Tüketici güveni verisi AK Parti’nin kaybedeceğinin işaretini vermişti

Prof. Dr. Hakan Kara'nın yerel seçimlerde Tüketici Güven Endeksi'nin önemine ilişkin son aylarda yaptığı sosyal medya paylaşımları doğru çıktı. Kara endeksin 2019 seçimleriyle aynı seviyede bulunduğu uyarısını yapmıştı.

Ekonomi 31 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yerel seçimlerde belirleyicinin ekonomi olduğu Tüketici Güven Endeksi verileriyle kesinleşti.

2024 yerel seçim sonuçları tüm siyasi partiler için ekonominin belirleyici rol oynadığı bir sınav oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) son yılların en iyi sonucunu alırken iktidardaki  Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) devletin tüm imkanlarını seferber etmesine rağmen aradığını bulamadı. Hem oy oranı hem de sahip olduğu belediye başkanlıkları ile il genel meclisi üyeliklerinin sayısı azaldı.

Seçim sonuçları Türkiye’ye dünyanın en pahalı ekonomik deneyimini yaşatan AKP iktidarının yılbaşındaki ücret zamlarına ve geçen hafta da emeklilere yönelik kamu bankaları aracılığıyla maaş promosyon hamlesine rağmen halkın güvenini kazamadığını gösterdi. Enflasyonla gelirleri önemli oranda düşen ve geleceği ilişkin endişeleri artan seçmen AKP’yi cezalandırdı. Seçimde canlı yayın yapan birçok TV kanalında bu seçimlerde belirleyicinin ekonominin gidişatı ve her gün daha da yoksullaşan emekliler olduğuna dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçen hafta yayınladığı yoksulluk verileri 65 yaş üstü yoksul sayısında geçen yıl büyük artış olduğunu ortaya koymuştu. Bir yıl önce Türkiye’de 65 yaş üstü vatandaşların yüzde 14,3’ü bilimsel olarak ‘yoksul’du, oysa bu yıl bu oran ansızın sıçradı ve Türkiye genelindeki yoksulluğu yakaladı, yüzde 21,7 oldu. Bir yıldan diğerine yoksul sayısı yüzde 51,7 oranında arttı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara’nın yerel seçimlerde Tüketici Güven Endeksi’nin önemine ilişkin son aylarda yaptığı sosyal medya paylaşımları doğru çıktı. Hem seçim öncesinde hem de seçim gecesinde seçim sonuçlarını tahmin için anketler yerine Tüketici Güven Endeksine bakmayı daha sağlıklı bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Kara “Tüketici Güven Endeksi şu anda 2019 yerel seçimleri ile aynı seviyelerde. Nedeni muhtemelen gelir dağılımındaki bozulma. Bu görünüm iktidar partilerinin seçimden zayıflayarak çıkacağına işaret ediyor” demişti. Kara seçim gecesi şu paylaşımı yaptı:

Seçim sonuçlarını tahmin için anketler yerine Tüketici Güven Endeksine bakmayı daha sağlıklı buluyorum.
Kritik seviyeler 80-90 arasına denk geliyor.
Son 12 yılda seçimlerin öncesinde Tüketici Güven Endeksi 90’ın üzerine çıktı ve iktidar partileri kazandı.
Tek istisna 2019 yerel… pic.twitter.com/ncuEtrlDfy

— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) March 31, 2024

65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı

Emeklilere promosyonda bankalar arası yarış: Kim ne kadar veriyor?Emeklilere promosyonda bankalar arası yarış: Kim ne kadar veriyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.