1-3 ay vadeli mevduat faizi yüzde 44,5’e çıktı

Merkez Bankası'nın 6 ay vadeli mevduatta zorunlu karşılık oranını yüzde 30'a çıkarması kısa vadeli mevduat fazini artırdı. KKM'nin cazibesi daha da azalınca mevduatların ağırlıklı bölümünü oluşturan 1-3 ay arası vadeli mevduatlarda ortalama faiz 3 puana yakın artışla yüzde 44,5'e çıktı.

Ekonomi 10 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın KKM'nin cazibesini azaltmak için aldığı önlemler kısa vadeli mevduat faizlerinin artmasını sağladı.

Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ay yaptığı zorunlu karşılık hamlesi sonrasında kısa vadeli mevduat faizlerinde yaklaşık 3 puanlık artış oldu. TCMB’nin verilerine göre mevduatların ağırlıklı bölümünü oluşturan 3 aya kadar vadeli mevduatlarda ortalama faiz 2,78 puan artışla yüzde 44,50 seviyesine geldi.

TCMB’nin geçen hafta duyurduğu düzenlemeyle kur korumalı mevduatta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltilerek döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi.

Merkez Bankası KKM’nin defterini dürmeye kararlıMerkez Bankası KKM’nin defterini dürmeye kararlı

TCMB’nin 2 Kasım’da yayınladığı tebliğe göre, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

TCMB, eylül ayında da 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranını yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltmiş, 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranını ise yüzde 5 olarak belirlemişti.

Söz konusu düzenlemeler bankaları KKM’den uzaklaştırmayı amaçlarken, bankaların müşterilerine standart TL mevduat için daha yüksek faiz teklif etmeleri mevduat faizlerinde yukarı yönlü hareket yarattı.

‘Asrın buluşu’ KKM fren tutmuyor, 3 trilyon TL'nin altına indi‘Asrın buluşu’ KKM fren tutmuyor, 3 trilyon TL’nin altına indi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.