ABD’de enflasyon altı ay sonra düştü, faiz indirimi beklentisiyle altın fiyatları yükseliyor

ABD'de tüketici fiyatları nisanda yüzde 0,3 ile piyasa beklentilerinin altında arttı. Çekirdek enflasyonun 6 ayın ardından ilk kez yavaşlama göstermesiyle faiz indirimi beklentilerinin artması ons altının yükselmesine, doların düşmesine neden oldu.

Ekonomi 15 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD'de çekirdek enflasyon 6 ayın ardından ilk kez yavaşladı.

ABD’de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) nisanda beklentilerin altında yükselerek bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE’nin bu dönemde yüzde 0,4 artması yönündeydi. TÜFE nisanda yıllık bazda ise yüzde 3,4 yükseldi. Böylece yıllık TÜFE piyasa beklentisi olan yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşti. ABD’de enflasyon mart ayında aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,5 olmuştu. Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE nisanda aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,6 artış gösterdi. Böylelikle çekirdek enflasyon 6 ayın ardından ilk kez yavaşlama gösterdi.

Dolar geriledi, ons altın yükseliyor

Enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi indireceğine yönelik beklentiler arttı. Böylece açıklama öncesinde 2 bin 361 dolar olan altın fiyatları yüzde 0,62 artışla 2 bin 372 dolara yükseldi. Veri sonrası 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri 10 baz puanın üzerinde geriledi, Japon Yeni dolara karşı yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. Euro/dolar kuru ise 1,085 seviyesine çıktı. Bitcoin fiyatı ise yüzde 4 yükselişle 64 bin doları aştı.

Powell’dan ‘sabır’ istemişti

Fed Başkanı Jerome Powell, Yabancı Bankacılar Birliği’nin ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte enflasyonun soğumaya devam ettiğine dair kanıtları beklemeleri gerektiğini söyleyerek borçlanma maliyetlerini uzun süre yüksek tutma ihtiyacını vurgulamıştı. Fed Başkanı, son enflasyon rakamlarının faiz oranlarını düşürmek için gereken güvene ulaşmanın daha önce düşünülenden daha fazla zaman alacağına işaret ettiğini söyleyerek bu ayın başlarında yaptığı açıklamaları yinelemişti.

Powell, ilk çeyrekte enflasyonda ilerleme kaydedilmemesine atıfta bulunarak, “Sorunsuz bir yol olmasını beklemiyorduk, ancak bu veriler bence herkesin beklediğinden daha yüksekti. Bu durumun bize anlattığı şey, sabırlı olmamız ve kısıtlayıcı politikanın işini yapmasına izin vermemiz gerektiğidir. Enflasyonun zaman içinde yüzde 2’ye ineceğinden emin olmamız daha uzun sürecek gibi görünüyor” demişti.

Altına hücum: Krizden korkan Çinliler ve merkez bankaları çılgınca alıyorAltına hücum: Krizden korkan Çinliler ve merkez bankaları çılgınca alıyor

Fed beklendiği gibi faizi sabit bıraktı, altın yükseliyorFed beklendiği gibi faizi sabit bıraktı, altın yükseliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.