Avrupa Merkez Bankası faizde ‘durmak yok, yola devam’ dedi

Avrupa Merkez Bankası faizleri beklendiği gibi 25 baz puan arttırırken, temmuzda da artırımın devam edeceğinin sinyalini verdi. Gecelik mevduat faizi son 22 yılın zirvesine ulaştı.

Ekonomi 16 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
AMB Başkanı Christina Lagarde enflasyondaki belirsizliklere dikkat çekerek "Temmuz ayında faiz artırımı çok olası" mesajı verdi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), faizi sabit bırakan ABD Merkez Bankası’nın aksine, beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı ve faiz artırımlarının bitmediği mesajını verdi. Banka 2023 için enflasyon tahminini yükseltirken büyüme tahminini de düşürdü. AMB Başkanı Christine Lagarde enflasyondaki belirsizliklere dikkat çekerek, “Temmuz ayında faiz artırımı çok olası” mesajı verdi. Banka beklentilere paralel olarak gecelik mevduat faizini yüzde 3,50’ye yükseltti. Bu faizde 22 yılın zirvesi oldu. Refinansman faizi yüzde 4’e, marjinal fonlama faizi yüzde 4,25’e çıkartıldı. Böylece banka yüksek enflasyonla mücadele için faiz artış döngüsüne 8. toplantıda da devam etti. AMB gelecek kararlarında faizlerin yeterli şekilde kısıtlayıcı seviyelere olmasının sağlanacağını belirtti. Banka, olağan varlık alım programına temmuzda devam edilmeyeceğini belirtti.

Enflasyon ve büyüme beklentilerinde revizyon

AMB yetkilileri enflasyonun uzun süre daha yüksek kalacağını belirterek 2023 için enflasyon tahminini yüzde 5,3’ten yüzde 5,4’e yükseltti. 2024 beklentisi ise yüzde 2,9’dan yüzde 3’e çıktı.

Çekirdek enflasyon tahmini 2023 için yüzde 4,6’dan yüzde 5,1’e, 2024 için yüzde 2,5’ten yüzde 3’e çıkartıldı. Çekirdek fiyat baskılarının güçlü kalmaya devam ettiği vurgulandı. Büyüme tahminleri ise düşürüldü. 2023 tahmini yüzde 1’den yüzde 0,9’a, 2024 beklentisi yüzde 1,7’dan yüzde 1,5’e düşürüldü.

Amerika'da enflasyon düştü, Fed 15 ay sonra faizi sabit tuttuAmerika’da enflasyon düştü, Fed 15 ay sonra faizi sabit tuttu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.