8 milyar dolarlık FTX dolandırıcılığına ‘Salak ile Avanak’ benzetmesi

Müşterilerinin 8 milyar dolarını dolandırdığı iddiasıyla yargılanmaya başlayan FTX şirketinin kurucusu Sam Bankman-Fried davasında savcılar durumu 'Salak ile Avanak' filmindeki sahneye benzettiler. Filmde Jim Carrey çantaya doldurdukları senetlerin para kadar iyi olduğunu savunuyordu.

Ekonomi 22 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasını dolandırdığı iddiasıyla elektronik dolandırıcılık, menkul kıymet dolandırıcılığı ve kara para aklama da dahil 7 suçlamayla karşı karşıya bulunan kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’ın 3 Ekim’de başlayan davası ilginç sahnelere tanık oluyor.

Savcılar perşembe günü Yargıç Lewis Kaplan’a sundukları özette, olayı 1994 yapımı komedi filmi “Salak ile Avanak” filmindeki bir sahneye benzetti. Özette, “1990’ların popüler bir filmi bu konuyu açıklamaktadır: Para ile doldurulmuş bir evrak çantası, daha sonra senetlerle doldurulmuş bir evrak çantası ile aynı değildir” denildi.

Jim Carrey ve Jeff Daniels’ın başrollerini paylaştığı film, para dolu bir çantayı sahibine iade etmek için Colorado’ya giden ancak paraları harcamaya karar veren pek de zeki olmayan iki arkadaşı konu alıyordu. Jim Carrey’nin canlandırdığı Lloyd Christmas karakteri harcadıkları paraların yerine çantaya doldurdukları senetleri göstererek “Bu para kadar iyidir efendim” diyordu.

Manhattan’daki davaya başkanlık eden Yargıç Lewis Kaplan’a yazılı olarak sunulan özette, New York Güney Bölgesi ABD avukat yardımcıları, savunma ekibi tarafından verilen jüri talimatlarının birçoğuna itiraz etti. Savunmanın jüri talimatında, “Müşterilerin para yatırdıktan sonra FTX borsasında işlem yapmak için kredi aldıklarını ve bu nedenle talep üzerine daha sonra eşdeğer miktarda para çekme hakkı elde ettiklerini tespit ederseniz, bu onların mülkten mahrum bırakıldıklarını tespit etmek için yeterli değildir” denildi.

Batık kripto para şirketi FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried hapse giriyorBatık kripto para şirketi FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried hapse giriyor

Davanın konusunu büyük çoğunlukla Bankman-Fried’in kripto borsası FTX’in müşteri hesaplarından hortumladığı ve kripto para fiyatlarının düşmesinin ardından kardeş hedge fonu Alameda Research’teki kayıpları örtbas etmek için kullandığı milyarlarca dolara dayanıyor. Fonların ayrıca Bahamalar’daki 35 milyon dolarlık bir mülk ve siyasi bağışlar gibi ödemelere gittiği iddia ediliyor.

İflas eden kripto para borsasının çöküşü nedeniyle dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski FTX İcra Kurulu Başkanı Sam Bankman-Fried, 30 Mart 2023’te ABD’nin New York kentindeki Manhattan federal mahkemesinin önünde yürürken.

FTX ve Alameda aynı anda çökerken müşteriler paralarının çoğunu geri alamadı. Savcılara göre savunma, jüriye para orada olmasa bile müşterilerin yatırdıkları fonlardan hâlâ alacakları olduğunu çünkü paranın başka şeyler için kullanıldığını kanıtlamaya  çalışıyor. Savcılar, bu argümanın “davanın gerçeklerine bağlı olmadığını” ve “daha sonraki bir tarihte fon elde etmek için bir kredinin, bu tür fonlar nihayetinde mevcutsa açıkça para veya mülkün kendisi ile aynı veya değerli olmadığını” söylüyorlar.

Kayyum, FTX’in 5 milyar dolarını bulduKayyum, FTX’in 5 milyar dolarını buldu

Suçlu bulunursa ömür boyu hapse girecek

31 yaşındaki Sam Bankman-Fried, geçen yılın sonlarında kripto imparatorluğunun çöküşüyle bağlantılı yedi dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Suçsuz olduğunu savunan Bankman-Fried, suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Duruşmanın ilk üç haftası, Bankman-Fried’ın FTX ve Alameda’da üst düzey yöneticilik yapan ve o zamandan beri bazıları devletle anlaşarak kendisine sırtını dönen eski yakın arkadaşlarının ifadeleriyle geçti. Duruşmanın önümüzdeki hafta perşembe günü yeniden başlaması ve kasım ayına kadar sürmesi planlanıyor.

Yargıç Kaplan, birçok kez devletin ve Bankman-Fried’in avukatlarıyla mahkeme salonundaki tavırlarını tartışmak üzere toplantılar düzenledi. En son perşembe günü her iki tarafın avukatlarına da yüklenerek özellikle iddia makamına son uzman tanıklarının önemli ayrıntılar hakkında hiçbir şey bilmediklerini, buna rağmen Bankman-Fried’in davranışını suç olarak nitelendirdiklerini söyledi. Her iki taraf da daha iyisini yapmaları ve birbirleriyle daha fazla iletişim kurmaları konusunda uyarıldı.

Kripto para borsası FTX, geçen yıl kasım ayında iflas etmiş, şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried’ın da istifa ettiği açıklanmıştı. Bankman-Fried, aralık ayında ABD’nin suç duyurusunun ardından Bahamalar’da gözaltına alınmıştı. ABD’ye 21 Aralık 2022’de teslim edilen Bankman-Fried’ın duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılmıştı. Bankman-Fried’ın kefaleti, ağustos ayında tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle iptal edilmiş, eski CEO Brooklyn’deki bir cezaevine gönderilmişti.

 

FTX’in patronunun 700 milyon dolarlık varlığa el konulduFTX’in patronunun 700 milyon dolarlık varlığa el konuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.