Altın geri çekildi, dolar tarihi zirvede

Fed'in eylülde faizleri düşüreceği beklentileriyle üst üste dördüncü haftayı da kazançla kapatmaya hazırlanan ons altın düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Ons altın yüzde 0,8 düşüşle 2,425 dolara gerilerken dolar güne yeni zirve 33,12 TL'den başladı.

Ekonomi 19 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Altın uzun süredir yükselişini sürdürdükten sonra gerileme eğilimine girerken, dolar 33,12 TL ile rekor kırdı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) eylül ayında faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentilerin altının cazibesini artırması nedeniyle, altın fiyatları üst üste dördüncü haftayı da yükselişle kapatmaya hazırlanırken, üç günlük düşüş eğilimini bugün de sürdürüyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,8 gerileyerek 2 bin 425 dolar seviyesinde işlem görüyor. Gram altın ise 2 bin 578 TL’den alıcı buluyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 4 bin 217 liradan, Cumhuriyet altını 16 bin 818 liradan satılıyor.

ABD’de açıklanan imalat ve işsizlik başvuruları verilerinin istihdam piyasasında önemli ölçüde bir yavaşlamaya işaret etmemesiyle dolar baskı altında kalırken, işlemciler Fed’in eylülde faiz indirimine gideceği fiyatlamasını sürdürdü. Tradu’da kıdemli piyasa uzmanı olan Russell Shor, “Analistler enflasyonun kontrol altında olduğuna inanarak Fed’in faizlerin düşürmeye hazırlanmasının etkisiyle değerli metal için uzun vadeli kazançlar öngörüyor” dedi. Shor, jeopolitik istikrarsızlık ve merkez bankası talebinin de altın için orta ve uzun vadede olumlu bir görünüm yarattığını söyledi. Kitco Metals kıdemli piyasa analisti Jim Wyckoff ise ABD’nin her iki başkan adayının da Çin’e yönelik olumsuz söylemleri nedeniyle Çin’den gelen güvenli liman talebinin arttığını söyledi.

Dolar yeni tarihi zirvesinde, Moody’s’in notu bekleniyor

Dolar bu sabah yeni zirvesi olan 33,12 TL seviyesinde güne başladı. Saat 10:00 itibarıyla 33,10 TL’den işlem görüyor. Böylece temmuza değer kazancıyla başlayan TL geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. 36 TL’nin üzerinde işlem gören euro ise yüzde 0,21 düşüşle güne 36,08 TL’den başladı.

Bu akşam kararını açıklaması beklenen Moody’s Türkiye’yi “B3” seviyesinde pozitif görünümle değerlendiriyor. Piyasalarda en az bir kademe not artışı olacağı bekleniyor. Beklentiler iki kademe not artışı olabileceğini de gösteriyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 yükselişle 11.144,59 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,32 ve holding endeksi yüzde 0,11 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri içerisinde en çok kazandıran yüzde 1,61 ile metal ana sanayi, en fazla kaybettiren bankacılık oldu.

Altın neden yükseliyor, yükseliş sürecek mi?Altın neden yükseliyor, yükseliş sürecek mi?

Altın zirveye yakın, dolar 33 TL'nin üstünde tutunduAltın zirveye yakın, dolar 33 TL’nin üstünde tutundu

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.