Anayasa Mahkemesi ek MTV’ye onay verdi, ödemekten kaçış yok!

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptali ve yürürlüğünün durdurulması için açılan davayı oybirliğiyle reddetti. MTV'nin ilk taksitini yatırmayanlar aylık yüzde 1,4 gecikme faizi ödeyecek. İkinci taksidin ise kasım sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Ekonomi 29 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Ek MTV 6 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası gündeme gelmişti.

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) iptali talebini oy birliği ile reddetti. Yüksek Mahkeme’nin, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı ekonomik kayıpların büyüklüğü nedeniyle ek MTV alınmasını öngören yasal düzenlemenin oy birliğiyle reddedilmesine karar verdiği belirtildi. Deprem sonrası çıkartılan yasayla araç sahiplerinden bir defaya mahsus olmak üzere ikinci kez MTV tahsili kararlaştırılmıştı.

6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinin ardından getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmıştı.

MTV zam görüşmelerine katılmayan CHP, AYM'ye gidiyorMTV zam görüşmelerine katılmayan CHP, AYM’ye gidiyor

EK MTV ödenmezse ne olur?

Ek MTV’nin ödenmemesi durumunda taşıtların satış ve devri yapılamayacak. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri de yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kapatma işlemleri mümkün olamayacak. Ayrıca vergi, amme alacağına dönüşecek olup bu alacak için vergi daireleri tarafından borcun tahsili için faiziyle icra işlemleri yapılması hatta haciz uygulanması da söz konusu olacak. Araç sahipleri gecikilen her ay için yüzde 2,5 oranında gecikme faizi ödeyecek.

Her 100 kişiden 87’si ek MTV’yi ödediHer 100 kişiden 87’si ek MTV’yi ödedi

Ek MTV ödemeyen hapse mi girecek?

Anayasa Mahkemesi kararının açıklanmasının ardından birçok gazetenin internet sitesinde MTV ödemeyenlerin hapse gireceğine ilişkin haberler yer aldı. Ancak bu haberler doğru değil.  Devlete borcu olan tüm vatandaşlara her zaman Amme Alacaklarının Tahsili’ne İlişkin Kanun uyarınca vergi daireleri tarafından ödeme emri gönderiliyor. Bu kez de vatandaşlardan ek MTV’nin son ödeme tarihi olan 06.09.2023 tarihinden itibaren işleyecek faizle birlikte 7 gün içinde ödem yapmaları istenecek. 7 gün içinde ödeme yapılmaması durumunda  mal beyanında bulunmaları istenecek. Vatandaşlar mal beyanında bulunmadıkları takdirde tüm amme alacaklarında olduğu gibi 3 ay zorlama hapsiyle karşılaşacaklar. Yani “Ek MTV ödemeyen hapse girecek” söylemi doğru değil.

Depremzedeler ek MTV ödemeyecek

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elâzığ ile Sivas’ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV’den istisna tutulacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.