450 bin kişi konutta en uzun beklenen kuraya takıldı

Olası depremde İstanbul’daki 250 bin binanın risk altında olduğu belirtilirken THY ve Emlak Konut işbirliği ile geçen yıl açıklanan 13 bin konutluk Arnavutköy Yenişehir projesinde 8 ay geçmesine rağmen kuralar çekilmedi. Proje 450 bin başvuru almıştı

Ekonomi 14 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Arnavutköy Yenişehir projesinde başvurular 2 Haziran 2023'te sona ermişti.

Bir taraftan uzmanlar arka arkaya İstanbul için deprem uyarısı yaparken diğer taraftan yüksek ev fiyatlarından dolayı kira problemi büyüyor. Soruna kısmen çözüm olması beklenen THY ve Emlak Konut işbirliğinde gerçekleştirilecek 13 bin konutluk Arnavutköy Yenişehir projesinde ise hâlâ kuralar çekilmedi. Geçen yıl büyük bir kampanya ile duyurusu yapılan projenin tanıtımı üzerinden geçen sürenin 8 ayı bulması üzerine başvuru yapan vatandaşlar tepkilerini sosyal medyada sık sık dile getirmeye başladılar. 450 binden fazla talep gelen ve 2 Haziran 2023’te başvuruların sonlandırıldığı Arnavutköy Yenişehir en uzun süre kura bekleyen proje olurken kuraların ne zaman çekileceği hâlâ belirsiz. Kura tarihinin gecikmesine ilk zamanlarda gerekçe olarak yoğun talep gösterildi. Yoğun talep nedeniyle başvuru yapan bireylerin şartlarının tek tek incelenmesinin zaman aldığı dile getirilmişti. Süreci uzatan diğer etkenler olarak da temmuz ayında yaşanan genel müdürlüğü değişimi olarak gösterilmişti. Emlak Konut GYO’da beş yıl genel müdürlük görevini sürdüren Hakan Gedikli’nin yerine Cengiz Erdem getirilmişti.

5 milyonluk projede kuralar 2.5 ay içinde tamamlandı

Bu gerekçelerle Arnavutköy Yenişehir projesinde kura süreci uzamaya devam ederken diğer yandan 250 bin konutlu “İlk Evim” projesinde kuralar başvuruların sona ermesinden sonra 2.5 ay gibi kısa zamanda tamamlanmıştı. 8 milyon başvuru yapılıp geçerli başvuru sayısı 5 milyon 135 bin 324 olarak açıklandığı İlk Evim’de müracaat süresi 1 Kasım 2022 son bulurken 64 ilde  kuralar 22 Ocak 2023’e kadar olan süreçte yapılmıştı. Bu proje kapsamındaki 250 bin konutun iki yıl içinde teslim edileceği açıklanmıştı, ancak 6 Şubat’taki depremin bu konutların yapım sürecini yavaşlattığı belirtiliyor.

450 bin kişi uygun fiyatlı konut piyangosu bekliyor: Şansları 35'te 1450 bin kişi uygun fiyatlı konut piyangosu bekliyor: Şansları 35’te 1

İstanbul’da 250 bin bina deprem riski altında

İBB’nin yaptığı son analize göre 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da 91 bin bina ağır veya çok ağır hasar, 167 bin bina orta hasar alacak. Yani yaklaşık 250 bin bina içinde yaşayan milyonlarca kişi büyük risk altında. Dolayısıyla Emlak Konut GYO’nun kura çekimine ilişkin açıklamayı bir an önce yapması bekleniyor.

Bakan Şimşek de konut üretimine dikkat çekti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yakın zamanda yaptığı açıklamayla arz yetersizliğinin kira artışlarına  neden olduğuna dikkat çekmişti. Şimşek, kiralardaki fiyat artışlarının önüne geçmek için konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artırılacağını söyledi.

Daire fiyatları 2 milyon 88 bin TL olarak açıklanmıştı

İstanbul Havalimanı’na 10 dakika ulaşım mesafesindeki Arnavutköy Yenişehir Evleri projesi 2.5 milyon metrekare alan üzerinde yapılacak. Projede 1+1, 2+1, 3+1 dairelerin yüzde 20 peşinat, 120 ay vade 7 bin 500 TL’den başlayan taksitlerle satışa çıkacağı açıklanmıştı.
Projede 1+1 58 metrekare evin fiyatı 2 milyon 88 bin TL, 2+1 72 metrekare evin fiyatı 2 milyon 592 bin TL, 3+1 102 metrekare evin fiyatı ise 3 milyon 672 bin TL olarak belirtilmişti. Ancak projede bu yıl fiyatların memur maaş artış oranına bağlı olarak artırılması bekleniyor.

Emlak Konut'tan yabancılara rekor hisse satışıEmlak Konut’tan yabancılara rekor hisse satışı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.