Almanya’da saatlik asgari ücret 12,41 euroya çıkıyor

Almanya’da saatlik yasal asgari ücretin 2024'te 12,41 euroya çıkarılması teklif edildi. Alman hükümeti ülkedeki saatlik yasal asgari ücreti son olarak Ekim 2022'de 10,45 eurodan 12 euroya yükseltmişti.

Ekonomi 27 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Almanya'da asgari ücret en son Ekim 2022'de 10,45 eurodan 12 euroya çıkarılmıştı.

Almanya’da hükümet tarafından oluşturulan Asgari Ücret Komisyonu, ülkede saat başına ödenen asgari ücretin gelecek yıldan itibaren 12,41 euroya çıkarılmasını önerdi. Alman hükümeti tarafından işveren ve işçi temsilcilerinden oluşturulan Asgari Ücret Komisyonu, saat başına ödenen asgari ücrete ilişkin kararını açıkladı. Buna göre, komisyon söz konusu ücretin gelecek yıldan itibaren saat başına 12,41 euroya çıkarılmasını önerdi. Komisyon, asgari ücretin Ocak 2025’ten itibaren ise 12,82 euroya çıkarılmasını istedi.

Asgari Ücret Komisyonu’nun kararında, “Karar, Almanya’da hem şirketler hem de çalışanlar için büyük zorluklar oluşturan zayıf ekonomik büyüme ve daimi yüksek enflasyon döneminde geldi” denildi.

Asgari ücret 11 bin 402 lira oldu, 'zam yağmuru' korkusu başladıAsgari ücret 11 bin 402 lira oldu, ‘zam yağmuru’ korkusu başladı

Sendikalar tepkili

Öte yandan Alman Sendikalar Birliği (DGB) Asgari Ücret Komisyonu, söz konusu öneriyi sert bir şekilde eleştirdi. DGB Yönetim Kurulu Üyesi Stefan Körzell, yaptığı açıklamada saatlik yasal asgari ücrette 0,41 euroluk nominal zammın, yüksek enflasyon göz önüne alındığında, ülkedeki yaklaşık altı milyon asgari ücretli çalışan için aslında “reel ücret kaybı” anlamına geleceğini ifade etti.

Aynı zamanda Asgari Ücret Komisyonu Üyesi olan Körzell, söz konusu teklifle saat başına ödenen asgari ücrette gelecek yıl yalnızca yüzde 3,4 ve 2025’te yüzde 3,3’lük bir artış olacağını belirterek, “Asgari ücret en az 13,50 euroya çıkarılmalıydı” dedi.

Alman Perakendeciler Derneği (HDE) Başkanı Stefan Genth ise birçok şirketin asgari ücrette oluşacak çok önemli ve çok hızlı bir artış ile başa çıkmasının zor olacağını belirterek, “Sonuç olarak, şirketlerin kapanması ve faaliyetlerde küçülme olabilir” değerlendirmesini yaptı. Alman hükümetinin Komisyonun teklifini bir yönetmelikle bağlayıcı hale getirmesi bekleniyor.

Almanya’da özel tüketim düştü ekonomi durgunluğa girdi   Almanya’da özel tüketim düştü ekonomi durgunluğa girdi   

2022’de de zam gelmişti

Bu arada, Almanya’da yasal asgari ücreti ilk olarak 2015 yılında saat başı 8,50 euro olarak uygulamaya konulmuştu. Ülkede asgari ücretin yükseltilmesi Başbakan Olaf Scholz’ın en önemli seçim vaatlerinden biri olmuş ve hükümet ülkedeki saatlik yasal asgari ücreti Ekim 2022’de 10,45 eurodan 12 euroya yükseltmişti. Söz konusu artışa karşın, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarında gerçekleştirdiği artışlar, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde satın alma gücünü önemli ölçüde azaltmıştı.

Bundesbank: Alman ekonomisindeki resesyon bitecek

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülke ekonomisindeki resesyonun, nisan-haziran döneminde yaşanacak hafif büyümeyle sona ermesinin beklendiğini bildirdi. Bundesbank’ın haziran ayı raporunda, Alman ekonomisinin geçen yılın son çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğinde art arda küçülerek teknik olarak resesyona girdiği hatırlatılarak, buna hane halkının harcama isteğini azaltarak ekonomiyi baskılayan yüksek enflasyonun ve zayıf dış taleple sanayideki zayıflığın neden olduğu belirtildi.

Bundesbank raporunda uzun süredir sorun olan arz darboğazlarının azaldığı ve şirketlerin birikmiş siparişlerinin hala yüksek olduğu ve enerji fiyatlarının düşmesinin ekonomideki toparlanmayı desteklediği belirtilerek, “Güçlü bir şekilde artan çalışan ücretleri sayesinde enflasyon çok yüksek kalmasına rağmen hane halkının reel gelirleri istikrar kazanıyor” denildi.

İstihdamın arttığına ve son zamanlarda oldukça zayıf olan kamu harcamalarının yeniden toparlandığına yer verilen raporda, nisan-döneminde gayri safi yurt içi hasılada yaşanacak hafif artışla resesyonun sona ermesinin beklendiği aktarıldı.

Bundesbank raporunda, sanayideki dış talebin düşmeye devam edeceği ve bunun üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturacağı öngörüsüne de yer verildi.

Deutsche Bank CEO’su: Resesyondan kaçış yokDeutsche Bank CEO’su: Resesyondan kaçış yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.