alakalı olduğu düşünülen 13 kişi de tutuklandı.

Yangına havai fişekler neden olmuştu

Yunan yetkililer Cumartesi günü, bir yattan atılan havai fişeklerin Atina yakınlarındaki bir adada orman yangını çıkarmasının ardından 13 kişiyi tutukladı. Hydra Adası Belediye Başkanı, yangının Cuma günü geç saatlerde başlamasının ardından “öfkesini” dile getirerek sorumlulara karşı yasal işlem başlatma sözü vermişti.

Yunanistan’da bu hafta çıkan düzinelerce orman yangınında en az bir kişi hayatını kaybetti. Hydra’nın itfaiye ekibi Facebook’ta yaptığı açıklamada, son yangının “bir tekneden atılan havai fişeklerden kaynaklandığını ve adadaki tek çam ormanının yanmasına sebep olduğunu” belirtti. İtfaiyeden yapılan açıklamada, havai fişeklerle ilgisi olmakla suçlanan 13 kişinin bir itfaiye soruşturmasının ardından tutuklandığı ve Pazar günü savcı karşısına çıkacakları belirtildi.

Şüpheliler hakkında herhangi bir ayrıntı verilmedi. Yunanistan’da kundakçılığa verilen cezalar sertleştirildi ve failler 20 yıla kadar hapis ve 200 bin euroya kadar para cezasıyla karşı karşıya. Hydra Belediye Başkanı Giorgos Koukoudakis, ERT kamu yayın kuruluşuna verdiği demeçte, havai fişeklerin arkasındaki “sorumsuz” kişilere karşı yasal işlem yapılması çağrısında bulunmanın yanı sıra, yetkililerin daha fazla yangın önleyici bölge ve ormanlardan geçen yollar oluşturması gerektiğini söyledi.

Bir başka adada da dört köy boşaltıldı

Acil servisler, Cumartesi günü Andros adasında bir başka yangının daha çıktığını söyledi. Dört köy boşaltıldı ve alevlere müdahale için uçak ve helikopterler getirildi. Sivil savunma servisi, özellikle Attika bölgesi, Mora yarımadası ve orta Yunanistan’da yangın riskinin “çok yüksek” olması nedeniyle teyakkuz çağrısında bulundu. Yetkililer kuvvetli rüzgarlar ve yüksek sıcaklıkların tehlikeyi arttırdığı uyarısında bulunurken Yunanistan zor bir yaz geçiriyor.

Şimdiye kadarki en sıcak kışını yaşamıştı

Şimdiye kadarki en sıcak kışını geçiren Akdeniz ülkesi geçen hafta yılın ilk sıcak hava dalgasını yaşadı ve bazı bölgelerde sıcaklık 44 derecenin üzerine çıktı.

Geçen yıl Yunanistan’da iki hafta süren şiddetli sıcak hava dalgasının ardından 20 kişinin öldüğü orman yangınları meydana gelmişti. Bilim insanları, insanların neden olduğu fosil yakıt emisyonlarının dünya genelinde sıcak hava dalgalarının süresini ve şiddetini arttırdığı konusunda uyarıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne göre, yükselen sıcaklıklar orman yangınlarının uzamasına ve yangınların yaktığı alanın artmasına neden oluyor.

Diyarbakır ve Mardin'de yangın: Beş ölü, 10'u ağır 44 yaralıDiyarbakır ve Mardin’de yangın: Beş ölü, 10’u ağır 44 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.