30 gündür mücadele ediyorlar: Agrobay işçileri direnişi İstanbul’a taşıdı

Tazminatları verilmeden işten atılan Agrobay işçileri, direnişlerini İstanbul’a taşıdı. ‘Verimsiz çalışma’ gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, Almanya Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi.

Ekonomi 21 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık işçileri, direnişlerinin 28’inci gününde Almanya ve Rusya konsoloslukları önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Tarım Sen Başkanı Umut Kocagöz’ün yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve TİP’li Kadınlar ile da destek verdi.

Dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğunu iddia eden Bayburt Grup’a bağlı çalışan işçilerin direnişi jandarma tarafından gözaltılarla, para cezalarıyla kırılmaya çalışılıyordu. Yapılan baskılara rağmen direnişlerinde kararlı olan işçiler, Alman Konsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi.

‘Zor şartlar altında, kötü koşullarda çalıştık’

İşten çıkarılan isimlerden olan ve 9 yıldır Agrobay’da çalıştığını belirten Şirin Yıldırım, “Çok zor şartlar altında, kötü koşullarda çalıştık. Dini ve resmi bayramlarda, tehditle çalıştırıyorlardı. Can güvenliğimiz yoktu” dedi. İş yerinde yaşadığı bir kazayı anlatan Yıldırım, “Arabadan düşüp, omurga kemiğimi kırdım. Raporu şirket karşılamadı, kendim senelik iznimin parasını aldım. Onunla tamamladım açığımı. Patron arayıp da bir ‘Geçmiş olsun’ dahi demedi” diye konuştu.

İşten atılmadan önce bir ay boyunca 1,5 ton asitle uğraştığını kaydeden Yıldırım, bu süreçte ilaç aldığını ve karaciğer rahatsızlığı yaşadığını dile getirdi. Çalıştıkları süre boyunca sağlık problemleri yaşadıklarını belirten Yıldırım, “O yüzden sendikaya üye olalım dedik. Kapıda bulduk kendimizi. İşten bu yüzden çıkarıldık” ifadelerini kullandı.

Bayramların son gününde işe çağırıldıklarını ve itiraz edilmesi halinde işten çıkış ve başka bölümlere gönderilme gibi yaptırımlarla karşılaştıklarını söyleyen Yıldırım, çalıştıkları tatil günlerinin ücretlerinden de kesinti yapıldığını vurguladı.

‘Ağır hakaretler ve baskılarla çalıştık’

İleri Haber’den İzel Sezer ve Ersan Kınık’ın haberine göre, direnişteki işçilerden Ayten Yavuz ise 6 sendir Agrobay’da çalıştığını belirterek sözlerine başlarken, yaz aylarında 80 dereceye kadar ulaşan sıcaklarda, ağır işlerde çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. “Size domates üretiyoruz ama ne zorluklarla ürettiğimizi bilin” diyerek seslenen Yavuz, “Ağır hakaretler ve baskıları sürekli yaşadık” ifadelerini kullandı.

Baskılar nedeniyle sendikaya üye olmaya karar verdiklerini aktaran Yavuz, ilk işten çıkarılan kişinin kendisi olduğunu söyledi ve “Sendikaya üye oluyorum diye örgütlüyorum diye ilk beni çıkardılar” dedi.

Tazminatlarının ve bir maaşlarının verilmediğini kaydeden Ayten Yavuz, “Herhalde ceza vermek istiyorlar, bizi maaşla korkutuyorlar. Biz hakkımızı istiyoruz, başka hiçbir şey de istemiyoruz. Ama şunu bilin. Biz üretmezsek, siz yiyemezsini. Onun için herkesin desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu ve dayanışma çağrısında bulunarak, “Haklarımızı alana kadar bize yardımcı olursanız, desteklerseniz, seviniriz” sözlerini kullandı.

‘Agrobay seracılık yöneticileri suç işliyor’

Basın açıklamasına katılan Tarım Sen Başkanı Umut Kocagöz, Agrobay işçilerinin sendikaya başvurusu üzerine örgütlenme çalışmalarına başladıklarını belirterek, “İşveren tarafından tespit edilmesi üzerine sendikal faaliyet yürüten arkadaşlarımız ve sonrasında üye arkadaşlarımızın bir kısmı işten çıkarıldı. Bu Anayasal bir suç, bunu biliyoruz. Agrobay Seracılık yöneticileri suç işlemektedir” dedi.

“Bizim taleplerimiz çok net” diyerek devam eden Kocagöz, “İşe geri dönmek isteyen arkadaşlarımız bir an önce işe alınmalı. İşten çıkış kodu olan kod-46 bir an önce düzeltilmeli ve işten atılan arkadaşlarımızın tazminatları bir an önce eksiksiz bir şekilde verilmeli” ifadelerini kullandı.

İşveren ile şimdiye kadar diyalog kuramadıklarını belirten ve müzakereye açık olduklarını dile getiren Kocagöz, “Taleplerimizin yerine getirilmediği sürece mücadelemiz devam edecek. Agrobay Seracılık önünde çadır kurduk. Bugün mücadelemizin 30. günü” diye konuştu.

‘Agrobay’ın nasıl bir şirket olduğunu tüm dünyaya göstermek istiyoruz’

Mücaele kararlılığını vurgulayan Kocagöz, açıklamanın konsolosluk önünde yapılma gerekçesini de “Burada bulunmamızın sebebi şu. Bir muhataplık alana kadar ve bu sorun çözülene kadar biz, Agrobay şirketinin nasıl bir şirket olduğunu, tüm dünyaya göstermek ve anlatmak istiyoruz” sözleriyle açıkladı.

Patron, 'işçi benim her şeyi yaparım' dedi, Jandarma direnen tarım işçilerine sert müdahale etti: 2 gözaltıPatron, ‘işçi benim her şeyi yaparım’ dedi, Jandarma direnen tarım işçilerine sert müdahale etti: 2 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.