Bülent Tezcan ‘değişim’ dedi: Kılıçdaroğlu da dahil

CHP’deki değişim tartışmalarına CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da katıldı. 2010’da beri Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki kurmaylardan olan Tezcan “Genel başkandan başlayarak köklü bir değişim olmalı” dedi.

Siyaset 28 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilgi sonrası Cumhuriyet Halk Partisi’nde yükselen ‘değişim’ seslerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Seçimin ertesi günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘değişim’ çağrısı yapan bir video yayınlamış ve tartışmanın fitilini ateşlemişti. Bu çağrı sonrasında İmamoğlu ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dört kez baş başa görüştü. Kılıçdaroğlu kamuoyuna yaptığı açıklamalarda İmamoğlu’na ‘İstanbul’un başında kalmaya devam et’ mesajları verdi.

Kılıçdaroğlu, değişim çağrılarına Merkez Yürütme Kurulu’nu(MYK) ve danışmanlarını yenileyerek yanıt vermeye çalışsa da, değişim isteyenler bunları yeterli bulmadı. Parti Meclisi geçen yıl seçimler sebebiyle ertelenen Kurultay için düğmeye bastı ve süreç başladı. Kılıçdaroğlu, 81 il başkanını topladı ve destek bildirisi yayınlandı.

CHP'deki değişim kavgasında ‘yok sayma’ aşamasına geçildiCHP’deki değişim kavgasında ‘yok sayma’ aşamasına geçildi

Öte yandan CHP Grup Başkanı seçilen Özgür Özel, genel başkanlığa aday olabileceğini belirtti.

‘Değişim Kılıçdaroğlu’nu da kapsamalı’ diyenlere Kılıçdaroğlu’nun en yakın arasında yer alan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da katıldı. Tezcan, 2010 yılında Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesi sonrası en yakınındakilerden oldu. Tezcan, seçimlerden sonra diğer MYK üyeleriyle birlikte kuruldan istifa etti ve yeni MYK’da yer almadı.

‘Değişimin motoru, liderlik değişimi olmalı’

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Tezcan, seçim sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

“Mesele bir suçlu ya da sorumlu arayışı değil. Sorunu bulup çözmemiz gerek. Bu çerçevede hepimiz kusurlu olabiliriz. Yüzde 50 kusurlu, yüzde 50 kusursuz olabiliriz. Mesele sorun nerede? Geçmişte nerede hata yapıldı meselesi orada önem taşıyor. Ama şimdi gelecekle ilgili şu çok somut ve herkes bunu söylüyor: Hiçbir şey olmamış gibi yürüyemeyiz. Ve bu süreçte önümüzdeki dönemde yeni yol haritası çizmek lazım. Şimdi bu yol haritası sadece taktiksel sorunları çözmeye mi odaklanacak. Yoksa parti stratejik olarak yeniden yapılanacak mı? Sizin ‘Geçmiş üzerine konuşalım’ dediğiniz şey geçmişte yapılan taktiksel hatalar üzerine yoğunlaştırır sizi. Oysa partinin bütünüyle yapısının konuşulması gerekiyor. Bu da köklü değişim demek.”

Büyük değişimlerin liderlik değişimiyle başlayacağını belirten Tezcan, “Değişimin içeriğini söyledik. Örgüt, kadro, program, söylem, anlayış, tutum değişikliği diye. Ama değişimin önce bir motoru, heyecanı olması lazım. Bu moral bozukluğunu ortadan kaldıracak bir çıkışa ihtiyaç var. Onun için değişim önce liderlik değişimiyle başlar. Çünkü büyük değişimler liderlik değişimiyle başlamıştır. Aslında 2010 yılında övdüğüm o önemli dönüşüm, liderlik değişimiyle başladı. Heyecan olmadan dönüşüm olmaz. Hele de böyle büyük bir travmanın yaşandığı yerde, 13 yıl genel başkanlık yaptıktan sonra, bir kere değişim öncelikle genel başkanla olmalı. Genel başkanla birlikte liderlik kadrosunun değişmesi lazım. Ben de dahil. Yani hiç kimse bu süreç içerisindeki sorumluluğunu kenara bırakıp, ‘Şu değişsin ama ben kalayım’ deme hakkına sahip değil. Tekrar görev düşerse tekrar yaparız ama bu bilinçle yaparız” diye konuştu.

MetroPOLL'un 'Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi' anketinin sonuçlarıMetroPOLL’un ‘Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi’ anketinin sonuçları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.