Ev sahibi-kiracı kavgasına son örnek

Ev sahibi-kiracı kavgaları bitmiyor. İstanbul Maltepe'de bir ev sahibi, daireyi kiralamak isteyen vatandaştan enflasyon oranında zam yapmasını istedi. Kiracı kiralamaktan vaz geçti. Ev sahibi depozitoyu geri vermedi.

Ekonomi 5 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamı, her türlü ekonomik dengeyi bozdu. Bu yüzden bir dönem konut fiyatları enflasyonun kat be kat üzerinde arttı. Onu kiralardaki astronomik artış izledi. İktidar çözümü kira artışlarını yasayla sınırlamakta buldu. Bu da ev sahipleriyle kiracılar arasında zaman zaman cinayete varan kavgalara neden oldu.

Bu kavgalar halen daha bitmiş değil, çünkü kiraya yüzde 25 sınırlaması devam ediyor. Ev sahipleri bu sınırı aşabilmek için türlü çeşitli yollar deniyorlar. İşte bu yeni denemelere bir örnek, İstanbul Maltepe’de yaşandı. R.A adlı vatandaş İstanbul Maltepe Bağlarbaşı Mahallesindeki bir kiralık daire buldu. Ev sahibi G.Y  ile 25 bin lira kira bedeli karşılığında anlaştı ve 15 bin lira da kapora verdi.
Ancak ev sahibi G.Y’nin gönderdiği kira sözleşmesi R.A’yı şaşırttı, çünkü gelen kira sözleşmesinde “Kiracı bundan sonraki yıllarda mecurda oturmaya devam ettiği sürece her yıl kira bedeli enflasyon oranında arttırılacaktır” deniliyordu.

Ev sahibi G.Y’nin daireyi kiralamak istediği R.A’ya gönderdiği kira sözleşmesi.

Sözleşmenin bu maddesini gören R.A, ev sahibi G.Y’ye “Böyle bir talepte bulunma hakkınız yok, bu yasal değil. Ben bu evi tutmaktan vazgeçtim. Kaporamı verin” dedi.

Ev sahibi G.Y’ye kaporayı vermek istemedi ve aralarında tartışma çıktı. En son G.Y 15 bin liralık kaporanın 10 bin lirasını verdi. Ancak 5 bin lirasını vermedi. Ev sahibinin bu davranışından sonra R.A avukatı aracılığıyla G.Y hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kiracılar fahiş artışlara karşı Meclis’e yürüyorKiracılar fahiş artışlara karşı Meclis’e yürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.