Bitcoin 45 bin doları geçince uçuk tahminler havada uçuştu

ABD'de olası ETF onayı beklentisiyle Bitcoin fiyatının önceki gün 45 bin doları aşmasından sonra 2024 yılı için uçuk tahminler gelmeye başladı. 60 bin dolar olacak diyen de var, yüzde bin artışla 500 bin dolar tahmini yapan da.

Ekonomi 4 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kripto para sektörü uzmanları, Bitcoin'de yeni bir boğa koşusunun başladığına inanıyor.

Bitcoin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin ETF’sini onaylayacağı haberleriyle önceki gün sert yükselerek 24 saatte yüzde 8’e yakın değer kazandı ve 45 bin doları aşan fiyatıyla 22 ayın zirvesini test etti. Bu gelişmeyle birlikte CNBC’nin kripto para sektörünün içinden ve dışından görüştüğü yorumcular 2024 yılında Bitcoin için 60 bin ila 500 bin dolar arasında değişen çeşitli fiyat tahminlerinde bulundu.

Gün ortasında soğuk duş

Kripto para piyasaları SEC’in spot Bitcoin ETF başvurularına vereceği yanıtı dört gözle beklerken Bitcoin dün gün ortasında sert bir satışla karşılaştı. Çarşamba sabahına 45 bin 300 dolardan başlayan BTC, SEC’in ETF’ye yönelik karar için ek süre talep ettiği yönündeki iddialardan sonra haftalık kazancının çoğunu vererek bir ara 40 bin 750 dolara geriledi.

Kriptoda şok gelişme: Binance kara para aklama suçlamasında uzlaştı, 4.3 milyar dolar ceza ödeyecekKriptoda şok gelişme: Binance kara para aklama suçlamasında uzlaştı, 4.3 milyar dolar ceza ödeyecek

2023 yılına FTX ve Sam Bankman-Fried’in yanı sıra Binance ve kurucusu Changpeng Zhao’ya karşı yürütülen cezai soruşturmaların sonuçlanması damgasını vurdu ve sektörün temizleneceği beklentisiyle dijital para birimi yıl içinde yaklaşık yüzde 152 artış gösterdi. Kripto para sektörünün içinden ve dışından birçok yorumcu bu yükselişin devam etmesini bekliyor.

2021’de rekor seviyeye ulaştıktan sonra Bitcoin yüksek profilli projelerin çöküşü, likidite sorunları ve iflasların damgasını vurduğu zorlu bir 2022 geçirdi. O yıl bir zamanlar dünyanın en büyük kripto para borsalarından olan FTX iflas başvurusu yaptı. 2023 yılında kurucusu Sam Bankman-Fried ABD’deki federal savcılar tarafından yöneltilen yedi suçlamanın tamamında suçlu bulundu. Yine aynı yıl Binance’den Changpeng Zhao Adalet Bakanlığı ile yapılan 4,3 milyar dolarlık anlaşmanın parçası olarak cezai suçlamaları kabul etti ve şirketin CEO’luğundan istifa etti.

Batık kripto para şirketi FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried hapse giriyorBatık kripto para şirketi FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried hapse giriyorArtık bu iki yüksek profilli dava ortadan kalktığına göre birçok kripto para birimi yöneticisi bunu ilerlemek ve sektörün en çok tanınan iki çocuğunun kötü davranışlarının altına çizgi çekmek için şans olarak görüyor. Kripto piyasalarına geri dönen coşkuyla birlikte sektör yöneticileri temelde iki şeye dayanan yeni bir boğa koşusu başladığını söylüyor: Bitcoin “yarılanması” ve ABD’de potansiyel bir Bitcoin borsa yatırım fonu onayı.

Her dört yılda bir gerçekleşen yarılanma Bitcoin blok zincirinde çıkarılan her 210 bin blokta bir gerçekleşen programlanmış bir olay. Dolaşımdaki Bitcoin arzını kontrol etmek için yapılan uygulama sırasında blok başına çıkarılan yeni Bitcoin sayısı yarı yarıya azalıyor. Madencilerin Bitcoin madenciliği için aldıkları ödüller de yarıya indiriliyor. Bu sayede sadece 21 milyon adet olacak olan Bitcoin arzı sınırlandırılmış oluyor. Önceki fiyat döngülerinde yarılanma Bitcoin fiyatındaki artıştan önce gerçekleşti.

'Kimseyi dolandırmadım' diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı‘Kimseyi dolandırmadım’ diyen Sam Bankman-Fried: Günlük işlem hacmimiz 15 milyar dolardı

Bu arada SEC’in yıllarca süren muhalefetin ardından ilk Bitcoin ETF’sini onaylaması olasılığı da heyecan yaratıyor. Bu, yatırımcıların bir borsaya gitmek zorunda kalmadan Bitcoin fiyatını takip eden ürün satın alabileceği ve dijital para birimini doğrudan ellerinde tutabileceği anlamına geliyor. Sektör bunun daha geniş bir yatırımcı yelpazesini ve özellikle de büyük kurumsal yatırımcıları çekeceğini umuyor. Tüm bu heyecanla birlikte Bitcoin’in fiyatı hakkında oldukça cesur tahminler de yapılıyor. İşte bazıları:

Mark Mobius-60 bin dolar: “Para sihirbazı” lakaplı Mark Mobius, 2022 yılında Bitcoin’in 28 bin doların üzerinde işlem görürken 20 bin dolara düşeceğini doğru bir şekilde tahmin etti. Daha sonra 10 bin dolarlık bir fiyat çağrısı yaptı ve 2023’te buna sadık kaldı. Ancak Bitcoin yükseldiği için bu gerçekleşmedi. Mobius CNBC’ye verdiği demeçte 2024 yılı için Bitcoin’in yıl sonuna kadar 60 bin dolara ulaşabileceğini söylüyor. Mobius, bir Bitcoin ETF’sinin olası görünmesi ve kripto para birimine olan “ilgiyi artırması” dışında “Bu tahmin için bir gerekçe yok” diyor.

Bitcoin'e 'ABD' dopingi, 24 saatte yüzde 8 yükseldiBitcoin’e ‘ABD’ dopingi, 24 saatte yüzde 8 yükseldi

Bit Mining-75 bin dolar: Kripto madencilik firması Bit Mining’in başekonomisti Youwei Yang, Bitcoin’in 2024 yılında 75 bin dolara ulaşabileceğine inanıyor. Yang, beklenen fiyat artışını Bitcoin ETF’sinin onaylanarak Bitcoin’e daha fazla kurumsal yatırım yapılmasına ve Mayıs 2024’te Bitcoin arzının kısıtlanmasına neden olacak Bitcoin yarılanmasına bağlıyor. Yang e-postayla gönderdiği bir notta, “Bitcoin’in 2024’te 25 bin ila 75 bin dolar arasında, 2025’te ise 45 bin ila 130 bin dolar arasında işlem göreceğini tahmin ediyorum” diyor ve ekliyor: “Yüksek fiyatlar mümkün olsa da, piyasadaki dalgalanma ve insanların korku ve açgözlülük eğilimleri nedeniyle tüm yatırımcılar kazançlı çıkmayacaktır.”

CoinShare-80 bin dolar: CoinShares’in araştırma müdürü James Butterfill, ABD’de Bitcoin ETF’lerinin potansiyel onayının etkisiyle 2024 yılında dijital varlıklar için ortamın “önemli bir değişim” için ayarlandığını söylüyor: “Uzun zamandır beklenen bu gelişme, kripto para birimleri için yatırımcı tabanını genişletmeye ve onları geleneksel finansal piyasalarla daha yakından bütünleştirmeye hazırlanıyor. Tahminler, yönetim altındaki mevcut varlıklardan (yaklaşık 3 milyar dolar) yüzde 20’lik bir yatırım artışının Bitcoin fiyatlarını potansiyel olarak 80 bin dolara çıkarabileceğini gösteriyor.”

Butterfill, merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme senaryosunun da Bitcoin’i daha yükseğe taşımada “belirleyici bir rol oynayabileceğini” sözlerine ekliyor. Butterfill’e göre piyasa, halihazırda Bitcoin’de fiyatlandırıldığını düşündüğü yarılanmanın ötesinde, dijital madalyonun fiyatını daha da etkileyebilecek faktörlere de bakacak. Butterfill, “Dolayısıyla yarılanma bilinen bir olay olsa da, diğer unsurlar özellikle de faiz oranlarının düşürülme potansiyeli, gelecekte Bitcoin’in fiyatını şekillendirmede önemli olabilir” diyor.

Nexo-100 bin dolar: Kripto para borsası Nexo’nun kurucu ortağı Antoni Trenchev, Bitcoin’in 2024’te 100 bin dolara ulaşabileceğine inanıyor. Trenchev, 2022’de de Bitcoin’in 100 bin dolara ulaşacağını açıkladı ancak bu gerçekleşmedi hatta düştü. Trenchev, şimdi birden fazla Bitcoin ETF’sinin onaylanması ve yarıya indirilmesini gerekçe göstererek 2024 yılı için tahminini tekrarlıyor: “2024 için beklentim, Bitcoin’in yarıya indirilmesi ve spot ETF onayından gelen ikiz turbo desteğinin Bitcoin’i 100 bin dolara çıkarması ve 2025’te daha yüksek seviyelere çıkma olasılığı. 100 bin dolara giden yol beklenmedik çukurlarla ve çift haneli düşüşlerle kaplı olacak.”

Standard Chartered-100 bin dolar: Nisan ayında Bitcoin için yaptığı 100 bin dolarlık çağrıyı kasım ayında ikiye katladı. Banka bunun çok sayıda ETF’nin onaylanmasından kaynaklanacağını ve yarılanmanın da destekleyici olacağını söylüyor.

Carol Alexander-100 bin dolar: Sussex Üniversitesi finans profesörü Carol Alexander, 2022 yılında Bitcoin’in 10 bin dolara düşeceği öngörüsüyle oldukça başarılı bir performans sergiledi. CoinDesk verilerine göre o yıl Bitcoin yaklaşık 15.480 dolara kadar düştü. Alexander, 2023 için Bitcoin’in 50 bin dolara kadar yükseleceğini söylüyor. Bitcoin aralık ayı başında yaklaşık 44 bin 700 dolar ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Alexander CNBC’ye verdiği demeçte, 2024’ün ilk çeyreğinde Bitcoin’in “volatilite yaratan profesyonel tüccarlar” nedeniyle 40 bin ila 55 bin dolar aralığında işlem göreceğini söylüyor. Alexander’a göre bir sonraki aşama, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Coinbase ve Binance’e yönelik suçlamaları ne zaman çözeceğine bağlı olacak ve bu da diğer yorumcuları tekrarlayarak bir Bitcoin ETF’sinin onaylanmasından önce gerekli olabilir. SEC, 2023 yılında hem Coinbase hem de Binance’e dava açmıştı. Alexander, bu suçlamaların ikinci ya da üçüncü çeyrekte çözüme kavuşturulmasının muhtemel olduğunu, ardından ETF’lerin onaylanacağını ve Bitcoin fiyatının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 70 bin dolara yükseleceğini söylüyor. Bundan sonraki fiyat, Blackrock ve Fidelity gibi ETF sağlayıcılarının “piyasa yapıcılarını yalnızca ETF’leri oluşturmak için değil, aynı zamanda borsalarda “aşırı dalgalanma” yaratan fiyat manipülasyonlarını savunmak için” donatma yeteneklerine bağlı. Alexander, “2024’ün sonundan önce fiyat 100 bin doları aşabilir ancak yalnızca Blackrock ve Fidelity piyasa yapıcı algoritmaları oynaklığı azaltma yeteneğine sahipse” diyor.

Matrixport-125 bin dolar: Kendisini bir kripto finansal hizmetler firması olarak tanımlayan Matrixport, kasım ayında yayınladığı bir notta Bitcoin’in Nisan 2024’e kadar 63 bin 140 dolara ve gelecek yılın sonuna kadar 125 bin dolara ulaşacağını öngörüyor. Bir raporunda “Enflasyon modelimize dayanarak, makro ortamın kripto için güçlü bir kuyruk rüzgarı olmaya devam etmesi bekleniyor. Enflasyonda düşüş daha bekleniyor ve bu da ABD Merkez Bankası’nın muhtemelen faiz indirimlerine başlamasına yol açacak. Jeopolitik çapraz akımlarla birleştiğinde, bu sağlıklı parasal destek dozu Bitcoin’i 2024’te yeni zirvelere taşımalıdır” diyor. Birçok yorumcu para politikasının gevşetilmesini riskli bir varlık olarak görülen Bitcoin için destekleyici olarak görüyor. Bu arada bazıları Bitcoin’i jeopolitik çekişme zamanlarında para akıtmak için bir tür “güvenli liman” varlığı olarak görüyor ancak çoğu kişi bu teoriye katılmıyor.

CoinFund-500 bin dolar: Girişim sermayesi CoinFund’un yönetici ortağı Seth Ginns “Bitcoin’in dolar ve reel getirilerle güçlü bir ters korelasyonu var ve şu anda her ikisi de düşüyor. Ayrıca BTC spot ETF’nin lansmanı sonrası girişlerin yanı sıra 2024’ün ilerleyen dönemlerinde ETH (eter) spot ETF’lerinin muhtemel onayına ilişkin artan heyecanın da oldukça anlamlı olmasını bekliyoruz” diyor. Ginns, sektörün “düzenleyici normalleşme” sürecinde olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekliyor. Ginns, Bitcoin’in “bir sonraki döngüde” madeni para başına 1 milyon dolara dokunabileceğini söylüyor ancak 2024 için daha “makul bir beklentinin” Bitcoin’i 250 bin ila 500 bin dolar arasına taşıyacağını savunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.