2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu

Cuma günü 2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin ekonomisini geride bırakan Nvidia, 4 milyondan başlayıp 13 milyon liraya ulaşan yıllık maaş olanağıyla ABD'deki Silikon Vadisi'nin gözde şirketi haline geldi

Bilim Teknoloji 2 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Nvidia'nın Kaliforniya Santa Clara'daki üssünde çalışan 30 bin çalışan kendilerini 'Nvidialı' diye tanımlıyor.

Cuma günü 2 trilyon 56 milyar dolarlık piyasa değeriyle Saudi Aramco’nun tahtına oturarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi olan ABD’li çip üreticisi Nvidia, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasını da (GSYH) geçmiş oldu.

Yapay zeka çiplerine olan talepteki artışla her gün değerine değer katan Nvidia’nın solladığı ülkelerden bazıları ve yarattıkları ekonomik değerler şöyle sıralanıyor: Brezilya (1,92 trilyon dolar), Avustralya (1,69 trilyon dolar), Güney Kore (1,67 trilyon dolar), Meksika (1,46 trilyon dolar), İspanya (1,41 trilyon dolar), Endonezya (1,31 trilyon dolar), Türkiye (1,12 trilyon dolar), Suudi Arabistan (1,11 trilyon dolar), Hollanda (1 trilyon dolar), İsviçre (818 milyar dolar), Arjantin (631 milyar dolar).

Hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 66 değer kazandı

Nvidia’nın hisseleri cuma günü yüzde 4 kazançla 822,79 dolara yükselirken, şirketin hisselerindeki artış yılbaşından bu yana yüzde 66’yı aştı. Piyasa değeri bugün 2,056 trilyon dolara ulaşan Nvidia, Saudi Aramco’yu geçerek dünyanın en değerli üçüncü şirketi oldu. Saudi Aramco’nun piyasa değeri ise 2,046 trilyon dolar olarak hesaplandı. Microsoft 3,087 trilyon dolar, Apple da 2,774 trilyon dolarlık piyasa değeriyle ilk iki sıradaki yerini korumaya devam etti.

Yapay zeka Nvidia'yı uçurdu, şirketin değerine tek bir günde bütün İstanbul Borsası kadar değer eklendiYapay zeka Nvidia’yı uçurdu, şirketin değerine tek bir günde bütün İstanbul Borsası kadar değer eklendi

Silikon Vadisi’ndekilerin gözde şirketi oldu

Başarı grafiğindeki kesintisiz yükseliş Nvidia’yı ABD Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nin en çok iş aranan şirketi haline de getirdi. İşe alım uzmanları artan talebi 2014 yılında Facebook’taki duruma benzetiyorlar.

The Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan makalede de Nvidia’nın rekorlar kıran büyümesinin şirket içinde ve dışında milyonerler yarattığına dikkat çekilerek, çip şirketinin hisselerindeki yükselişin Santa Clara’daki kampüsünü en çok çalışılmak istenen teknoloji şirketi yaptığı belirtildi. Makale şöyle devam ediyor:

“Nvidia’nın istikrarı ve devasa yapay zeka sistemlerine güç sağlamak için gereken çipleri tedarik etmedeki hakim konumu, teknoloji yetenekleri için bir cazibe oluşturuyor ve eski çalışanlar, yeni işe alınanların bile hızla önemli projelerde görevlendirildiğini belirtiyor. Çalışanların yarısının 2023’te yılda 228 bin dolardan (7 milyon 150 bin TL) fazla kazandığı yüksek maaş paketleri bile bu eğilimi etkilemiyor. Yarı iletken sektöründeki işe alım uzmanları Nvidia’nın uzun zamandır çalışmak için cazip bir yer olduğunu ancak hisselerindeki hızlı yükselişin ardından rakiplerinin maaş konusunda geride kaldığını söylüyor. Nvidia’nın birçok rakibine personel sağlayan bir işe alım firması olan Atticus Growth Partners’ı yöneten Tom Case “2014’teki Facebook gibiler” diyor.

30 bin çalışanı kendisini ‘Nvidialı’ diye tanımlıyor

Ürünleri her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılan teknoloji şirketlerinin (Apple, Tesla, Meta Platforms ve Google) aksine Nvidia tanınmış bir isim değil. Şirketin kendilerini “Nvidialı” diye tanımlayan 30 bin çalışanı, bulunması zor mühendislik becerilerinin ve eski bir çalışanın labirentte peynir kovalayan farelere benzettiği bir güdünün karışımına sahip olma eğiliminde.

Kendi şirketlerini kurmaya devam eden eski Nvidia çalışanları, şirketin yıllar süren büyümesi boyunca startup kültürünü koruduğunu söylüyor. İşe alınan gençlerin büyük projelere atıldığını ve önde gelen bir yapay zeka şirketi olma statüsünü kaybetme paranoyasının sürekli yenilik arayışını körüklediğini söylüyorlar. Birçok teknoloji çalışanı arasında popüler bir sohbet forumu olan Blind’ın kullanıcıları, Nvidia’nın kurucusu Jensen Huang’ı yüzde 96’lık bir onay oranıyla üst düzey yöneticiler arasında ilk sıraya yerleştirdi.

Şirketteki pozisyonlar için yapılan aramalar iş arama platformu Indeed’de hızla artarken, diğer büyük teknoloji şirketleri yatay seyir izlemeye veya düşmeye devam ediyor. Üniversite öğrencileri Nvidia’yı hayallerindeki iş olarak gördüklerini söylüyor. Kariyerinin başındaki gençlere yönelik bir iş platformu olan Handshake’e göre şirket Ocak 2024’te Ocak 2023’e kıyasla yedi kat daha fazla staj başvurusu aldı.

Yıllık taban ücret 144-414 bin dolardan başlıyor

İşe alınmak teknik zeka gerektiriyor. Şirket tarafından listelenen yaklaşık 1.800 iş ilanı arasında yapay zeka depolama, derin öğrenme ve otonom araçlar için davranış planlama gibi alanlarda mühendislik pozisyonları yer alıyor ve yıllık taban ücretleri 144.000 dolar (4 milyon 515 bin TL) ila 414.000 dolar (yaklaşık 13 milyon TL) arasında değişiyor. Birçok iş için doktora derecesi aranıyor ve şirket bazı adayların birden fazla programlama dili bilmesini şart koşuyor.

23 yaşındaki Himanshu Agrawal, 2022 yaptığı dört tur görüşmeden sonra Nvidia’nın hisse başına ortalama 150 dolar olan kısıtlı hisse senedi birimlerini içeren teklifini geri çevirdiğini söylüyor. Rakip bir şirkette yazılım geliştirme mühendisi olarak mutlu olsa da neleri kaçırdığını düşünmeden edemediğini belirten Agrawal şöyle diyor: Şu anda portföyümde hisse senedi olmadığı için kendimi biraz kötü hissediyorum.

İşe alma çıtası yüksek

Nvidia CEO’su Jensen Huang her ne kadar son zamanlarda gençlerin bilgisayar bilimleri öğrenmesine ihtiyaç olmadığını savunsa da Nvidia’nın işe alma kriterleri oldukça yüksek. Son 6 aydır Nvidia için işe alım yapan MRL Consulting Group’un yöneticisi David Stone “Tercih edilen bazı yetenekler o kadar niş ki, diğer yarı iletken şirketlerinde çalışan mühendisler bu alana geçiş yapamıyor” diyor. Genç profesyonellerin bu özel becerileri öğrenmeye odaklanacaklarını ve kapıdan içeri girmek için “yaygara koparacaklarını” söyleyen Stone, gelecekte Nvidia’nın en iyi mühendislik yetenekleri için para babası rakipleriyle rekabet etmek zorunda kalacağını da sözlerine ekliyor.

Nvidia çalışanlarının yarısının 2023’te yıllık 228 bin dolardan (yaklaşık 7 milyon 150 bin dolar) fazlaydı.

Adayların yenilik yapmak ve “hareketli bir ortama katkıda bulunmak ve başkalarının hayatlarının işini yapmaları için bir platform yaratmak” için heyecanlı olmaları gerektiğini söyleyen bir şirket sözcüsü, Nvidia’nın sağlık, otomotiv ve diğer sektörlerde genişledikçe büyümeye ve işe alıma devam ettiğini de sözlerine ekliyor.

İşe alım firması Growth by Design Talent’ın kurucu ortaklarından Adam Ward, potansiyel iş adaylarının özellikle hisselerin ikiye ya da üçe katlanma ihtimalini düşündükçe Nvidia’da çalışma isteklerinin daha da arttığını belirtiyor.

Intel İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger’e göre, ileride daha fazla şirket yapay zeka modellerini çalıştırmanın maliyetini düşürmeye odaklandıkça Nvidia’nın son teknoloji ürünü ve daha pahalı çiplerinden uzaklaşabilir. Bu da Nvidia’nın işini azaltacak ve Intel gibi şirketlere fayda sağlayacak.

Profesörler ve kariyer koçları, üniversite öğrencileri için Nvidia’nın en çok çalışılmak istenen teknoloji şirketleri haline geldiğini söylüyor. Dünyanın ve Amerika’nın en iyi bilgisayar bilimleri ve mühendisliği okulu kabul edilen Carnegie Mellon Üniversitesi’nden geçen yıl mezun olan 40 kişi şirkette işe alındı. 2019’da bu sayı 12’ydi. Austin’deki Texas Üniversitesi’nin elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümünü yöneten Diana Marculescu, Nvidia’nın yapay zeka alanındaki hakimiyeti nedeniyle öğrencilere cazip geldiğini belirterek, “İlginin daha da artacağını düşünüyorum. Bu, yaptıkları işin benzersizliğinden kaynaklanıyor” diyor.

‘Labirentteki fareler gibi’

Şirkette çalışmış kişiler, kariyerinin başındaki işe alımlar için bile beklentilerin yüksek olduğunu belirterek, yoğun ama işbirliğine dayalı bir kültürün hakim olduğunu söylüyor. Yazılım şirketi Quest Labs AI’yı kurmadan önce 2 yıl boyunca Nvidia’da ürün yönetiminde çalışan Debparna Pratiher bu kültürü “Mütevazı, alçakgönüllü ama aynı zamanda neredeyse labirentteki fareler gibi olan insanları çekiyor. Tıpkı peynir aramak, bir sonraki projeyi aramak, bir şeylerin üzerine atlamak için bir sonraki yolu aramak gibi” sözleriyle tanımlıyor.

Nvidia’daki çalışmanın birçok avantajı da var. Yeni genel merkezin içinde bir bar bulunuyor ve çalışanlar istedikleri kadar sınırsız tatil politikasının yanı sıra her 3 ayda bir enerji toplamak için 2 “boş gün” geçiriyor.

2022’de Mirage adlı yazılım şirketini kurmak için ayrılan eski kıdemli yazılım mühendisi Aman Kishore, Nvidia’da çalışmanın, işleri yürütme ve teslim etme baskısı nedeniyle yoğun olabileceğini belirtiyor. 2020’de işe alınan Kishore, “Bir şeyleri çalışır hale getirmek, bir şeyleri çözmek için çok fazla sorumluluk ve aciliyet duygusu vardı” diyor. Kishore, şirkette çok sayıda bumerang çalışan olduğunu, bunların şirket içinde yer değiştirme fırsatları olduğu için ayrılıp geri döndüklerini de sözlerine ekliyor.

Kishore, Nvidia’ya şirket için tipik olduğunu söylediği bir yönlendirme yoluyla işe alınmış ve mülakat soruları oldukça spesifikmiş (Onunki bilgisayarla görme konusundaki bilgisiyle ilgiliymiş). Kishore, Nvidia’nın bir adayla ilk görüşmeden karar vermeye kadar genellikle iki haftadan fazla beklemediğini de belirtiyor.

Onlarca yıldır yarı iletken alanında işe alımlar yapan Gary Fowler da iş arayan bir Nvidia çalışanını müşterilerinden birisine önerdiğini belirterek, “Şirket ücret konusunda rekabet edemedi. Nvidia çalışanının şirketin hisse senedi performansı göz önüne alındığında ayrılması çılgınlık olur” dedi.

Nvidia: Bir günde 276 milyar dolar değer artışı inanılmaz bir şeyNvidia: Bir günde 276 milyar dolar değer artışı inanılmaz bir şey

Nvidia'nın dokunduğu şirket ihya oluyorNvidia’nın dokunduğu şirket ihya oluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.