Ankara’da toplu taşımaya yüzde 40 zam, sırada İstanbul var

Ankara'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam geldi. Kentte hem dolmuş fiyatları hem de otobüs bileti fiyatları zamlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi maliyetlerdeki artış nedeniyle EGO'nun ayda 400 milyon lira zarar ettiğini açıkladı.

Ekonomi 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ankara'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapılmasını öngören teklif UKOME'de kabul edildi.

Ankara’da toplu taşıma ücretlerine zam geldi. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu’nca kabul edilen kararla 15 TL olan tam bilet tutarı 21 TL, 7,5 TL olan indirimli bilet 10,5 TL oldu. Böylece tam bilet tutarına yüzde 40 zam yapıldı. Öğrenci abonmanı ise 200 TL’den 300 TL’ye yükseltildi. Zamlı tarife 1 Ağustos Perşembe’den itibaren geçerli olacak. 1 Temmuz 2023 tarihinde 7,50 TL olan tam bilet tutarı 15 TL’ye 4 TL olan indirimli bilet fiyatı 7,50 TL ye yükselmişti.

Minibüste kısa mesafe 25 lira olacak

Minibüslerde kısa mesafe için 17 lira olan yolcu ücretinin 25 lira, uzun mesafe için 20 lira olan yolcu ücretinin 30 lira olması kararlaştırıldı. Öte yandan 18 lira olan kredi kartı biniş ücreti 25 liraya; 442 Esenboğa Havalimanı-Kızılay ve Ankara Şehirlerarası Terminali (AŞTİ) güzergahında çalışan otobüs ücreti ise 50 liradan 75 liraya yükseldi. Yeni fiyat tarifesi, 1 Ağustos’tan itibaren uygulanmaya başlanacak.

‘EGO ayda 400 milyon lira zarar etti, mecburduk’

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) UKOME’nin aldığı karara ilişkin yapılan açıklamada, toplu taşıma ücretlerine geçen yıl yapılan zam sonrasında asgari ücretin yüzde 49 oranında arttığına ve motorinin litre fiyatının da yüzde 80 oranında yükseldiğine dikkati çekildi. EGO Genel Müdürlüğü’nün aylık 400 milyon lira zarar ettiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu zarar ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir ay içerisinde yapılan akaryakıt zamları, aylık 400 milyon lira olan zarara ilave 20 milyon lira olacaktır. Ayrıca, mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcu sayısının toplam taşınan yolcu sayısına oranı yüzde 59’a ulaşmış olup, her 10 yolcudan yaklaşık 6’sı ücretsiz ve indirimli taşınmaktadır. 30 büyükşehir belediyesinin ücret tarifeleri karşılaştırıldığında, Türkiye geneli kilometre başı tam bilet ücretinin 0,71 lira, öğrenci bilet ücretinin 0,40 lira olduğu görülmektedir. Mevcut ücret tarifemizde ise kilometre başı tam bilet ücreti 0,41 lira, öğrenci bilet ücreti 0,20 lira olup Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Tüm bu nedenlerle, kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde, toplu taşıma girdi maliyetleri tamamen vatandaşımıza yansıtılmadan makul bir oranda bilet ücret tarifemizde artış yapılması zorunlu olmuştur.”

İstanbul’da yarın karar verilecek

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME toplantısı yarın Zeytinburnu’ndaki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapılacak. UKOME’nin temmuz ayı oturumunun gündeminde İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün “toplu ulaşım ücret tarifelerinin düzenlenmesi teklifi” de var.

Gündemde değişiklik olmaz ve çoğunluktaki bakanlık temsilcilerinden itiraz gelmezse İstanbul’da toplu ulaşıma zam yapılması gündemde. İBB yönetiminin zam teklifinin yüzde 13 civarında olacağı iddia edildi.

İstanbul’da toplu taşımaya en son ocak ayında yüzde 18 ile 28.09 arasında değişen oranlarda zam yapılmıştı. Yeni zamlı tarifeye göre tam elektronik bilet 15 TL’den 17.70 TL’ye çıkmıştı. Marmaray tam parkur 33.20 TL’den 39.16 TL’ye çıkarken taksi indi-bindi ücreti 70 TL’den 90 TL’ye yükseltilmişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.