Arjantin’de enflasyon banknotları büyütmeye başladı

Yüzde 109 ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkede yıl sonunda bu oranın yüzde 130’a çıkacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası faizi ise yüzde 97’ye ulaştı.

Ekonomi 24 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
2000 pesoluk yeni banknot sayesinde alışverişe büyük para torbalarıyla çıkmaya gerek kalmayacak.

Enflasyonun yüzde 130’a doğru gittiği Arjantin’de, Merkez Bankası (BCRA) hafta başında resmi kurda değeri 8.5 dolar, karaborsada ise 4 doların biraz üzerinde olan 2000 pesoluk yeni banknotu tedavüle çıkarttı.

Ülkenin resmi para birimi peso yılbaşından buyana tüm fiyat ve sermaye kontrollerine rağmen yüzde 25 değer kaybetti. Arjantin’de halkın önemli bölümü resmi kurda değeri 235 peso olan doları karaborsadan 480s peso vererek satın alıyor.

Arjantin Merkez Bankası’ndan dev faiz artırımıArjantin Merkez Bankası’ndan dev faiz artırımı

Bankalara depolama kolaylığı sağlayacak

Merkez Bankası halen yüzde 109 ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip ülkede yıl sonunda bu oranın yüzde 130’a ulaşacağını tahmin ediyor. Ülkede faiz oranı ise nisandaki 1300, mayıstaki 600 baz puanlık son artırımla yüzde 97’e ulaştı.

Alışverişin yarıya yakın bölümünün nakit parayla yapıldığı ülkede 2000 pesoluk banknotun bankaların güvenilir depolama yeri, halkın ve turistlerin nakit için büyük torba taşıma sıkıntısını ortadan kaldırması bekleniyor.

Merkez Bankası hafta başında yaptığı açıklamada ve attığı tweette “Büyük küpür banknotun ATM’lerin çalışmasını ve aynı zamanda nakit hareketlerini optimize etmesini bekliyoruz’’ dedi.

Ülkede hafta başına kadar tedavülde olan en büyük banknot 1000 peso idi. 2000 pesoluk yeni banknot Arjantin’de tıbbın ve bilimin gelişimine anlatan bir tasarıma sahip bulunuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.