Altının koşusu bitmedi, kısa vadede üç bin dolarlık hedef var

Tırmanışını sürdüren altının soluğunun kesilmeyeceğine inananlar çoğunlukta. Bank of America’ya göre altının ons fiyatı 2025 yılına kadar üç bin dolara ulaşabilir.

Ekonomi 10 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Altının değer kazanmasında merkez bankalarının alımları da etkili oluyor. rekorunu tazelemeye devam ediyor.

Ekonomik belirsizlikler ve merkez bankalarının alımları altını küresel düzeyde gözde yatırım aracı haline getirirken yüksek performansının da devam edeceğine inananların sayısı da çok. ABD’nin ikinci büyük bankası Bank of America (BofA) değerli metaller için fiyat tahminlerini belirtirken ons altın için de 3000 dolar senaryosu açıkladı.

Bank of America, merkez bankalarından gelen güçlü talep ve Federal Rezerv faiz oranlarını düşürmeye başladığında yatırımcıların piyasaya geri döneceği beklentisiyle altın fiyatlarının 2025 yılına kadar ons başına 3.000 dolara yükseleceğini tahmin ediyor.

Bankanın emtia stratejisti Michael Widmer merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırdıkça altının direncinin arttığını vurguladı. Widmer “Altın fiyatları, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmasına rağmen son aylarda oldukça dirençli seyretti” dedi.

Özellikle Çin merkez bankası sadece 2023 yılında uluslararası piyasalardan 200 tondan fazla altın satın alarak parasal sıkılaştırmaya rağmen fiyatının düşmesini önledi. Bu yüksek alım aynı zamanda Çin’in perakende sektöründeki artan faaliyete de bağlı. Çin’de mücevher satışları ve parasal olmayan altın ithalatı bu yılın başlarında rekor seviyelere ulaştı. Widmer daha önce Fed’in 2024’ün ilk çeyreğinde faiz indirimine gitmesi halinde 2.400 ABD$/ons fiyat tahmininde bulunduklarını belirterek “Şimdi bu rakamı yükseltiyor ve altının 2025’e kadar 3.000 ABD$/ons’a yükseleceğini öngörüyoruz” dedi.

Bazı fon yöneticilerine göre de altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş devam edebilir. Fed’in bu sene faiz indireceği beklentisi, Ortadoğu’daki ve Ukrayna’daki çatışmalar gibi faktörler güvenli liman alımlarını artırırken küresel çapta merkez bankalarının altın alımları da fiyatları destekledi.

 Gama Asset Management’tan Rajeev De Mello “Şu anki ivme, altın varlıklarının artacağına dair bir sinyal. Fiyatlarda ufak bir düzeltme olabilir, ancak herhangi bir geri çekilme hareketi, alımları daha da artırır” değerlendirmesini yaptı.

 Ruffer Investment Co. Yatırım Direktörü Duncan MacInnes “Bu altın  piyasadan çekilecek ve bir daha geri gelmeyecek. Bu durum, herkesin işlem yaptığı ETF’lerden kesinlikle çok farklı” dedi. MacInnes geçen ay 2 portföyünde altın ve gümüş varlığını yüzde 8 artırdı.

Enflasyon ABD’de beklentilerin üzerinde geldi, altın hafif düştü

ABD’de merakla bklenen mart ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıktı.Çalışma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ekonomi genelindeki mal ve hizmet fiyatlarının bir ölçüsü olan tüketici fiyat endeksinin mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,5 arttığını ve şubat ayındaki yüzde 3,2’lik oranın üzerine çıktığını belirtti.

Volatil gıda ve enerji kategorileri hariç tutulduğunda, çekirdek fiyatlar bir önceki yıla göre yüzde 3,8 arttı. Daha çok son dönemdeki eğilimlerle ilgilenen yatırımcı ve ekonomistleri yakından ilgilendiren çekirdek fiyatlardaki artış bir aylık dönemde yüzde 0,4 oldu. Bu oran ekonomistlerin yüzde 0,3’lük artış beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Ekonomistler bu veriye kilitlenmişti

Yatırımcılar ve ekonomistler, aylık ekonomik takvimde her zaman önemli bir yer tutan TÜFE raporlarının standartlarına göre bile alışılmadık derecede yüksek bir ilgiyle açıklamayı bekliyorlardı.

Yıllık enflasyonun mart ayında yükselmesi ve temel fiyat baskılarının inatçı bir şekilde güçlü kalmaya devam etmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz oranlarını ne kadar düşürebileceğine dair soru işaretlerini arttırdı.

Piyasalar ne tepki verdi?

Verinin hemen ardından ABD devlet tahvillerinin getirileri, verilerin gelecekteki faiz oranı indirimlerini geciktirmeye ve azaltmaya yardımcı olabileceği yönündeki beklentiyi yansıtarak yükseldi.  ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 15 baz puan artışla yüzde 4,50’ye çıkarak 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar endeksi, 104,85 seviyesine kadar yükseldi ve böylelikle gün içi zirvesine ulaştı.

Önemli veri sonrası, altın fiyatları hızlı geriledi. 2322 dolara kadar gerileyen altın gece saat 22.00 itibarıyla yüzde 0,68 kayıla 2.336 dolardan işlem görüyordu.

Faiz indirimlerine haziranda başlama ihtimali azaldı

Analistler, söz konusu dönemde benzin ve barınma maliyetlerindeki artışların etkisiyle beklenenden fazla artan tüketici fiyatlarının, Fed’in haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayıp başlamayacağı konusundaki şüpheleri artırdığını belirtti.

Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in mayıs toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirimine gitme ihtimali haziran için yüzde 22’ye geriledi.

 

TÜİK’in de getiri şampiyonu külçe altınTÜİK’in de getiri şampiyonu külçe altın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.