Avrupa Merkez Bankası frene basmadı: Politika faizini 25 baz puan artırdı

Avrupa Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda üç temel politika faizini 25 baz puan artırdı. Bankanın metninde, “Enflasyon düşmeye devam ediyor ancak hâlâ çok uzun sürü çok yüksek kalmasını bekliyoruz" denildi. 

Ekonomi 15 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Avrupa Merkez Bankası açıklamasında enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklendiği gibi faizde frene basmadı. ECB’nin parasal politika karar metninde, refinansman faizinin 25 baz puan artışla yüzde 4,50’ye, mevduat faizinin yüzde 4,00’e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 4,75’e yükseltildiği kaydedildi.

Metinde “Enflasyon düşmeye devam ediyor, ancak hâlâ çok uzun sürü çok yüksek kalmasını bekliyoruz. Yönetim Konseyi, enflasyonun %2’lik orta vadeli hedefine zamanında dönmesini sağlamaya kararlıdır” ifadeleri yer aldı. Piyasalarda ECB’nin 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitme olasılığı yaklaşık yüzde 62 olarak fiyatlanmıştı.

Avrupa Merkez Bankası faizde 'durmak yok, yola devam' dediAvrupa Merkez Bankası faizde ‘durmak yok, yola devam’ dedi

Geride kalan günlerde ECB Yönetim Kurulu üyeleri “şahin” tonlu açıklamalar yaparken, Klaas Knot para piyasalarında eylül toplantısına dair fiyatlamalarda faiz artış ihtimalinin hafife alındığını düşündüğünü aktarmıştı. ECB Üyesi Peter Kazimir de enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek kaldığını ve hedeflenen yüzde 2’lik seviyenin oldukça üzerinde olduğunu vurguladı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararının ardından basın mensuplarının karşısına geçerek şu mesajları verdi:

-2023 ve 2024 için enflasyon beklentilerimiz yukarı geldi. Büyümede aşağı yönlü revizyonlar yaptık.

-Verileri takip ederek faiz oranlarına karar vermeye devam edeceğiz. Sıkılaşmanın seviyesi ve süresi tamamen verilere bağlı olacak.

-İhracat ve yatırımlar zayıflıyor. Hizmet sektöründe zayıflama olduğunu görüyoruz. Ekonomi baskı altında kalmaya devam edecek.

-Çin’de yavaşlama beklenenden fazla olursa bu bizi de etkileyebilir.

-Gıda fiyatları beklenenden fazla yükselebilir.

-İstihdam piyasası, ekonomideki yavaşlamaya rağmen güçlü kalmaya devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası faizi 25 baz puan artırdı, 'Eylülde indirim yok' dediAvrupa Merkez Bankası faizi 25 baz puan artırdı, ‘Eylülde indirim yok’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.