Hamas’ın Aksa Tufanı, Borsa İstanbul’u sıkı salladı

Ortadoğu'daki savaşın yarattığı endişeyle güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul'da değer kaybı kapanışa doğru hızlandı. BİST 100 Endeksi günü yüzde 3,21 değer kaybıyla 8193 puandan kapattı.

Ekonomi 10 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Borsa İstanbul haftaya satıcılı başladı ve günü yüksek oranda düşüşle kapattı.

Hamas’ın askeri kanadının, cumartesi sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adını verdiği saldırı başlatmasıyla bölgede gerilim yeniden artarken, yükselen jeopolitik riskler nedeniyle piyasalarda taşlar yerinden oynadı. Uzun süredir soluksuz yükselen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 3,21’lik düşüşle 8.193,44 puandan kapatırken, dolar piyasaların kapanış saati olan 17.30’da yüzde 0,45 primle 27,70 TL’den işlem gördü. Euro ise günü yüzde 0,09 değer kazanarak 29,24 TL’den kapattı.

Gram altın, ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin etkisiyle 1673 TL’ye kadar yükselirken günü yüzde 1,44 primle 1648 TL’den kapattı. Borsa İstanbul Altın Piyasası’nda standart altının kilogram fiyatı, günü yüzde 5,1 artışla 1 milyon 703 bin TL’den tamamladı. Geçtiğimiz hafta uluslararası piyasalarda fiyatı 1810 dolara kadar düşen ons altın ‘güvenli liman’ olarak görüldüğünden ilk işlemlerde 1855 dolara kadar çıktı.

Hafta boyunca jeopolitik tansiyonla ilgili haber akışları yakından takip edileceğini belirten uzmanlar, piyasalarda haber bazlı volatil hareketlerin görülebileceği konusunda yatırımcıları uyardı.

En çok değer kaybı bankacılık ve holding endekslerinde

Günün en çok değer kaybedeni olan Borsa İstanbul gün boyunca satıcılı bir seyir izledi. BIST 100 endeksinde kapanış saatine doğru kayıplar derinleşirken, günü yüksek oranlı bir düşüşle kapattı.

Bankacılık endeksi günü yüzde 3,17’lik, holding endeksi ise yüzde 3.58’lik düşüşle kapattı. Teknoloji endeksi dışında tüm endeksler düşerken, en çok kayıp yüzde 6,26 ile finansal kiralama faktoring endeksinde görüldü.

Dünya piyasalarında uzun süredir soluksuz düşen Brent petrol ise bölgedeki savaşın üretimi aksatacağı endişesiyle tekrar toparlandı. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4 değer kazanarak 87,3 dolara çıktı.

İsrail 30 milyar dolar satacak

Saldırıların hedefi olan İsrail’de para birimi şekel yüzde 2’ye varan oranda değer kaybetmesi İsrail Merkez Bankası para birimindeki oynaklığa müdahale için 30 milyar dolara varan döviz satışı programı açıkladı.

Banka, para birimi şekeldeki oynaklığı yumuşatmak ve piyasaların düzgün işleyişinin devamını tesis etmek için gerekli likiditeyi sağlamak amacıyla önümüzdeki dönemde piyasada olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.