Fitch, Sam Amca’nın notunu kırdı, altına talep arttı

ABD'nin uzun vadeli kredi notu 12 yıl sonra ilk kez AAA seviyesinden AA+'ya düşürüldü. Bakan Yellen karar için 'keyfi' değerlendirmesi yaptı. ABD'nin notu en son 2011'de S&P tarafından düşürülmüştü.

Ekonomi 3 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fitch, ABD'nin kredi notunu borç tavanı krizinin mali yönetimle ilgili soru işaretlerine neden olduğunu gerekçesiyle kırdığını açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “AAA”dan “AA+”ya düşürürken görünümü negatif izlemeden durağana çevirdi. Böylece Standard & Poor’s’un (S&P) 2011’deki kararının ardından ilk kez ABD’nin kredi notu düşürüldü. Fitch’den yapılan açıklamada, ABD’nin notunun düşürülmesinin gelecek 3 yıl içinde beklenen mali bozulmayı, yüksek ve büyüyen genel hükûmet borç yükünü ve tekrarlanan borç limiti açmazlarıyla son dakika kararlarında kendini gösteren benzer nottaki emsallerine göre yönetişim erozyonunu yansıttığı belirtildi.

Açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşunun ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “AAA”dan “AA+”ya düşürdüğü, görünümü negatif izlemeden durağana çevirdiği ifade edildi.

Sam Amca’ya kredi notu uyarısıSam Amca’ya kredi notu uyarısı

Yellen: Kesinlikle katılmıyorum

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yaptığı yazılı açıklamada, Fitch’in kararına kesinlikle katılmadığını belirtti. Söz konusu kararın, “keyfi ve güncel olmayan verilere dayandığını” öne süren Yellen, Fitch’in kararını dayandırdığı göstergelerin birçoğunda ABD’nin kaydettiği ilerlemeye rağmen kuruluşun not değişikliğini şimdi açıkladığını bildirdi. Yellen, “Fitch’in kararı Amerikalıların, yatırımcıların ve dünyanın dört bir yanındaki insanların halihazırda bildiklerini değiştirmiyor” dedi.

Son birkaç yılda ABD ekonomisinin hızlı bir ekonomik toparlanma yaşadığını işaret eden Yellen, işsizlik oranının tarihi düşük seviyelere yakın olduğunu, enflasyon geçen yazdan bu yana önemli ölçüde düştüğünü ve ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiğini anımsattı. Uzmanlara göre ABD’nin notunun uzun aradan sonra büyük bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından düşürülmesinde ilkbaharda borç tavanı nedeniyle ortala çıkan krizin etkisi oldu. Fitch de değerlendirmesinde borç tavanı krizinin mali yönetimle ilgili soru işaretlerine neden olduğunu ifade etti.

ABD’de borç tavanı krizi çözüldüABD’de borç tavanı krizi çözüldü

Altın yükseldi

Altın, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD’nin kredi notunu AAA’dan AA+’ya düşürmesinin ardından güvenli limanlara olan talebin artmasıyla yükseldi. Not indirimi, riskli varlıklara ilginin azalmasını tetiklerken bu durum dolardaki artışların etkisiyle yüzde 1,1’lik düşüş yaşayan altının bir miktar destek bulmasını sağladı. Öte yandan Çarşamba gerileyen tahvil getirileri de faiz getirisi olmayan değerli metalin yükselmesine destek oldu. Spot altın ons başına 1.950 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.690 TL seviyelerine yakın seyrediyor.

Öte yandan, salı günü açıklanan veriler ABD’de işçilere yönelik talepte bir miktar gevşeme olduğunu ve potansiyel olarak Fed’in faizleri artırması için üzerindeki baskının hafiflediğini gösteriyor. Piyasaların takip edeceği bir sonraki önemli veri yarın açıklanacak tarım dışı istihdam olacak.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.